Dit is wat dagelijks tien minuten wandelen voor je kan doen

Dit is wat dagelijks tien minuten wandelen voor je kan doen Dit is wat dagelijks tien minuten wandelen voor je kan doen Dit is wat dagelijks tien minuten wandelen voor je kan doen

Heb je toevallig een paar minuutjes over vandaag? Tien minuten maar, waarin je anders wellicht even lekker zou lummelen (ook niets mis mee!) of de was alvast zou opvouwen? Kies er dan eens voor om een korte wandeling te maken tijdens die loze minuutjes, want dat levert je nu én op latere leeftijd talloze voordelen op.

Kleine moeite, groot plezier is op weinig zaken zo toepasbaar als op wandelen. Even je hoofd leegmaken, je benen strekken, een frisse neus halen, de natuur in of nieuwe inspiratie opdoen? Ga wandelen en je voelt je direct een stuk energieker. Bovendien is wandelen ook nog eens één van de beste manieren om rust te vinden wanneer je je angstig voelt.

Voor nu en later

Maar ook op latere leeftijd geniet je van de wandelingetjes die je nu maakt. Zo ontdekten wetenschappers dat mensen die wekelijks een uur wandelen, daar op latere leeftijd behoorlijk de vruchten van plukken. Zij zouden ten opzichte van mensen die niet of te weinig bewegen op latere leeftijd veel sneller en soepeler de straat oversteken en nog kunnen douchen en aankleden zonder hulp.

Het onderzoek dat deze resultaten aantoonde heeft vier jaar geduurd. In die jaren namen de onderzoekers ouderen onder de loep die veelal kampten met ouderdomsklachten als stijve spieren en gewrichten. Daarom kan dit onderzoek absoluut gezien worden als een aanmoediging voor mensen – jong én oud – die op dit moment nog niet voldoende bewegen, aldus de onderzoekers. De proefpersonen die niet of te weinig aan beweging deden waren namelijk minder goed in staat zichzelf te redden op latere leeftijd.

Online training Ayurveda

  • Ontdek de leefstijl die bij jou past

  • 7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer

  • Alleen in april: 10,- korting met code VEDA10


Dagelijks wandelen als wondermiddel

Wil je op latere leeftijd nog steeds zelfstandig kunnen leven en wonen? Door dagelijks tien minuten te wandelen draag je bij aan een comfortabele toekomst voor jezelf. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen, maar de onderzoekers benadrukken wél dit een zeer laagdrempelige manier van bewegen is die voor de meeste mensen toegankelijk is. Extra fijn: je bent er maar een uurtje per week aan kwijt.

Wandelkriebels

Begint het al te kriebelen om even een ommetje te maken? Loop dan eens naar de supermarkt, naar een vriendin voor een kopje thee of naar het treinstation. Houd de pas er stevig in en de kans is groot dat jij makkelijk aan die tien minuten per dag komt. Lekker, toch?

En voor als je inspiratie nodig hebt: dit zijn de mooiste wandelroutes van Nederland, zodat je meteen kunt beginnen aan je dagelijkse wandeling. Of lees iets over paden en wat die met jouw levenspad te maken hebben.

Over auteur
Eline Hoffman heeft een zwak voor mensen met een mooi, krachtig, inspirerend of ontroerend verhaal. Bewust leven, muziek en gezondheid zijn de zaken waar ze zich het allerliefst in verdiept.
Volgend artikel
6 reflecties om bewuster te wandelen
6 reflecties om bewuster te wandelen