Dit is de spirituele betekenis van de herfstequinox

Dit is de spirituele betekenis van de herfstequinox Dit is de spirituele betekenis van de herfstequinox Dit is de spirituele betekenis van de herfstequinox

Op 22 september staat de zon loodrecht boven de evenaar. Dit wordt ook wel de herfstequinox, herfstpunt of herfstnachtevening genoemd. Hiermee laten we de zomer achter ons en luiden we het najaar in. Tijd om de balans op te maken. We gaan terug naar onze vaste routines, waarin we ruimte maken om ons terug te trekken en naar binnen te keren. Dit alles met een speciale focus op dankbaarheid.

De herfstequinox

Dat vindt zijn oorsprong bij de viering van het Keltische feest Mabon, de tegenhanger van Ostara. Dit feest wordt gevierd tijdens de herfstequinox en draait om balans. Dat is niet zomaar. tijdens de herfstequinox is het bijna net zo lang licht als dat het donker is. Na de start van de herfst verschuift die balans; dan wint het donker het van het licht.

Dit gaat samen met een periode waarin je naar binnen keert om terug te kijken op het verstreken deel van het jaar. Het oogstseizoen is achter de rug, dus dit is het uitgelezen moment om erop te reflecteren. De definitie van oogst moet je in dit geval uiteraard niet te letterlijk nemen; jouw ‘oogst’ is alles wat je dit jaar hebt bereikt. Gemanifesteerde doelen, gegrepen kansen en gemaakte groei. Het aanbreken van de herfst vraagt ons om dankbaar te zijn voor alles wat we hebben bereikt dit jaar. Om ervan te leren – er zijn immers altijd zaken die beter kunnen – maar vooral om te zien hoe ver we al zijn gekomen.

Lees ook: Ayurvedische wijsheden voor de herfst – vijf tips

Er zijn talloze manieren om hierbij stil te staan. Dit kan even kort, simpelweg door er even over na te denken en een kaars aan te steken. Wil je het grootser aanpakken, dan leent de herfstequinox zich uitstekend voor het uitvoeren van een ritueel. Dit is ook een goed moment om te starten met het bijhouden van een dankbaarheidsdagboek. Zo kun je bewuster stilstaan bij al het moois wat je hebt geoogst dit jaar.

De herfstequinox en de astrologie

Tegelijkertijd met de herfstequinox luiden we ook het astrologische Weegschaal-seizoen in. De invloed daarvan merken we allemaal, hoe je horoscoop er ook uitziet. Tijdens het Weegschaal-seizoen ligt de focus op de typische thema’s van dit sterrenbeeld: balans, harmonie, verbinding en schoonheid. Wat je daarvan merkt en hoe je het beste met die invloed kunt omgaan, lees je hier.

Over auteur
Bente de Bruin is journalist, auteur, astrologie-expert en Schorpioen. Vanuit een overtuiging dat niet iedereen met hetzelfde sterrenbeeld ook dezelfde persoonlijkheid zou hebben, is ze gaan onderzoeken hoe astrologie nu écht werkt. Een grote passie was geboren. Ondertussen heeft ze er haar missie van gemaakt om astrologie toegankelijk te maken voor een grote doelgroep en deze leer over te brengen zoals deze echt is: interessant, leerzaam en vooral heel erg leuk.

Meer lezen over de herfst?

Dit is waarom de herfst niet altijd op dezelfde datum begint.

Volgend artikel
De mooiste routes voor een herfstwandeling
De mooiste routes voor een herfstwandeling