Aan alle moeders: Susan Smit schreef je deze brief

Door Susan Smit
Aan alle moeders: Susan Smit schreef je deze brief Aan alle moeders: Susan Smit schreef je deze brief Aan alle moeders: Susan Smit schreef je deze brief

Lieve moeder,

Het is vandaag Moederdag en deze brief is gericht aan alle moeders – of je kinderen nu net geboren zijn, aan het opgroeien zijn zoals de mijne of al het huis uit zijn, of je nu een hecht contact met ze hebt of minder dan je zou wensen, of je ze nu zelf gebaard hebt of niet, of je er nu één hebt of meer.

Moederschap is het gebied in ons leven dat omgeven is met de meeste angsten, zorgen, onzekerheden en twijfels. Dat komt omdat we ervan doordrongen zijn hoe belangrijk onze rol is voor het wezentje dat aan ons is toevertrouwd; álles wat we doen zal effect hebben. Hoe doodeng is dat? Daarom leggen we, zeker in deze tijd, de lat voor ons moederschap bijna onhaalbaar hoog, en dat is waarover ik het met jou in deze brief zou willen hebben.

Je bent in de eerste plaats mens

Je zult de allerbeste ouder willen zijn van je zoon of dochter en dat streven is mooi en belangwekkend, maar toch is het goed om mild te zijn in het oordeel over jezelf. Accepteer dat je in de eerste plaats mens bent en daarna pas ouder. Accepteer dat je fouten hebt gemaakt en zult maken, van onhandige uitspraken, overdreven uitbarstingen, niet al te beste beslissingen tot flinke hiaten in de opvoeding.

Je bent, lieve moeder, een werk in uitvoering. Zonder al die zelfveroordeling om je imperfecties is het veel makkelijker om te kijken naar je keuzes en helder te krijgen wat erónder ligt. Want ook jouw ouders waren werken in uitvoering en hebben hun sporen in je nagelaten. Die sporen kun je onderzoeken. Doorgeven wat je zelf van huis uit hebt meegekregen is gemakkelijk, maar iets verwerven wat je vervolgens aan je kinderen kunt doorgeven is veel moeilijker. Je maakt dan een stap op eigen kracht en doorbreekt een voorouderlijk belemmerend patroon voor alle generaties die nog komen.


Wees mild voor jezelf

Het moederschap zelf is één grote, langgerekte uitnodiging om die stappen te maken. In je kinderen opvoeden, verzorgen en liefhebben word je voortdurend geconfronteerd met je eigen feilen, dat hoef ik jou niet te vertellen. En ik vraag je dus, lieve moeder, om daarin mild voor jezelf te zijn. Neem de uitnodiging aan; dat is één. En zie dat ook jouw tekortkomingen je kinderen iets gaan brengen; dat is twee. Want blik even terug naar je eigen jeugd en je ouders die jou zoals alle ouders niet alles konden bieden, maar jou met hun zwaktes in beweging hebben gebracht om dingen te ontwikkelen en helen. Vanuit een zielsperspectief zijn de moeilijke dingen ook een geschenk omdat daarin waardevolle lessen verborgen liggen. Sta open voor het spirituele perspectief dat juist de onvolkomenheid in een ouder-kindrelatie persoonlijke groei aanzwengelt.

Jouw unieke moederschap

Elke keer dat je zonder oordeel oog hebt voor wat jij je kind voorleeft en bijbrengt, kun je iets leren over jezelf. Elke keer dat je een oude wond verzorgt, behoed je hen voor diezelfde wond en breng je oude pijn niet naar het heden. Elke keer dat je een mooie kwaliteit ziet in je kind die jijzelf bent kwijtgeraakt of nooit in gebruik hebt genomen, word je een completer mens. Elke keer dat je jouw unieke moederschap op waarde schat, voed je op vanuit je heelheid en niet vanuit je pijn.

Met de hoogste achting voor hoe jij je moederschap vormgeeft, en alle stappen en stapjes die je daarin hebt weten te maken,

Susan

Over auteur
Spiritualiteit en literatuur zijn de grootste passies van onze ‘huisheks’ Susan Smit. Ze was een van de eerste columnisten van Happinez, maakt de boekenrubriek in het blad en schrijft op deze site columns waarin ze deelt wat ze meemaakt en leert.

Meer lezen van Susan Smit?

Dit is een brief die elke vrouw zou moeten lezen.

Volgend artikel
3 belangrijke inzichten voor hooggevoelige ouders
3 belangrijke inzichten voor hooggevoelige ouders