7 makkelijke tips voor meer dankbaarheid (en dus geluk) in je dagelijks leven

7 makkelijke tips voor meer dankbaarheid (en dus geluk) in je dagelijks leven 7 makkelijke tips voor meer dankbaarheid (en dus geluk) in je dagelijks leven 7 makkelijke tips voor meer dankbaarheid (en dus geluk) in je dagelijks leven

Dagelijks bewust dankbaar zijn, maakt gelukkiger. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat dankbaarheid je helpt om meer positieve emoties te hebben, fijne ervaringen te koesteren, je gezondheid te verbeteren, beter om te gaan met tegenslag en sterkere relaties op te bouwen.

Maar soms lukt het niet altijd om stil te staan bij al die kleine en grote dingen waar je blij mee bent. We hebben het zo soms zo druk met to-do-lijsten afvinken dat we veel momenten om dankbaar voor te zijn zelfs amper opmerken. Neem jij onbewust bijzondere gebaren en gebeurtenissen voor lief? Deze simpele methodes helpen je om elke dag dankbaar te zijn voor al het goede in je leven:

1 Zoek het positieve in het negatieve

Gebeurt er iets negatiefs? Probeer er dan eens anders naar te kijken en zoek naar de positieve kanten van een negatieve situatie. De meeste problemen bieden je namelijk ook een kans om te groeien: daar kun je dankbaar voor zijn.

2 Maak van dankbaarheid een intentie

Als je ’s ochtends een intentie zet, besluit je heel bewust om ergens aandacht aan te geven. Voeg dankbaarheid dus toe aan je ochtendritueel door na het ontwaken tegen jezelf te zeggen: ‘vandaag ben ik dankbaar’.

Ontdek ook onze online training Mindful Leven

  • Met mindfulness expert Johan Noorloos

  • Ervaar meer innerlijke rust

  • Alleen in mei: 10,- korting met code MINDFUL10

3 Kijk naar binnen

Ben je nogal kritisch ten opzichte van jezelf en focus je vooral op wat er beter, meer, sneller of mooier zou kunnen? Kijk in plaats daarvan naar wat er bijzonder aan jou is en wees dankbaar voor wie en wat je nú bent. Leg de nadruk daarbij niet zozeer op je prestaties, maar vooral op je kwaliteiten.

4 Kijk naar buiten

En dan niet door het raam, maar naar de mensen om je heen. Wie helpen je, steunen je, vrolijken je op of maken jouw leven op een andere manier mooier? Aan veel dingen raak je zo gewend, dat je vergeet hoe fijn ze eigenlijk zijn. Dat je partner elke ochtend alvast een kop koffie voor je zet, dat je je moeder altijd mag bellen voor advies, die ene vriendin die zo goed kan luisteren: vanzelfsprekend? Zeker niet.

Stel je eens voor hoe je leven eruit zou zien zónder al die fijne gebaren en eigenschappen. En denk ook eens aan de mensen die wat minder dichtbij je staan. De postbode die jou altijd een fijne dag wenst, de caissière die een compliment gaf over je jas; waarschijnlijk zijn er op een dag veel meer mensen om dankbaar voor te zijn dan je in eerste instantie dacht.

5 Hang herinneringen op

Plak op verschillende plaatsen in huis sticky notes met ‘wees dankbaar’. Stop er ook eentje in je tas en plak een briefje op of in je agenda. Zo herinner je jezelf er meerdere malen per dag aan om dankbaar te zijn. Nog beter: noem elke keer dat je zo’n briefje ziet één ding waarvoor je dankbaar bent vandaag.

6 Schrijf bedankbriefjes

Heeft een collega je uit de brand geholpen tijdens die ene Zoom-meeting? Deed je partner zomaar uit het niets iets liefs voor je? Of wil je je zus laten weten dat je blij met haar bent? Je kunt natuurlijk ‘gewoon’ bedankt zeggen, maar veel leuker is een handgeschreven kaartje of briefje. Daarmee bedank je heel bewust voor iets en maak je er echt iets bijzonders van, voor jezelf én voor de ander.

7 Begin een dankbaarheidsdagboek

Leg een mooi schrift of notitieboekje naast je bed en noteer daarin elke avond drie dingen waarvoor je dankbaar bent. Net als met een intentie zetten, maak je hiermee van dankbaarheid een gewoonte. Extra bonus: door de dag positief te eindigen slaap je met een goed gevoel in – en is de kans groot dat je dus ook vrolijk wakker wordt.


Meer Happinez?

Over auteur
Sanne Eva Dijkstra staat stevig met twee benen op de Friese grond, maar met haar hoofd graag in de wolken. Sanne Eva schrijft vooral – en het liefst – over food, reizen, bewust(er) leven en lifestyle in het algemeen.
Volgend artikel
Rising Woman Sheleana Aiyana: ‘In ons eigen donkerste donker kunnen we onszelf vinden’
Rising Woman Sheleana Aiyana: ‘In ons eigen donkerste donker kunnen we onszelf vinden’