De mooiste routes voor een herfstwandeling

De mooiste routes voor een herfstwandeling De mooiste routes voor een herfstwandeling De mooiste routes voor een herfstwandeling

De herfst is het seizoen bij uitstek voor een lange wandeling aan het strand of door de bossen. De wind in je haren maakt je hoofd leeg en zorgt tegelijkertijd voor een flinke dosis nieuwe energie. Laat je vooral niet tegenhouden door harde wind of een beetje regen – de kans is groot dat je juist op dagen zónder stralend weer het rijk (bijna) helemaal voor je alleen hebt.

Deze wandelroutes door de Nederlandse natuur zijn perfect voor op een eindeloze zondag, maar net zo fijn op een doordeweekse vrije dag. Sjaal om, wandelschoenen aan en gáán:

Langs de Noordsvaarder op Terschelling

Het Boswachterspad Noordsvaarder begint bij de veerterminal in de haven van West-Terschelling. Je kunt dus zó vanaf de boot aan de tocht beginnen. De wandelroute over onverhard pad voert je via het Groene Strand over uitgestrekte strandvlakten met vogels en door soms behoorlijk dichtbegroeide wildernis in de duinen. Het is af en toe flink klimmen, maar eenmaal bovenop de duinen word je beloond met een weids uitzicht over de Noordzee. En met laagwater (en een beetje geluk) zie je misschien zelfs een paar gewone of grijze zeehonden die op de zandbanken voor de kust liggen te rusten.

Praktisch: Boswachterspad Noordsvader, 11 kilometer – route

Ontdek ook onze online training Mindful Leven

  • Met mindfulness expert Johan Noorloos

  • Ervaar meer innerlijke rust

  • Alleen in mei: 10,- korting met code MINDFUL10

Door bos en over heide in Groningen

Bij heide denk je al snel aan Drenthe, maar het Boswachterspad Ruiten Aa vind je toch echt in de streek Westerwolde in de provincie Groningen. De route begint bij de Noordmee in Sellingen en brengt je al wandelend langs de beek de Ruiten Aa, door bossen met eeuwenoude eiken en over heide. Bijzondere dieren spotten? Onderweg kom je Schotse Hooglanders tegen en langs de route graast ook een kudde heideschapen.

Praktisch: Boswachterspad Ruiten Aa, 10 kilometer – route

Vennenwandeling door de Brabantse bossen

Het Speijckven, het Diaconieven, het Brandven, en zo kunnen we nog wel even doorgaan: op de 14 Vennenwandeling in Brabant kom je namelijk langs maar liefst 14 vennen. De tocht, die begint in de buurt van Oisterwijk, loopt over heidegebied en door bossen. De uitbundige en verwilderde Oisterwijkse Bossen zijn een geliefde plek voor allerlei vogelsoorten. De grillige oevers van de vennen die je passeert – elke ven is weer heel anders – geven het gebied een mysterieus tintje. Vooral op een mistige ochtend is het hier alsof je door een sprookje loopt.

Praktisch: 14 Vennenwandeling, 10 kilometer – route

Door het duingebied van Zuid-Kennemerland

Hoewel je onderweg steeds merkt dat de zee dichtbij is, zul je geen golven zien tijdens je wandeltocht door Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Daarvoor is het duingebied te breed. Wat je wel tegenkomt zijn (met bos begroeide) duinen, duinmeertjes en valleien. En, als het meezit, reeën, damherten, konijnen en vossen. Maar ook de weidsheid van het gebied zelf is adembenemend mooi: in het glooiende groene landschap slingert het pad zich kilometers ver voor je uit.

Praktisch: Wandelroute Nationaal Park Zuid-Kennemerland, 16 km – route

Over auteur
Sanne Eva Dijkstra staat stevig met twee benen op de Friese grond, maar met haar hoofd graag in de wolken. Sanne Eva schrijft vooral – en het liefst – over food, reizen, bewust(er) leven en lifestyle in het algemeen.

Meer lezen over wandelen?

Zo maak je van je wandeling een mindfulness-oefening voor al je zintuigen.

Volgend artikel
6 reflecties om bewuster te wandelen
6 reflecties om bewuster te wandelen