Lief kind van deze tijd, Susan Smit schreef je deze brief

Door Susan Smit
Lief kind van deze tijd, Susan Smit schreef je deze brief Lief kind van deze tijd, Susan Smit schreef je deze brief Lief kind van deze tijd, Susan Smit schreef je deze brief

Lief kind van je tijd,

In de wereld om je heen is het aan het rommelen en kraken. Verschillende crises maken duidelijk dat de ingeslagen weg van hyperkapitalisme, onderdrukking en corruptie een doodlopende weg is voor alles wat leeft. Als je de krant leest of op je telefoon aan het doomscrollen bent, en alle wereldse ellende binnenkomt, kun je bijna niet anders dan concluderen dat we afstevenen op een catastrofe. Misschien teken je petities, steun je goede doelen, deel je berichten op sociale media en probeer je in je persoonlijke keuzes zo groen en sociaal mogelijk te zijn. En hoogstwaarschijnlijk voel je je toch tekortschieten tegenover alle levensgrote uitdagingen.

Scheuren in de fundamenten

Jij en ik leven in een tijd waarin er zoveel scheuren in de fundamenten ontstaan dat de misstanden daaronder bloot zijn komen te liggen. Dankzij de scheuren schijnt er daglicht op zodat het, in al zijn lelijkheid, zichtbaar en tastbaar wordt. Systematische oneerlijkheid, en oude pijn die daarvan het gevolg is, komt aan het licht. De schade is zo immens en pijnlijk om te zien dat je erdoor ontregelt kunt raken. Als mens ben je er niet op gebouwd om zo veel wantoestanden, op zo veel gebieden, te kunnen incasseren. Je kunt daar verschillend op reageren: je kunt beïnvloedbaar worden voor groeperingen met onethische bedoelingen die de chaos gebruiken om hun eigen agenda’s naar voren te duwen. Je kunt overweldigd raken en je helemaal afkeren van de maatschappij. Je kunt jezelf verliezen in actie voeren en uitgeput raken.

Wat is jouw rol?

Wat deze tijd van je vraagt is te onderzoeken wat jouw rol is. Want het feit dat je ervoor gekozen hebt om juist in deze tijd geboren te worden betekent dat je een hele specifieke rol te vervullen hebt. Het is maar weinigen gegeven om in de voorste linies te kunnen vechten voor verandering en kracht te behouden. De meeste van ons hebben andere kwaliteiten die altijd (altijd!) in lijn zijn met de hogere doelen die we onszelf voor dit leven hebben gesteld. Als je deze vermogens in gebruik neemt, zullen ze niet te veel kracht aan je onttrekken. Je zult ze kunnen inzetten op een bestendige en vruchtbare manier voor het welzijn van allen.

Als je daarentegen vanuit verwarring en paniek over alles wat anders moet in de wereld gaat handelen, wordt het op de lange termijn krachteloos. Je put jezelf uit. Niet ieder mens is ervoor bedoeld om het veld in te gaan. Als je in oveeenkomst met je zielendoelen handelt, wat andere mensen ook van je vragen, hoe ze je ook willen overtuigen en overhalen, dan houd je jouw bijdrage in eigen beheer. Je spaart je kracht om datgene te doen waarvoor je hier bent en beschermt wat je te bieden hebt.

Blijf bij jezelf

De wereld is aan het veranderen en dat proces is nog lang niet klaar. Er is een lange adem nodig, veel veerkracht en meerdere generaties. Energetisch staat er al een nieuwe wereld, en veel mensen voelen die al en maken er deel van uit, maar je hebt je nog te verhouden tot de oude wereld. Wat er nu nodig is, is bouwen aan die nieuwe wereld, maar ook opruimen van onverwerkte pijn uit het verleden die door de scheuren heen naar boven komt. Het moet omhoogkomen, het moet gezien worden, om opgenomen te kunnen worden in de cyclus van transformatie en (energetisch gezien) op te lossen.

Blijf bij jezelf, lief kind van onze tijd. Laat je niet opjutten of dingen wijsmaken door anderen, maar kies je eigen wijze van deelnemen aan veranderingen ten goede. Sta in contact met de wereld van nu met een afstand of nabijheid die passend voelt en draag bij op de manier die bij jouw persoonlijke hogere doelen aansluit.

Met de hoogste achting voor de rol die je hebt te vervullen, in dienst van het geheel,

Susan

Over auteur
Spiritualiteit en literatuur zijn de grootste passies van onze ‘huisheks’ Susan Smit. Ze was een van de eerste columnisten van Happinez, maakt de boekenrubriek in het blad en schrijft op deze site columns waarin ze deelt wat ze meemaakt en leert.

Meer lezen van Susan Smit?

Dit is de kracht van boosheid volgens Susan Smit.

Volgend artikel
Aan alle moeders: Susan Smit schreef je deze brief
Aan alle moeders: Susan Smit schreef je deze brief