Ayurveda voor je huid: zo kies je de juiste verzorging

Ayurveda voor je huid: zo kies je de juiste verzorging Ayurveda voor je huid: zo kies je de juiste verzorging Ayurveda voor je huid: zo kies je de juiste verzorging

Volgens de Ayurvedische gezondheidsleer is je huid de spiegel van je fysieke, mentale en emotionele gezondheid. En met de juiste verzorging kun je je huid een handje helpen.

In de vijfduizend jaar oude Indiase gezondheidsleer Ayurveda speelt de huid een belangrijke rol in het aflezen van je algehele gezondheid. “De Ayurvedische huidverzorging gaat niet zozeer over het type schoonheid dat in de westerse wereld vaak veel waardering krijgt,” zegt Ayurvedisch therapeut Liese van Dam. “De focus ligt veel meer op je gezondheid en om van je lichaam een fijne plek te maken om in te zijn. Dat bereik je door te streven naar balans, staan in jezelf en daarmee straal je je ware zelf uit. En ja, dat zie je aan je huid.”

De duizend monden van je huid

Je huid is de barrière tussen jouw buiten- en binnenwereld, en is een afspiegeling van alles wat zich in en om jou heen afspeelt. Liese: “In Ayurveda zeggen we dat de huid duizend monden heeft. Daarmee bedoelen we dat alles wat je op je huid smeert en waar de huid mee in aanraking komt, naar binnen gaat en effect heeft op je hele systeem. Bepaalde stoffen kunnen de gezondheid op een dieper systeem ondersteunen of juist ondermijnen.

Dit kan de balans verstoren

Daarbij bedoel ik heel specifiek xeno-oestrogenen. Dit zijn stoffen die overal je in je omgeving tegenkomt, bijvoorbeeld in plastic, kleding, benzine en schoonmaakmiddelen, maar ook in cosmetica, shampoo en huidverzorgende producten. De werking van xeno-oestrogenen is vergelijkbaar met de werking van je lichaamseigen oestrogenen. Xeno-oestrogenen zijn echter veel krachtiger en kunnen al snel de balans in je natuurlijke hormoonhuishouding verstoren.

Online training Ayurveda

  • Ontdek de leefstijl die bij jou past
  • 7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer
  • Cadeau: koperen tongschraper

Zo kies je de juiste verzorging

Een eenvoudige regel om te handhaven bij het kopen van huidverzorgende producten is, lees de ingrediënten op het etiket en als er iets op staat wat je niet in je mond wilt stoppen, smeer het dan niet op je huid. En wees je ook bewust van je mentale en emotionele welzijn. Want in de Ayurveda erkennen we dat je gedachtes en gevoelens via de geest naar de huid stromen. Ayurveda is immers het leven. In al haar aspecten.” 

Tekst: Angélique Heijligers
Beeld: fotografie door Saskia van Osnabrugge, styling door Maaike Koorman

Dit artikel is redactioneel ingekort. Het hele artikel lees je in Happinez ‘Klein geluk’. Bestel dit nummer nu zonder verzendkosten in de Happinez webshop.

Meer lezen over Ayurveda?

Dit zijn de voordelen van zelfmassage volgens de Ayurveda.

Volgend artikel
Ayurveda: dit moet je erover weten
Ayurveda: dit moet je erover weten