Tajine van zoete aardappelen met kikkererwten - Happinez
Terug naar overzicht

Tajine van zoete aardappelen met kikkererwten

Categorie
Tekst
Ajda Mehmet
Tajine van zoete aardappelen met kikkererwten

Creatieve foodstylist Ajda Mehmet bezit de gave om echt overal iets lekkers van te maken. Ze deelt haar kennis over al dan niet vergeten groenten, en maakt daar ook nog eens de verrukkelijkste recepten bij.

Vorige week heb ik je verteld over mijn nieuwe liefde: aquafaba. Deze week wil ik de schitterende, nederige kikkererwt wat nader belichten; hij verdient meer erkenning, en dan weet je ook meteen wat je met al die restjes kikkererwten in je koelkast moet doen.

Dat kikkererwten zo fantastisch zijn komt door hun smaak, structuur en veelzijdigheid. Het Amerikaanse blad The Huffington Post vatte het perfect samen:

‘Kikkererwten, ook wel Spaanse erwten, zijn een van de meest verrukkelijke dingen om te eten. Ze zijn stevig en tegelijk licht, heerlijk om zo te eten of in combinatie met een scala aan andere gerechten. De smaak ligt tussen neutraal en notig; daardoor zijn ze een prima basis voor kruiden en sauzen, maar ze zijn ook al lekker met een eenvoudig scheutje citroensap en een snufje zout. In soepen en stoofpotjes blijven ze heel, opgebakken worden ze goudbruin en knapperig, en door hun natuurlijke romigheid zijn ze perfect voor pesto’s en puree.’

En niet te vergeten, kikkererwten zijn heel gezond. Het is een peulvrucht, dus ze barsten van de antioxidanten, vitamines en mineralen als foliumzuur, magnesium, vitamine B6, vitamine C, ijzer, kalium, calcium en zink. Ze hebben een gunstige invloed op de gezondheid van botten, bloed, hart, cholesterol en spijsvertering. Ze zijn ook nog eens glutenvrij (fijn voor mensen met coeliakie) en zitten vol eiwitten, dus voor vegetariërs en veganisten is het een perfecte vleesvervanger.

We weten allemaal dat je met kikkererwten heerlijke humus en falafels maakt, maar ik vind ze het lekkerst in stoofpotjes met een dikke saus waar ze langzaam in garen.

Mijn jeugdherinneringen aan kikkererwten zijn gevormd door drie gerechten: humus (natuurlijk); nohut yemegi, een Turkse stoofpot met kikkererwt; en nohutlu pilav, Turkse rijst met kikkererwten. Niks sjieks of ingewikkelds, gewoon goede, eenvoudige maaltijden voor het hele gezin. Twee daarvan zijn perfect om op te soppen met een stukje brood (dat deden we veel bij ons thuis, en voor mij is het nu nog steeds een guilty pleasure). Ik sta altijd te trappelen om met stukjes brood de saus, dressing of jus die nog op m’n bord of in de schaal ligt op te soppen. De rijk gevulde tomatensaus van de stoofpot die mijn moeder altijd maakte leende zich daar uitstekend voor. Net wat je moet hebben voor je laatste stukje brood.

Misschien verklaart dat mijn voorliefde voor gerechten met veel saus?

Van gerechten als chana masala of een zoetzure tajine als die hieronder loopt het water me in de mond. Al hebben de kikkererwten hier geen hoofdrol, ze laten zich niet klein krijgen en geven het gerecht extra structuur en stevigheid.

Tajine van zoete aardappel met kikkererwten
Voor 4 personen

Ingrediënten:

2 eetlepels olijfolie
25 gram boter
½ knolselderij
2 grof gesneden uien
2 pastinaken
twee knoflooktenen
1 theelepel gemberpoeder
1 kaneelstokje,
5 kardemompeulen
een paar draadjes saffraan
1 theelepel kurkuma
1 gepekelde citroen
mandarijnschil
3 laurierblaadjes
2 zoete aardappels
3 gedroogde pruimen
200 gram kikkererwten
1 liter groentebouillon
50 gram walnoten
2 eetlepels grofgehakt peterselieblad
3 takjes tijm
75 gram zwarte olijven
Pel 1 pond mandarijnen
Kruidenzout

 

Verhit 2 eetlepels olijfolie en 25 gram boter in een tajine of braadpan. Voeg ½ knolselderij, geschild en in blokjes gesneden, 2 grof gesneden uien, 2 pastinaken, geschild en in stukken gesneden, en twee knoflooktenen in plakjes toe.
Laat alles afgedekt een kwartier zachtjes bakken en schep regelmatig om. 
Voeg 1 theelepel gemberpoeder, 1 kaneelstokje, 5 kardemompeulen, een paar draadjes saffraan en 1 theelepel kurkuma toe en laat alles even fruiten. Snijd de schil van 1 gepekelde citroen* fijn en doe in de pan.
Voeg een stukje mandarijnschil, 3 laurierblaadjes, 2 zoete aardappels (geschild en in stukken gesneden), 3 gedroogde pruimen in stukken, 200 gram kikkererwten (uit pot of blik) en 1 liter groentebouillon toe.
Breng alles aan de kook, zet het vuur dan laag en laat met de deksel op de tajine 20 minuten zachtjes stoven. 
Strooi er de laatste 5 minuten 50 gram walnoten, 2 eetlepels grofgehakt peterselieblad, de blaadjes van 3 takjes tijm en 75 gram zwarte olijven over en laat nog even meestoven.
Pel 1 pond mandarijnen met een friszure smaak, laat ze heel of halveer ze (afhankelijk van de maat) en fruit ze 3 minuten in 2 eet lepels olijfolie.
Bestrooi ze met wat kruidenzout en leg ze op de gestoofde groenten. Serveer met couscous.

Probeer deze eens uit volgend weekend. Ideaal voor opsoppen met brood. Smakelijk!

Dit recept is – samen met heel veel andere lekkere en gezonde recepten – terug te vinden in het kookboek Happifood.

Meest populair