Ayurvedisch recept: biryani-rijst met groene asperges en radijs - Happinez
Terug naar overzicht

Ayurvedisch recept: biryani-rijst met groene asperges en radijs

Categorie
Ayurvedisch recept: biryani-rijst met groene asperges en radijs

‘Harmonie in eten en rusten, in slapen en ontwaken, volmaaktheid in alles wat je doet. Dat is de weg naar vrede’ – Bhagavad Gita. In de ayurvedische gezondheidsleer speelt eten een belangrijke rol. Maar of je nu een vata, kapha of pitta bent, deze biryani-rijst met groene aperges is gewoon heel erg lekker.

Balans

Al lang voor onze jaartelling was er in India uitgebreide kennis over hoe je gezond en gelukkig kunt zijn. De balans in jezelf vinden en in harmonie met je omgeving leven, daar draait het om. En dat doe je ook door goed te kijken naar je eten.

Dosha’s

Je kunt een ayurvedische maaltijd zo simpel of zo ingewikkeld maken als je zelf wilt. Je hoeft in principe niet voor elke dosha (de drie verschillende energietypen in de Ayurvedische leer) apart te koken, want voor het eten en koken gelden dezelfde algemene richtlijnen.

Biryani-rijst met groene asperges en radijs
Biryani-rijst met groene asperges en radijs

Zo maak je deze biryani-rijst met groene asperges en radijs klaar:

Ingrediënten:

  • ½ rood uitje
  • 1 eetlepel geraspte gember
  • ½ theelepel kurkuma
  • ½ theelepel korianderzaad
  • ½ theelepel komijnzaad
  • Saffraandraadjes
  • 150 gram champignons
  • 150 gram basmatirijst
  • 1 bosje radijs
  • Olie

 

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200 ˚C. Snipper ½ rood uitje en fruit zacht in wat zonnebloemolie. Voeg toe: 1 eetlepel geraspte gember, ½ theelepel kurkuma, ½ theelepel korianderzaad en ½ theelepel komijnzaad uit de vijzel, een paar saffraandraadjes en 150 gram champignons, in kwarten gesneden. Bak alles even mee, voeg dan 150 gram basmatirijst toe en bak deze mee tot alles goed heet is. Giet er ½ liter bouillon bij en voeg een handje rozijnen toe. Breng aan de kook onder regelmatig roeren. Dek de pan af en kook de rijst in ± 20 minuten gaar op zacht vuur. Snijd het loof van 1 bosje radijs, maar laat 1 centimeter groen aan de knolletjes zitten. Was en droog de radijsjes goed. Besprenkel ze wat met olie, hussel ze goed door elkaar en spreid ze uit op een bakplaat. Rooster de radijsjes 15 minuten in de hete oven en serveer ze bij de rijst.

Eet smakelijk!

Nog veel meer ayurvedische recepten vind je in het Happinez Ayurveda handboek.

Bewaren

Meest populair