Dansmeditatie om moeilijke emoties te verwerken

Dansmeditatie om moeilijke emoties te verwerken Dansmeditatie om moeilijke emoties te verwerken Dansmeditatie om moeilijke emoties te verwerken

Om je emoties op een gezonde manier te verwerken, is het belangrijk ze echt te doorvoelen. Wanneer je jezelf toestaat om je emoties te doorvoelen en als je ondervindt waar ze vandaan komen, kun je jezelf en je behoeftes beter begrijpen.

Seksualiteit-doula Ev’Yan Whitney deelde een specifieke techniek met mindbodygreen om dit op een simpele manier vanuit huis te doen: een sensuele dansmeditatie. Je kunt het zien als een ongestructureerde mindfulness-beweging waardoor je helemaal in je lichaam en je emoties aanwezig kunt zijn.

Uitlaatklep

Deze dansmeditatie gaat niet over prestatie, vaardigheid of welke structuur dan ook. Dit type dans gaat eigenlijk minder over het dansen zelf en meer over het afstemmen op jezelf en je emoties. Het geeft je emoties een uitlaatklep. Door te dansen breng je bijvoorbeeld je (negatieve) energie, angst en gebrek aan eigenwaarde naar buiten. Je maakt hierbij gebruik van je intuïtie; je beweegt zoals je wilt bewegen, op basis van hoe je je voelt. Het is een goede manier om je weer met jezelf te verbinden.

De dansmeditatie

Zo kun je het vanuit huis doen:

1. Zet een liedje op dat je in beweging brengt

Stel bijvoorbeeld een afspeellijst samen met liedjes waarmee je resoneert. Dit kunnen gewoon liedjes zijn die je kent. Je kunt zowel langzame en snelle liedjes uitkiezen; dit geeft je lichaam verschillende manieren om te ervaren en te voelen. Het idee is dat ieder nummer je automatisch en intuïtief in beweging brengt. Je lichaam doet dan de rest.


2. Beweeg mindful

Deze oefening gaat over het in contact komen met alle emoties die je voelt – positief en negatief. Laat je lichaam bewegen hoe het wil bewegen en blijf opmerkzaam bij het dansen. Stel jezelf bijvoorbeeld deze vragen terwijl je beweegt: welke emoties komen er op dit moment in mij op? Welke emotie wil ik loslaten terwijl ik mijn armen zo beweeg? Wat schud ik los als ik mijn heupen zo beweeg?

3. Denk er niet teveel over na

Probeer niet verstrikt te raken in het nadenken over hoe je moet bewegen. Heb je moeite met uit je hoofd komen? Focus je dan op je adem. Wanneer je je focust op je adem en zorgvuldig aandacht besteedt aan het gevoel van lucht dat door je longen stroomt, ben je beter in staat om verbinding te maken met je lichaam.

4. Sta jezelf toe om je gevoelens te voelen

Merk op welke emoties er naar boven komen. Ze kunnen klinken als: ik voel me bang. Ik voel me angstig. Ik heb het gevoel dat ik het nu beter zou moeten doen. Merk ze gewoon op. Door te dansen, breng je deze emoties naar buiten. Misschien gaan ze niet helemaal weg, maar ze zijn wel in beweging. Dit helpt om positievere energieën uit te nodigen, zoals hoop, vreugde en plezier.

Over auteur
Dit artikel is met liefde geschreven door de redacteuren van de Happinez online redactie. Benieuwd naar de gezichten achter de artikelen? Bekijk dan ook ons colofon.

Meer lezen over omgaan met emoties?

Zo kun je emotionele pijn beter dragen.

Volgend artikel
Ontdek je zielsmissie met de transformatiecirkel
Ontdek je zielsmissie met de transformatiecirkel