Huilen is oké – en ook nog eens gezond

Huilen is oké – en ook nog eens gezond Huilen is oké – en ook nog eens gezond Huilen is oké – en ook nog eens gezond

Je bent iemand verloren, mist je familie of vrienden, maakt je ‘zomaar’ zorgen, laat je spiksplinternieuwe en oh-zo-mooie servies aan diggelen vallen of hebt gewoon he-le-maal je dag niet: genoeg redenen om te huilen. En zelfs als er helemaal geen aanleiding lijkt te zijn, kun je soms de tranen plotseling venijnig achter je oogleden voelen prikken.

Even slikken en weer doorgaan? Mag natuurlijk, als je het moeilijk vindt je emoties de vrije loop te laten. Maar misschien kan het geen kwaad om je reserves eens opzij te zetten. Volgens de wetenschap is een huilbui hier en daar alleen maar goed voor je.

Huilen lucht op

Even flink huilen kan voelen alsof er een last van je schouders valt. Vooral als je je tranen te lang binnen hebt gehouden, lucht het op om ze eindelijk vrijelijk over je wangen te laten stromen. Het helpt je om zorgen los te laten, met een frisse blik te kijken en je hart weer open te stellen.

Troostend en kalmerend

Een potje huilen als je overstuur bent, kan troostend en kalmerend werken. Als je huilt, wordt je parasympatische zenuwstelsel geactiveerd. Dit zorgt ervoor dat je kunt ontspannen. Dit voel je misschien niet tijdens de huilbui zelf, maar wel als je tranen eenmaal gedroogd zijn, omdat je adem en hartslag tot rust komen.

Minder stress, beter humeur

Volgens experimenteel psycholoog Alex Goetz kan huilen stress verminderen. ‘Tranen dienen een belangrijk doel. Emotionele tranen die vloeien tijdens momenten van intense gevoelens, bevatten stresshormonen en zijn een manier om die kwijt te raken.’ Volgens biochemicus en ‘traanexpert’ William Frey helpen tranen daarnaast ook bij het afvoeren van verschillende giftige stoffen die in je lichaam voor stressreacties zorgen. En huilen schijnt de productie van endorfine te stimuleren. Dit feel good hormoon wordt gezien als een natuurlijke pijnstiller en bevordert een goed humeur.


Meer verbinding

Vaak schamen we ons voor onze tranen. Let maar eens op hoe vaak je ‘sorry, hoor’ zegt als je je tranen niet binnen kunt houden. In de rij bij de supermarktkassa is dat wellicht begrijpelijk, maar als je omringd bent door mensen die jou kennen, is het helemaal niet erg om te laten zien dat je ergens door geraakt bent. Huilen is een vorm van communicatie. Als je huilt, zien ze dat er iets aan de hand is en kunnen ze je steunen. Op die manier kan een huilbui voor meer verbinding zorgen. Wel eens gehuild op je werk? Ook dat is – ook al voelt het misschien wel zo – geen ramp. Over het algemeen reageren mensen met vriendelijkheid op iemand die zijn of haar kwetsbaarheid laat zien.

Of je nu in stilte huilt of schokschouderend en met luide uithalen je emoties vrij spel geeft en of je na 5 minuten alweer droge ogen hebt of een paar uur nodig hebt om tot bedaren te komen, maakt niet uit. Wat wél uitmaakt, is hoe je omgaat met je tranen. Door jezelf ervoor te straffen, ga je je alleen maar slechter voelen. Schaam je niet, neem de tijd en laat je gevoelens er zijn. Een huilbui klaart de lucht – maar alleen als je jezelf echt toestaat om te huilen.

Over auteur
Sanne Eva Dijkstra staat stevig met twee benen op de Friese grond, maar met haar hoofd graag in de wolken. Sanne Eva schrijft vooral – en het liefst – over food, reizen, bewust(er) leven en lifestyle in het algemeen.

Meer lezen over de kracht van huilen?

Tranen zijn geen teken van zwakte – en 4 andere weetjes over tranen die je nog niet wist.

Volgend artikel
Zo leer je je emoties te voelen (en dat lucht ontzettend op)
Zo leer je je emoties te voelen (en dat lucht ontzettend op)