Natuur in Nederland: 5 bijzondere plekken om te verkennen

Natuur in Nederland: 5 bijzondere plekken om te verkennen Natuur in Nederland: 5 bijzondere plekken om te verkennen Natuur in Nederland: 5 bijzondere plekken om te verkennen

Als je denkt aan de natuur in Nederland, denk je al gauw aan de klassiekers: de Hoge Veluwe, de Biesbosch of ergens op de waddeneilanden. Prachtige natuurgebieden, maar ze kunnen ook erg druk worden. Als je de mensenmassa wil vermijden, is het juist goed om een beetje out of the box te denken.

Wij verzamelden 5 bijzondere plekken in Nederland, die je verbinden met de natuur op een manier die je misschien nog niet kent.

1. Ontdek de oernatuur – UNESCO Hondsruggebied, Drenthe

Dat Drenthe rijk is aan geschiedenis, is goed te voelen in het Hondsruggebied. Het natuurgebied barst van de oude schatten uit de ijstijd, middeleeuwse kastelen, hunebedden en legendes over de Witte Wieven — wijze vrouwen die de kunst van waarzeggerij zouden bezitten.

In het gebied van zo’n 1000 km² zijn de cycli van het leven goed zichtbaar geworden: ontstaan, groei en bloei, afsterven, rust, ruimte voor een nieuw tijdperk.

Tip: vergeet ook zeker niet om het bos vanuit een ander perspectief te bekijken — letterlijk. Het boomkroonpad is het startpunt van veel wandelroutes in het Hondsruggebied, en is een pad van 125 meter dat op 22,5 meter hoogte tussen de bomen kronkelt. Een bijzonder begin van een bijzondere wandeling.

2. Loop dwars door het water – Mozesbrug, Brabant

Ken je dat verhaal van Mozes, de profeet die in het water stapte en met zijn onbreekbare geloof de rode zee in tweeën spleet? Precies dat verhaal is de inspiratie geweest toen ze deze brug een naam gaven. De Mozesbrug ligt in Halsteren, een Brabants dorpje vlakbij Bergen op Zoom. Op deze brug staat het water je letterlijk aan de lippen: je loopt dwars door het water heen, zonder dat je voeten nat worden.

In de buurt vind je veel forten, archeologische opgravingen en restanten van het Nederlandse verzet tegen de Spanjaarden. Bijzonder is daarom juist dat het gebied toch zo’n rust uitstraalt — ondanks de tumultueuze geschiedenis. Een beetje alsof de natuur weer de overhand heeft genomen.


3. Ontdek de heks in jezelf – Kruidenwandeling

Eén van de centrale thema’s in hekserij is de kruidengeneeskunde. Dat is niet vreemd, hekserij is een natuurreligie en ziet de natuur als een moederfiguur. Als je meer wil leren over de kruiden in je eigen omgeving (om de heks in jezelf te ontdekken), dan is een kruidenwandeling een aanrader.

Er zijn in Nederland namelijk veel eetbare, geneeskrachtige, wilde kruiden te vinden. Kruiden die je misschien niet kent — zoals daslook, goudsbloem of guldenroede, maar ook kruiden zoals melisse en valeriaan.

Let hierbij wel op: pluk nooit zomaar planten, het is niet overal toegestaan of veilig. Ga in plaats daarvan op een georganiseerde kruidenwandeling. Je gaat op pad met een gids, die je meer kan vertellen over de kruiden en voorkomen dat je een thee trekt van de verkeerde plant. Kijk bijvoorbeeld op localtraveler.nl, in elke provincie worden er wandelingen georganiseerd met liefde en aandacht voor de natuur.

4. Verbind je met de aarde – Blotenvoetenpad, Limburg

Aarden doe je het best door fysiek contact te maken met de grond. Dat hoeft geen ingewikkeld ritueel te zijn, het kan heel simpel door je schoenen en sokken uit te trekken en met je blote voeten de aarde aan te raken. Het is nóg leuker om dan ook een stukje te gaan wandelen. In Nederland is er een aantal blotenvoetenpaden aangewezen, wandelroutes waar je aangemoedigd wordt om je schoenen uit te trekken. Het langste pad in Nederland is 4km lang (Brunssum, Limburg) maar in elke provincie is er wel een te vinden.

Omdat je voeten in verbinding staan met je hele lichaam, geef je door te wandelen eigenlijk je hele lichaam een massage. Het is heel even wennen, maar zodra je het mos voelt kietelen en je een takje zachtjes breekt met je voeten snap je precies wat de charme is van een wandeling op blote voeten.

Tip: het kan heel mindful zijn om in je eentje te wandelen, op een pad dat niet zo druk is. 

5. Voel de kracht van de natuur – Het verdronken land van Saeftinghe, Zeeland

Nederland heeft een bijzondere samenwerking met de natuur: door te polderen en dijken te bouwen heeft Nederland de vorm gekregen die we nu kennen. Maar in 1570 ging die samenwerking mis: de zogeheten Allerheiligenvloed zette een heel gebied in Zeeland en België onder water. Uit deze watersnoodramp ontstond een gebied wat Het verdronken land van Saeftinghe heet.

Tegenwoordig kun je hier wandelen, en tijdens je wandeling ervaar je echt de oerkracht van de natuur. Je voelt het getij omslaan waar je bij staat, het zoute water van de zee mengt zich met het zoete water van de Schelde en het barst van de dieren. Een erg bijzondere wandeling: je voelt je duidelijk te gast in het domein van Moeder Natuur.

Over auteur
Sem Zweekhorst is contentmarketeer, sterrenbeeld Maagd en sinds 2021 werkzaam bij Happinez. Hij is een echte woordentovenaar en weet de meest magische teksten te schrijven voor artikelen op happinez.nl, voor de Happinez webshop en nieuwsbrieven.

Meer lezen over wandelen?

Mindful wandelen: welk natuurgebied past bij jouw gevoel?

Volgend artikel
De helende kracht van wandelen
De helende kracht van wandelen