Ayurveda: dit moet je erover weten

Ayurveda: dit moet je erover weten Ayurveda: dit moet je erover weten Ayurveda: dit moet je erover weten

Ayurveda: je hebt er misschien al eens over gehoord. Misschien ken je ook de ayurvedische energietypes (pitta, kapha en vata) wel. Maar wat houdt ayurveda echt in? En wat kun je ermee? We leggen het je uit.

Wat is ayurveda?

Ayurveda is een gezondheidsleer waarvan de oorsprong in India ligt. Simpel gezegd draait het bij ayurveda om de dingen die je kunt doen om goed in je vel te zitten. Het woord betekent zoveel als ‘kennis van het leven’: Ayur is Sanskriet voor ‘leven, levensprincipe’, Veda betekent ‘kennis, wetenschap’. De ayurvedische leer is duizenden jaren oud. De eerste teksten over ayurveda zijn een paar duizend jaar oud, maar de leer zelf is nog ouder. Voordat er werd geschreven, werd de kennis lange tijd mondeling doorgegeven.

Ayurveda draait om balans en het vinden van harmonie. De leer is gebaseerd op de overtuiging dat hét geheim van gezondheid en welbevinden schuilt in het vinden van harmonie. Wat dat voor jou betekent, is persoonlijk. Ieder mens is immers uniek. Hoewel je altijd iets met anderen gemeen hebt, is er niemand zoals jij. Ayurveda gaat er dan ook vanuit dat wat jij nodig hebt om je lichaam, geest en ziel met elkaar in balans te brengen, alleen door jou uitgevonden kan worden. Uiteraard kun je ayurveda daarin wel als leidraad gebruiken.

Je vindt in de ayurvedische leer adviezen die gaan over voeding, meditatie, beweging, de verzorging van je lijf en (fysiek) contact met anderen. Er valt over al deze aspecten enorm veel te leren. Dat kan overweldigend lijken, maar belangrijk om te onthouden is dat ayurveda vooral draait om kleine stapjes zetten. Het is jouw zoektocht naar wat voor jou werkt. Ayurveda is een kwestie van uitproberen en kijken wat het effect is.

Online training Ayurveda

  • Ontdek de leefstijl die bij jou past
  • 7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer
  • Cadeau: koperen tongschraper

Vijf elementen

Ayurveda gaat uit van universele inzichten, wetten van de natuur. Deze zijn en blijven onveranderd, sinds het begin der tijden. Zo gaat de ayurveda ervan uit dat alles in het leven is opgebouwd uit vijf elementen: ether (ruimte), vuur, water, aarde, lucht. Alles wat leeft, staat met elkaar in verbinding. En alles is energie. Hoe uniek je als mens ook bent, je bent altijd in verbinding met je omgeving. Die verbondenheid is er altijd geweest en zal er altijd blijven.

Drie ayurvedische energietypes

Ayurveda kent drie energietypes, ook wel dosha’s genoemd. Dit zijn pitta, kapha en vata. Deze types maken allemaal onderdeel van jou uit, maar de kans is groot dat dit niet allemaal in dezelfde mate is. Elk van de drie energietypes heeft zo zijn sterke en zwakke punten. Als je weet welk type bij jou overheerst, kan het verdiepen erin je interessante inzichten opleveren.

Benieuwd welk energietype bij jou overheerst? Test het hier.

Pitta

De pitta-energie bestaat uit de elementen water en vuur en regelt je spijsvertering, stofwisseling en energieproductie. Een gezonde pitta-energie helpt je om helder na te denken, je goed te concentreren en om beslissingen te nemen. Hier lees je alles wat je moet weten over het pitta-type.

Kapha

De kapha-energie bestaat uit de elementen aarde en water en regelt onze lichaamsstructuur. Kapha houdt onze cellen bij elkaar en bouwt spiermassa, pezen, vet en botweefsel. Een gezonde kapha-energie beschermt ons voor onszelf en de buitenwereld. Hier lees je meer over het kapha-type.

Vata

De vata-energie bestaat uit de elementen lucht en ruimte en regelt onze beweeglijkheid, ons zenuwstelsel en uitscheiding. Een gezonde vata-energie helpt ons loslaten, omgaan met verandering en creatief denken. Hier lees je alles over het vata-type.

Ayurvedisch eten

Je spijsvertering, het verteringsvuur, wordt in de ayurveda gezien als de sleutel tot een goede gezondheid. Door de stresslevels in je lichaam laag te houden en je lichaam en energie op elkaar af te stemmen, houd je het verteringsvuur in je lijf op peil. Een goede spijsvertering staat onder andere aan de basis van een sterk immuunsysteem, ‘ojas’ in ayurveda. Hoe sterker je immuniteit, hoe beter je lichaam in staat is om ziekten op afstand te houden. Voedsel wordt binnen ayurveda niet beschouwd als vulling, maar als geneesmiddel. Wát je eet is belangrijk, maar voor je spijsvertering zijn ook de manier waarop je eet en wanneer je dat doet van belang. Vanuit dit principe zijn er een aantal ayurvedische eetregels om rekening mee te houden.

En net als met eten, kent de ayurveda ook wat richtlijnen als het gaat om het drinken van water. Doe dit bewust, drink niet te veel water tijdens het eten en drink pas als je dorst hebt. Ben jij benieuwd hoe je het meeste uit je glaasje water haalt? Hier lees je hoe je water drinkt volgens de ayurveda.

Ayurvedische massage

Volgens de ayurveda is er geen betere manier van zelfliefde bedrijven dan jezelf van top tot teen masseren met een lekker warme olie. Dit wordt ook wel de Abyanga massage genoemd. Hiermee hef je blokkades en verstoringen op die door ervaringen uit het verleden in je lichaam opgeslagen zijn. Ook brengt het evenwicht in je dosha – je levensenergie. Ayurvedische zelfmassage kent enorm veel voordelen – en je hoeft er dus echt niet voor naar een masseur! Hier lees je alles over wat zo’n zelfmassage voor je kan betekenen, maar ook hoe je het doet.

Over auteur
Dit artikel is met liefde geschreven door de redacteuren van de Happinez online redactie. Benieuwd naar de gezichten achter de artikelen? Bekijk dan ook ons colofon.
Volgend artikel
Dosha test: welk Ayurveda-type ben ik?
Dosha test: welk Ayurveda-type ben ik?