Terug naar overzicht

14 redenen om blij te worden van de herfst

Categorie
Tekst
Anne Wesseling
14 redenen om blij te worden van de herfst

‘Ik heb een herfstfetisj en ik sta niet alleen’ schreef Aaf Brandt Corstius in De Volkskrant. Ze is inderdaad lang niet de enige die dol is op de herfst. Veertien redenen om blij te zijn in de eerste volle herfstmaand: oktober!

1. Herfstkleuren

Het geel, het rood, het bruin, de blaadjes die naar beneden dwarrelen. De eerste storm, als alles wordt opgeschud. Burlende herten – de excursies zitten voor dit jaar al vol – maar het geluid kun je zelf herkennen.

2. Appels plukken

Want het is oogsttijd. Google op ‘appelplukdagen’ voor de dichtstbijzijnde boomgaard, je bent nog net op tijd. En daarna appeltaarten bakken.

3. De eerste regen

Ja, over een tijdje hebben we er weer genoeg van. Maar nu, de eerste regenbuien, en de geur daarna. Die geur heeft trouwens een naam: petrichor.

4. Strandwandelingen

Het is eindelijk weer rustig op het strand, en bovendien mag je hond weer mee. Er zijn ook geen files meer op weg naar de kust, maar de strandtenten zijn nog wèl open voor de warme chocomel.

5. Warme nazomerdagen

Een cadeautje, die dagen dat de zon schijnt en de temperatuur tóch heerlijk aangenaam is. Dat je naar buiten gaat, kunt bewegen zonder meteen te puffen en te zweten. Oktober is de lekkerste maand om buiten te zijn.

6. Paddenstoelen!

Oktober is dé maand om paddenstoelen te gaan zoeken in het bos. Even wachten tot een stevige herfstbui, en een paar dagen later schieten ze uit de grond, de inktzwammen, boleten, en al die andere prachtige soorten.

7. Kastanjes, eikels, beukennootjes

Hoe ze voelen. Zachte, gladde kastanjes. Om op een schaal op tafel te zetten, of, als je kleine kinderen in de buurt hebt, om samen poppetjes van te maken. Blíjft leuk. Dit jaar is trouwens een ‘mastjaar’, op de Veluwe hangt naar schatting 6,5 miljoen kilo eikels en beukennootje. De beuken produceren trouwens voor het zesde jaar op rij beukennootjes, dat is bijzonder. En fijn voor de wilde zwijnen!

8. De zonsopgang

Oh, wat zijn zonsopgangen toch prachtig, jammer dat je er altijd zo vroeg voor op moet. Behalve in oktober. Dan zie je die zonsopgang gewoon op een normale tijd (om kwart voor 8 ongeveer) en dat maakt het een stuk gemakkelijker om erbij te zijn.

9. Een tijd van bezinning

‘In de herfst krijgt de twijfel gelijk,’ schreef Simon Carmiggelt. ‘De wereld vergaat een beetje, om het eens te proberen.’ Mistroostig? Nee. Mooi! Als je niet zo hoteldebotel bent aangelegd, is het eigenlijk heerlijk dat het uitbundige gedoe van de zomer weer voorbij is. Oktober is een tijd van bezinning. Je komt weer een beetje bíj.

10. Gemberthee

Ja, gemberthee. Verwarmende, troostende, gemberthee. En al die andere warme gerechten waar je nu ineens weer trek in krijgt. Na maanden humus mogen de kikkererwten eindelijk weer eens in de tajine. En de naam van dit recept alleen al: geroosterde pompoen met saliekruim.

11. Het donker

Het is om acht uur stevig aan het schemeren nu. Nog even en de kaarsen kunnen aan. Nog even, en we gaan Sinterklaas gedichten maken. Zoveel om je op te verheugen! Trouwens, een beetje in het donker staren is op zichzelf al heerlijk. Rust voor je ogen!

12. Je mag je warme vest weer aan…

Ja, rokjesdag is óók leuk, maar je lievelingsvest uit de kast trekken is echt nog veel fijner.

13. en onder je warme dekbed!

Weer veilig onder en fluffy dekbed, in plaats van dat dunne zomergeval dat niks weegt. Thigmofilie is de term die bioloog Midas Dekkers ervoor bedacht: het verlangen naar geborgenheid in een kleine ruimte. Het is waarom katten in dozen kruipen, dieren in holletjes, en mensen dus wegkruipen onder een dekbed, of in een hoekje van de bank onder een lekkere fleecedeken.

14. En ben jij in oktober geboren, of krijg je een kindje?

Dan is dit Oktoberlied van Liselore Gerritsen voor jou!

Oktoberkind, oktoberkind, opdat jij niet vergeet,

De allerlaatste zoete braam is de eerste die jij eet

Een laatste warme zonnestraal verwarmt jouw eerste dag

En de laatste zwaluw die vertrekt, is de eerste die jij zag

Dat is waarom een oktoberkind niet gelooft in laatste dingen

’s Zal een herfstdag als een lentedag bezingen.

En ook

In de herfst geniet je met al je zintuigen (wist je trouwens dat je er veel meer hebt dan vijf?) Ben je er nog niet uit of je er wel zo gelukkig wordt van de herfst? Voor tips hoe je de herfst vrolijk doorkomt kijk je hier.

Door anderen gelezen