Ayurveda: dit zijn de beste anti-stresstips voor jouw dosha

Ayurveda: dit zijn de beste anti-stresstips voor jouw dosha Ayurveda: dit zijn de beste anti-stresstips voor jouw dosha Ayurveda: dit zijn de beste anti-stresstips voor jouw dosha

Zelfs als stress door hetzelfde veroorzaakt wordt, is onze fysieke en mentale reactie daarop niet voor iedereen gelijk.

Dit betekent ook dat de beste anti-stressmethodes verschillen per persoon. Kijk je hiernaar vanuit de eeuwenoude holistische leer Ayurveda, dan kun je op basis van je dominante dosha bepalen wat voor jou het beste werkt:

Vata:

Situaties die spanning veroorzaken, kunnen bij deze dosha leiden tot overmatig piekeren, angsten en zorgen. Vata’s hebben de neiging om altijd maar bezig te zijn. Al die gedachten die van hot naar her gaan, maken het moeilijk om te focussen en zijn ook niet echt bevorderlijk voor je nachtrust.

Probeer te aarden door routine aan te brengen in je slaap- en eetpatroon en je werkritme. Veel vata’s zijn wars van structuur, maar geef het toch maar eens een kans: weten waar je aan toe bent, heeft een troostend en kalmerend effect en geeft het gevoel van controle. Je kunt je brein tot rust brengen met creatieve ‘therapie’. Schrijven, schilderen of breien, bijvoorbeeld. Regelmatig een ontspannen vorm van yoga beoefenen (zoals yin yoga of yoga nidra) helpt je om je meer te verbinden met je lijf. Heb je een quick fix nodig? Doe dan een ademhalingsoefening of korte meditatie.

Online training Ayurveda

  • Ontdek de leefstijl die bij jou past

  • 7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer

  • Cadeau: koperen tongschraper

Pitta

Pitta’s voelen zich in stressvolle situaties vaak gefrustreerd en boos en kunnen maar moeilijk accepteren dat ze niet zelf de touwtjes in handen hebben. Waar vata’s in tijden van stress het beste bewust een pas op de plaats kunnen maken, is het voor een pitta juist goed om – zowel fysiek als mentaal – lekker bezig te blijven.

Een uurtje sporten (overdrijf niet: een stevige wandeling of een paar baantjes zwemmen is actief genoeg) helpt je om mentaal een beetje af te koelen. Probeer ook om vooral te blijven lachen. De serieuze aard van pitta’s kan het leven namelijk nog wel eens wat zwaar maken, precies wat je niet wilt in toch al stressvolle omstandigheden. Om je mind wat positieve afleiding te geven, kun je iets nieuws gaan leren of doelen stellen waaraan je kunt werken.

Kapha

Stressvolle, onzekere omstandigheden maken kapha’s, die hun emoties vaak binnen houden, verdrietig of zelfs depressief. Zorg ervoor dat je je gemotiveerd blijft voelen. Daarmee voorkom je dat je passief blijft zitten sippen.

Flink bewegen is essentieel voor deze dosha als er sprake is van stress: een stevige HIIT-workout bijvoorbeeld, of thuis je heupen losgooien op je favoriete muziek. Breng veel tijd buiten door (met tuinieren pak je direct nog wat extra lichaamsbeweging mee) en sta vroeg op, zodat je zoveel mogelijk zonlicht meepakt. Dit geeft je een broodnodige dosis positieve energie.

Wat is jouw dosha?

Volgens de Ayurveda bestaat je dosha (ook wel: constitutie) uit drie verschillende energietypes. Dit zijn vata, pitta en kapha. Meestal is een van deze energietypes dominant. Met deze test kun je ontdekken wat voor energietype jij bent.

Over auteur
Sanne Eva Dijkstra staat stevig met twee benen op de Friese grond, maar met haar hoofd graag in de wolken. Sanne Eva schrijft vooral – en het liefst – over food, reizen, bewust(er) leven en lifestyle in het algemeen.

Meer lezen over Ayurveda?

Verbeter je weerstand met deze Ayurvedische eetregels.

Volgend artikel
Ayurveda: dit moet je erover weten
Ayurveda: dit moet je erover weten