Zo kun je emotionele pijn beter dragen

Zo kun je emotionele pijn beter dragen Zo kun je emotionele pijn beter dragen Zo kun je emotionele pijn beter dragen

Wat doe jij als je schaamte, angst, boosheid, gevoelens van rouw of vergelijkbare emoties voelt? De kans is groot dat je instinctief iets zoekt om je af te leiden, zodat je de pijn niet hoeft te voelen.

Heel menselijk en heel effectief: zodra je iets gaat doen om je beter te voelen, gá je je vaak ook echt beter voelen. Voor even dan. Op de lange termijn is het ontwijken van ongewenste emoties helemaal niet zo’n goed idee.

Holistisch psychiater Kelly Brogan is voorstander van het ‘zijn’ met je gevoelens. Net zolang tot je op het punt komt dat je jezelf en je emoties begrijpt en accepteert. Als je op een constructieve manier door pijn gaat, het helemaal doorvoelt, brengt dat je dichter bij je wie je diep van binnen bent. In een interview met Goop legt Brogan uit hoe je beter kunt leren omgaan met emotionele pijn.

Volgens Brogan roepen emoties als schaamte en rouw – van onszelf, maar ook van anderen – vooral angst op. We weten simpelweg niet hoe we ermee om moeten gaan, omdat onze cultuur er geen context voor biedt. We hebben het bijvoorbeeld vaak over ‘negatieve gevoelens’, terwijl het beter zou zijn onszelf toe te staan om iets te voelen zonder het meteen als goed of fout te bestempelen.

3 praktische tools

Hogan noemt verschillende tools die je kunt gebruiken bij het omgaan met en het doorleven van emotionele pijn:

1. Mindful ademen

Als je ervaring hebt met ademhalingstechnieken of meditatie, kun je die technieken gebruiken in situaties dat je door angst overmand wordt. Heb je nog nooit bewust met je adem gewerkt, dan is het veel lastiger om je ademhaling onder controle te brengen of te houden. Hogan adviseert om regelmatig te oefenen met de linker-neusgat-ademhaling. Die doe je zo: druk met je duim je rechter neusvleugel dicht en adem rustig in en uit door je linker neusgat. Dit helpt om stressreacties in je lichaam te verminderen.


2. Mindful aanraken

Hiervoor leg je je hand achtereenvolgens op je keel, je borst en je buik, terwijl je (hardop of in je hoofd) de woorden ‘open, open, open’ herhaalt. Doe dit een paar series achter elkaar. Het keel-, borst- en buikgebied trekken vaak samen als we angst voelen. Deze oefening, waarbij je heel bewust focust op ontspanning in deze gebieden, kalmeert je zenuwen.

3. Je innerlijke kind vriendelijk toespreken

Volgens Hogan klinkt deze methode wellicht wat afgezaagd, maar het wérkt wel. Op het moment dat je een intense emotie zoals angst, woede of pijn voelt, stel je je een kind (dit kun je zelf als kind zijn) voor dat hetzelfde doormaakt. Misschien is het kind in tranen, of barst het uit in woede. Hoe zou jij – wetende welke emoties hij of zij voelt – tegen het kind praten? Je wimpelt het probleem niet weg en doet niet neerbuigend, maar toont compassie en begrip.

Aan de andere kant

Pijn doorleven en verwerken gaat niet alleen om sterker worden en meer aankunnen. Het gaat vooral om wat je aan de andere kant van die emoties vindt, als je er echt doorheen gaat en de gevoelens toestaat er te zijn: je authentieke zelf. Het gevoel en de wetenschap dat het oké is om jezelf te zijn, op wat voor manier en met welke gevoelens dan ook.

Meer lezen over omgaan met emoties?

Huilen is oké – en ook nog eens gezond.

Volgend artikel
Dit is wat je manier van lopen vertelt over wie je bent
Dit is wat je manier van lopen vertelt over wie je bent