Het sjamanisme: de mens van de aarde

Het sjamanisme: de mens van de aarde Het sjamanisme: de mens van de aarde Het sjamanisme: de mens van de aarde

Sjamanisme is de verzameling van duizenden oude natuurreligies, die in de kern allemaal draaien om het bewaken en herstellen van de natuurlijke harmonie. Het sjamanisme leert je om trouw te zijn, aan de natuur en aan jezelf.

Het sjamanisme lijkt ongrijpbaar, maar is oer-menselijk en daardoor toegankelijker dan je misschien zou verwachten. In Nederland waren de vrouwen vroeger de traditionele helers, de sjamanen. Nu zijn ze als heksen verbrand. We gaan steeds vaker op zoek naar de geneeskracht van de natuur, dat is niet vreemd; het is een directe tegenhanger van onze dagelijkse, gedigitaliseerde realiteit. Zo wordt dit oeroude bewustzijn langzaam gewekt en krijgen steeds meer mensen toegang tot dat wat de natuur al die eeuwen voor ons bewaard heeft.

Kennis uit het geheugen van ons hart

Overal op de wereld worden sjamanistische ceremonies gehouden. Sjamanistische tradities zijn trouw aan de natuur op aarde, en daarmee ook aan hun eigen natuur. Want als de planten en dieren in harmonie leven, dan zal de mens ook in vrede kunnen leven. En andersom. Het is een prachtig geschenk aan ons dat de inheemse wereld haar wijsheid en kennis binnen de tradities heeft weten te behouden, niet in geschreven vorm, maar in het geheugen van het hart. De wijsheid en kennis is zo niet alleen bewaard, maar ook levend gebleven.

Herstellen van harmonie

De overkoepelende taak van de sjamaan is om de harmonie tussen alles in de wereld te bewaken en te herstellen. Vanuit sjamanistisch oogpunt is de menselijke geest overontwikkeld, maar het lichaamsbewustzijn niet genoeg aanwezig. Veel mensen leven daardoor niet meer in balans met zichzelf en de wereld om hen heen. Een sjamanistisch heler gaat ervanuit dat de oorzaak van ziekte of pijn in een disbalans van de ziel van iemand besloten ligt. De heler nodigt de gidsen uit en vraagt hen waar de disbalans zich bevindt en hoe de harmonie hersteld kan worden. Deze gids kan een voorouder, plant of dier zijn.

Ontdek ook ‘Kristallen by Happinez’

De speciale editie (102 pagina’s!) met alles wat je ooit wilde weten over kristallen:
  • Chakra’s in balans: zo gaat je levensenergie weer stromen
  • Handige kristallenindex: de betekenis van 67 kristallen
  • En nog veel meer

Sjamanistisch werken is thuiskomen bij jezelf

Het sjamanisme leert je om trouw te zijn, aan de natuur en aan jezelf. Het vraagt bereidheid om thuis te komen bij jezelf en ook hier evenwicht te brengen. Wat wij ‘bewustzijn’ noemen, betekent in sjamanistische termen jezelf leren kennen in al je diepte en weidsheid. Zodat je je ook op een dieper niveau bewust kunt worden van de rest van de wereld.

Als je thuiskomt bij jezelf, verandert er iets in je perceptie van de wereld. Je raakt opnieuw ‘aangesloten’. Vanuit deze verbinding kun je samenwerken en de spirits van de natuur aanroepen om je ziel te helpen. In het hart herinnert ieder mens zich de oeroude connectie met alles wat leeft. Die connectie roept ons terug, dat kan voelen als een leegte – tot je ontdekt dat het jouw eigen natuur is die je naar huis roept.

Eerbied voor onze achtergrond

Als we de oude kennis omarmen, ontwaakt in ons ook het leed dat ervoor geleden is. Mensen die de oude natuurreligies terug willen geven aan de wereld, kunnen helpen om de tijdlijnen te helen en het sjamanisme in het hier en nu te brengen. Door waardering te hebben voor de mensen die de medicinale kracht van witte salie of cacao door de tijd heen bij ons hebben gebracht. Door onze kinderen te leren hoe ze trouw kunnen blijven aan de natuur. En door onze afkomst, waarin we allemaal gelijk zijn, te erkennen en te eren. Dát is de wereld van de sjamaan.

Meer lezen over het sjamanisme?

Sjamanisme en totemdieren: dit dier hoort bij jouw geboortemaand

Volgend artikel
4 natuurmomenten die je in contact brengen met moeder aarde
4 natuurmomenten die je in contact brengen met moeder aarde