Wees eerlijk over je emoties: dat is beter voor je hart

Wees eerlijk over je emoties: dat is beter voor je hart Wees eerlijk over je emoties: dat is beter voor je hart Wees eerlijk over je emoties: dat is beter voor je hart

Eerlijk zijn over wat je voelt en wilt, zeker als dat indruist tegen wat de ander wil, is lastig. En toch krijgen we er allemaal dagelijks mee te maken. In de omgang met je partner, met vrienden en met collega’s. Hoe lastig ook, spreken wat je hart je ingeeft is belangrijk.

Niet alleen geestelijk is het -op de lange termijn- zwaar om jezelf niet uit te spreken. Ook lichamelijk heeft het gevolgen. Zo blijkt uit onderzoek dat het opkroppen van gevoelens de cardiovasculaire gezondheid – je hart en vaten dus – van vrouwen negatief beïnvloedt.

Het onderzoek: emotioneel en fysiek

Aan het onderzoek deden 304 niet-rokende vrouwen in de perimenopauze en de postmenopauze mee. Zij gaven onder andere aan in welke mate ze het eens waren met stellingen als ‘voor een ander zorgen betekent dat ik de behoefte van die ander boven mijn eigen behoeften plaats’ en ‘ik laat zelden mijn boosheid zien aan de mensen die dichtbij me staan’. Het onderzoek bevatte ook een fysiek onderdeel. Met behulp van een echo werd gekeken naar de halsslagaderen van elke vrouw, om te bepalen of en in hoeverre er sprake was van opbouw van vaatvernauwing.

Effect op de halsslagaderen

De resultaten lieten zien dat hoe meer een vrouw haar emoties opkropt, hoe groter de kans is dat ze te maken krijgt met aderverkalking in de halsslagaderen. De halsslagaderen voorzien het hoofd van bloed. Ernstige vernauwingen kunnen leiden tot een beroerte of andere hart- en vaataandoeningen. Dr Stephanie Faubion, medisch directeur van de North American Menopause Society, noemt het onderzoek waardevol omdat de conclusies laten zien wat het mogelijke effect van de emotionele aanleg van vrouwen is op hun fysieke gezondheid. Volgens haar zouden medisch specialisten naast lichamelijke aspecten ook sociaal-emotionele factoren moeten meenemen bij het voorkomen van gezondheidsproblemen bij hun patiënten.

Maak contact met je emoties

Eerlijk zijn over wat je voelt en vindt is helaas niet zo eenvoudig als het klinkt. Vooral als je een echte binnenvetter bent, kun je dat niet van de een op de andere dag veranderen. Als je gewend bent om je eigen gevoelens stelselmatig te negeren, weet je vaak niet eens meer wát je nu eigenlijk precies voelt. En als je dat al niet kunt benoemen, is erover praten al helemaal lastig. Gelukkig baart oefening kunst.

Er zijn verschillende manieren om weer meer in contact te komen met je emoties. Zo helpt het om regelmatig te schrijven over je gevoelens in een dagboek. Zorg er ook voor dat je af en toe heel bewust even bij jezelf incheckt: waar pieker je over, hoe voel je je? Mediteren is hier heel geschikt voor. Als je zelf vertrouwd bent met wat er in je omgaat en weet wat je wel en niet nodig hebt, is het makkelijker om daar eerlijk over te zijn tegen anderen.

Meer lezen over emoties?

Dit gebeurt er als je de magie van je eigen gevoel ontdekt.

Over auteur
Sanne Eva Dijkstra staat stevig met twee benen op de Friese grond, maar met haar hoofd graag in de wolken. Sanne Eva schrijft vooral – en het liefst – over food, reizen, bewust(er) leven en lifestyle in het algemeen.
Volgend artikel
Dit is waarom je emoties nooit moet onderdrukken (en juist mag doorvoelen)
Dit is waarom je emoties nooit moet onderdrukken (en juist mag doorvoelen)