Dit is wat een dagelijkse wandeling van 20 minuten met je doet

Dit is wat een dagelijkse wandeling van 20 minuten met je doet Dit is wat een dagelijkse wandeling van 20 minuten met je doet Dit is wat een dagelijkse wandeling van 20 minuten met je doet

Sporten is goed voor ons, dat wist je waarschijnlijk wel. Maar om die gezondheidsvoordelen te merken hoef je jezelf niet per se uren af te beulen in de sportschool. Een trouw dagelijks wandelingetje van twintig minuten doet ook al wonderen voor je fysieke en mentale gezondheid.

Dat sport goed is voor onze gezondheid, wisten we al. Er zijn tal van wetenschappelijke studies die de link tussen een actieve levensstijl en psychisch en fysiek welzijn bewijzen. Maar wist je dat zelfs een dagelijks wandelingetjes van slechts twintig minuten al een groot effect op je gezondheid kan hebben? Jawel, een studie bewijst dat we onszelf echt niet kapot hoeven te werken in de sportschool om die gezondheidsvoordelen mee te pakken. Dagelijks een blokje om tijdens de lunchpauze op je werk of na het avondeten een rondje door de buurt wandelen is al voldoende. Een grote studie – gepubliceerd in tijdschrift The Lancet Psychiatry – stelde dat een simpel wandelingetje van twintig minuten al veel invloed kan hebben op ons humeur.

Minder slechte dagen

Voor de studie werden meer dan een miljoen mensen gevolgd over een tijdsperiode van vier jaar. Na die tijd ontdekte wetenschappers dat mensen die regelmatig sportten een stuk minder ‘slechte’ dagen hadden vergeleken met de mensen die nauwelijks fysiek actief waren. En dat is goed nieuws. Het betekent namelijk dat ook mensen die vanwege tijdgebrek of fysieke beperkingen niet de mogelijkheid hebben tot intense trainingen de mogelijkheid hebben middels beweging invloed uit te oefenen op hun gezondheid. Een wandelingetje van twintig minuten past tenslotte in vrijwel elk schema.

Dit is wat een dagelijkse wandeling van twintig minuten met het lichaam doet:

Online training Ayurveda

  • Ontdek de leefstijl die bij jou past

  • 7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer

  • Cadeau: koperen tongschraper

1. Je maakt gelukshormonen aan

Ten eerste zorgt de fysieke activiteit ervoor dat ons lichaam hormonen aanmaakt die ons een positief gevoel geven, zoals dopamine en endorfine.

2. Een groene omgeving werkt rustgevend

Mensen hebben behoefte aan buiten zijn. De frisse lucht, maar vooral een groene omgeving, heeft een rustgevende werking op ons brein. Volgens Caleb Blacke, personal trainer en wellness expert, is dat de reden dat hondeneigenaren over het algemeen gelukkiger zijn. De dagelijkse verplichte wandeling met de hond zorgt ervoor dat ze makkelijk aan die twintig minuten per dag komen en zo hun dagelijkse ‘green fix’ krijgen. Woon je in de stad? Ga dan al wandelend op zoek naar een park of andere groene oase.

3. Het maakt je hoofd leeg en vermindert stress

In onze drukke maatschappij zijn we continu bezig en zijn er duizend-en-één dingen die voortdurend om onze aandacht vragen. Door bewust even uit die drukte te stappen, geven we onszelf de mogelijkheid om te re-loaden. Een wandeling is daar de ideale manier voor. Even geen mails, notificaties of andere dingen die je aandacht opslokken, maar gewoon zijn. Met elke stap die je zet, valt er een stukje stress van je af.

4. Het helpt om in het hier en nu te zijn

Hoewel de wandeling op zich al veel voor je doet, kan de manier waarop je over die wandeling nadenkt het effect nog extra versterken. Het draait allemaal om de intentie. Wees je bewust van je lichaam. De manier waarop het beweegt. Voel hoe je sterke benen de kracht hebben om jouw lichaam te dragen. Voel hoe je voeten de grond raken. Wees je bewust van je ademhaling. Door heel bewust de fysieke sensaties te voelen die de wandeling in je lichaam veroorzaakt, zorg je dat je niet bezig bent met wat komen gaat of wat achter je ligt. Heel even ben je gewoon helemaal in het nu. Door op die manier te denken, wordt zoiets simpels als een dagelijkse wandeling ineens een mindfulness-oefening.

Over auteur
Freelance journalist Joanne Wienen blijft (met vallen en opstaan) altijd zoeken naar het geheim van een gelukkig, gezond en gebalanceerd leven. Ze schrijft artikelen over alles wat ze tijdens die levensreis meemaakt en leert.

Meer lezen over de gezondheidsvoordelen van wandelen?

Dit is de therapeutische werking van wandelen (het kan helpen tegen een angststoornis).

Volgend artikel
6 reflecties om bewuster te wandelen
6 reflecties om bewuster te wandelen