14 redenen om blij te worden van de herfst

14 redenen om blij te worden van de herfst 14 redenen om blij te worden van de herfst 14 redenen om blij te worden van de herfst

‘Ik heb een herfstfetisj en ik sta niet alleen’, schreef Aaf Brandt Corstius eens in De Volkskrant. Ze is inderdaad lang niet de enige die dol is op de herfst. Veertien redenen om blij te zijn dat het herfst is.

1. Herfstkleuren

Het geel, het rood, het bruin, de blaadjes die naar beneden dwarrelen. De eerste storm, als alles wordt opgeschud. Burlende herten – het geluid kun je zelf herkennen.

2. Appels plukken

Want het is oogsttijd. Google op ‘appelplukdagen’ voor de dichtstbijzijnde boomgaard. En daarna appeltaarten bakken.

Lees ook: dit is de spirituele betekenis van de herfst (en meer over dit seizoen)

Gratis mini-challenge Mindfulness

Wil je meer in het hier en nu zijn?
  • Ontdek in 3 dagen alles over mindfulness
  • Krijg praktische tips en handvatten
  • Ontvang de eerste mail 19 april

3. De eerste regen

Ja, over een tijdje hebben we er weer genoeg van. Maar nu, de eerste regenbuien, en de geur daarna. Die geur heeft trouwens een naam: petrichor.

4. Strandwandelingen

Het is eindelijk weer rustig op het strand. Er zijn ook geen files meer op weg naar de kust, maar de strandtenten zijn nog wèl open voor warme chocomel.

5. Warme nazomerdagen

Een cadeautje, die dagen dat de zon schijnt en de temperatuur tóch heerlijk aangenaam is. Dat je naar buiten gaat, kunt bewegen zonder meteen te puffen en te zweten. De start van de herfst is het lekkerste moment om buiten te zijn.

6. Paddenstoelen!

Het begin van de herfst is het moment om paddenstoelen te gaan zoeken in het bos. Even wachten tot een stevige herfstbui, en een paar dagen later schieten ze uit de grond, de inktzwammen, boleten en al die andere prachtige soorten.

7. Kastanjes, eikels, beukennootjes

Hoe ze voelen. Zachte, gladde kastanjes. Om op een schaal op tafel te zetten, of, als je kleine kinderen in de buurt hebt, om samen poppetjes van te maken. Blíjft leuk. En de beukennootjes zijn fijn voor de wilde zwijnen!

8. De zonsopgang

Oh, wat zijn zonsopgangen toch prachtig, jammer dat je er altijd zo vroeg voor op moet. Behalve in de herfst. Dan zie je die zonsopgang gewoon op een normale tijd (om kwart voor 8 ongeveer) en dat maakt het een stuk gemakkelijker om erbij te zijn.

9. Een tijd van bezinning

‘In de herfst krijgt de twijfel gelijk’, schreef Simon Carmiggelt. ‘De wereld vergaat een beetje, om het eens te proberen.’ Mistroostig? Nee. Mooi! Als je niet zo hoteldebotel bent aangelegd, is het eigenlijk heerlijk dat het uitbundige gedoe van de zomer weer voorbij is. Het najaar is een tijd van bezinning. Je komt weer een beetje bíj.

10. Gemberthee

Ja, gemberthee. Verwarmende, troostende, gemberthee. En al die andere warme gerechten waar je nu ineens weer trek in krijgt. Na maanden hummus mogen de kikkererwten eindelijk weer eens in de tajine. En de naam van dit recept alleen al: geroosterde pompoen met saliekruim.

11. Het donker

Het begint al steeds vroeger te schemeren. Nog even en de kaarsen kunnen aan, om vervolgens onder een dekentje op de bank te kruipen. Zoveel om je op te verheugen! Trouwens, een beetje in het donker staren is op zichzelf al heerlijk. Rust voor je ogen!

12. Je mag je warme vest weer aan…

Ja, rokjesdag is leuk, maar je lievelingsvest uit de kast trekken is echt nog veel fijner.

13. en onder je warme dekbed!

Weer veilig onder een fluffy dekbed, in plaats van dat dunne zomergeval dat niks weegt. Thigmofilie is de term die bioloog Midas Dekkers ervoor bedacht: het verlangen naar geborgenheid in een kleine ruimte. Het is waarom katten in dozen kruipen, dieren in holletjes en mensen dus wegkruipen onder een dekbed, of in een hoekje van de bank onder een lekkere fleecedeken.

14. En ben jij in oktober geboren, of krijg je een kindje?

Dan is dit Oktoberlied van Liselore Gerritsen voor jou!

Oktoberkind, oktoberkind, opdat jij niet vergeet,

De allerlaatste zoete braam is de eerste die jij eet

Een laatste warme zonnestraal verwarmt jouw eerste dag

En de laatste zwaluw die vertrekt, is de eerste die jij zag

Dat is waarom een oktoberkind niet gelooft in laatste dingen

’s Zal een herfstdag als een lentedag bezingen.

Leven met de seizoenen: iets voor jou?

Wil je ook ontdekken wat leven met de seizoenen je kan brengen? Meld je dan gratis aan voor Happinez’ Leef met de seizoenen. Ontvang 6 mails in je inbox vol met inspiratie, oefeningen en cadeaus. Ontdek de kracht en het ritme van elk seizoen én wat het voor jou kan doen. Wil je meer informatie of je direct aanmelden? Dat kan hier.

Over auteur
Huisfilosoof Anne Wesseling duikt elke twee weken haar boekenkast in en kijkt hoe de denkbeelden van grote meesters nog in te passen zijn in deze tijd.

Meer lezen over de mooie herfst?

In de herfst geniet je met al je zintuigen (wist je trouwens dat je er veel meer hebt dan vijf?)

Volgend artikel
Ayurvedische wijsheden voor de herfst: vijf tips
Ayurvedische wijsheden voor de herfst: vijf tips