Als verdriet je overspoelt, laat je dan troosten door de natuur

Als verdriet je overspoelt, laat je dan troosten door de natuur Als verdriet je overspoelt, laat je dan troosten door de natuur Als verdriet je overspoelt, laat je dan troosten door de natuur

Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar als je je somber voelt of een moeilijke periode doormaakt, kan juist de natuur troost bieden. Door je in de buitenlucht te begeven stroomt er vrijwel meteen nieuwe energie door je lichaam, wat zorgt dat je donkere of onnodige gedachtes beter kunt plaatsen en/of loslaten. Iets waar veel mensen vooral in de herfst gevoelig voor zijn en veel baat bij hebben. Dus al is het nog zo koud, donker en grauw… stap naar buiten en ervaar de kracht van de natuur!

Wat de natuur met ons doet

Dat de natuur ontzettend powerful is, en direct voelbaar, weten ook wetenschappers maar al te goed. Zo hebben Japanse onderzoekers aan de Chiba University de verschillen onderzocht tussen een kwartier wandelen in het bos en wandelen in je eentje door het centrum van een drukke stad. De uitkomst: wie een wandeling maakt door de natuur verlaagt het stresshormoon cortisol in het lichaam met 16 procent, de bloeddruk met 2 procent en de hartslag met 4 procent. En als we fysiek lekkerder in ons vel zitten, volgt onze geest vanzelf. Een geruststellende en fijne gedachte. Laat de natuur haar werk maar doen!

Voel de kracht van de herfst

De wind in je haren, een blos op je wangen, frisse lucht in je neus… Hoe verleidelijk het ook kan zijn om op de bank te blijven hangen met een dekentje en een kop thee, weersta af en toe de behoefte om te cocoonen. De herfst is misschien wel het mooiste seizoen om buiten te zijn: de warme kleuren van de bladeren en kastanjes, paddenstoelen, spinnenwebben met dauwdruppels erop. Je zult zien dat je ook in het najaar -met of zonder plu- een flinke dosis energie krijgt door lekker buiten rond te banjeren. Wandelen, fietsen, hardlopen… Bewegen in de buitenlucht zorgt niet alleen voor nieuwe energie, het roept ook het jongleren met voorbijvliegende hersenspinsels, eindeloze boodschappenlijstjes en notities in je brein een halt toe. Hallo peace of mind.

paddestoelen

De wondere wereld van paddenstoelen

Bovendien is de herfst ook dé periode om paddenstoelen te gaan zoeken in het bos. Net zoals vroeger, toen je kind was. Even wachten tot de eerste stevige herfstbui is gevallen, en een paar dagen later schieten de inktzwammen, boleten, en al die andere prachtige paddenstoelsoorten uit de grond. Heb je nooit eerder belangstelling gehad voor mycologie, de leer van schimmels en paddenstoelen? Dan tippen we graag het bijzondere boek ‘De weg terug naar het leven.’

In dit boek vertelt schrijfster Long Litt Woon hoe de natuur haar onverwacht levensvreugde gaf in een periode waarin alles er somber uitzag. En hoe de paddenstoelen en de natuur van grote invloed waren op haar immuunsysteem, geluksgevoel en gemoedstoestand.

Het verhaal:

Het is een doodgewone dag als Long Litt Woon een telefoontje krijgt dat haar man plotseling is overleden. Als een ‘stuurloos wrak’ meldt ze zich na zijn dood aan bij een paddenstoelen-cursus voor beginners. Ze ontdekt de troost die de natuur haar weet te bieden en hoe paddenstoelen een weg uit de duisternis vormen, in een periode van onbeschrijfelijk verdriet. Een prachtig boek, geschreven met humor en een aanstekelijk enthousiasme voor paddenstoelen en al dat groeit in het bos, dat inspireert en de kracht van de natuur als geen ander weet te omschrijven.

Tekst: Marjolein Schel

Niets doet je zo aan de herfst denken als paddenstoelen. En nog 13 andere redenen om blij te worden van de herfst

Volgend artikel
Haal de natuur naar binnen en kom tot rust met deze planten
Haal de natuur naar binnen en kom tot rust met deze planten