Mindful wandelen: welk natuurgebied past bij jouw gevoel?

Mindful wandelen: welk natuurgebied past bij jouw gevoel? Mindful wandelen: welk natuurgebied past bij jouw gevoel? Mindful wandelen: welk natuurgebied past bij jouw gevoel?

Mindful wandelen ruimt op en verruimt. Lichamelijke inspanning in combinatie met frisse lucht en beeldschone natuur maakt dat je even je zinnen kunt verzetten om je drukke bestaan in perspectief te plaatsen. Welk natuurgebied biedt jou innerlijke rust of wisselt dat per moment?

Voel je je vrij na een strandwandeling of juist opgejaagd? Voel je je beschermd in het bos of opgesloten? Zoveel natuurgebieden, zoveel effecten op je innerlijk welbevinden. Een wandeling langs drie Nederlandse natuurgebieden met tips voor momenten waarop je die het beste op kunt zoeken.

Strand: overstem gedachten

Of je nu ligt te braden op je strandlaken of opstuivend zand trotseert op een winterse dag, de wind is altijd aanwezig op het strand. In de vorm van brute stormkracht, een zachte zeebries of iets ertussen in. Nog duidelijker aanwezig is het zeewater dat zelden kabbelt. Het water wordt door de kracht van wind en maan aangedreven en dat is hoorbaar én voelbaar als je de golven in duikt. De zee daagt zwemmers, surfers, zeilers en snorkelaars uit, schenkt speelplezier en mooie uitzichten, maar vraagt ook om alertheid. Het water is onstuimig, net als de wind. Een kustwandeling helpt de storm in je hoofd te overstemmen en te sussen. Dit zorgt ervoor dat onrustige gedachten kalmeren en de weg vrij komt voor gevoel.

Bos: zie jezelf

Zacht geritsel van bladeren, geluiden van bekende en onbekende vogels, de geur van hout, gras en bladeren; het bos maakt je bewust van je omgeving. Je zintuigen staan op scherp en merken iedere geur, ieder geluid, beeld en gevoel op. Sprookjes spelen zich af in het bos en fantasiefiguren komen er tot leven.

Ontdek ook onze online training Mindful Leven

  • Met mindfulness expert Johan Noorloos

  • Ervaar meer innerlijke rust

  • Alleen in mei: 10,- korting met code MINDFUL10

Dat de natuur energie uitstraalt, is hier voelbaar. De hoge bomen lijken personages die het bosleven al honderden jaren gade slaan. Het bos vraagt je om rustig te worden door de hoge bomen die zelfs op de zonnigste dagen voor uitgestrekte schaduw zorgen. Waar het strand je een frisse optater bezorgt, houdt het woud je een spiegel voor. Wandelend door een dicht bos voel je wie je ten diepste bent. Als je met iemand wandelt, zul je merken dat er filosofische gesprekken over zingeving schering en inslag zijn zodra jullie het bos binnen wandelen. Het bos laat je stilstaan bij wat er nu leeft.

Weiland: kijk verder

Hekjes over klimmen en koeien aaien dat doe je wandelend langs boerenerven. Uitgestrekte groene vlaktes omringen je. In de verte zie je kerktorens van omliggende dorpen, aan de voorzijde van boerderijen liggen kisten met fruit of groenten, potjes honing of jam. Geld kun je in het bakje doen, alles gaat op goed vertrouwen. Een oer-Hollands Dik Trom gevoel bekruipt je als je wandelend weilanden trotseert.

De plannen die je in gedachten had voor je toekomst maken ruimte voor één nieuwe droom: een eigen bed and breakfast. Een boerderij opknappen, honden erbij, misschien wat schapen of een paard; de conclusie dat je de stad uit moet, is snel gemaakt. Weiland heeft door de uitgestrektheid een open energie die je uitnodigt om verder te kijken dan je neus lang is. Wat wil je nog méér? Doe je nu wat je leuk vindt of zit je vast in routines? Laat het boerenland het je vertellen.

Meer weten over mindful wandelen?

Meer Happinez?

Over auteur
Verhalen vertellen en het mystieke onderzoeken; daar houdt tekstschrijver Fabienne Peters zich mee bezig. Haar missie? Op zoveel mogelijk plekken verhalen verspreiden die het leven zowel verdiepen als verzachten. Onderwerpen die raken, die net een beetje verder gaan en/of met één been in de taboesfeer blijven hangen.
Volgend artikel
Stressvrij de dag beginnen: zo doe je dat
Stressvrij de dag beginnen: zo doe je dat