De voordelen van zelfmassage volgens de Ayurveda

De voordelen van zelfmassage volgens de Ayurveda De voordelen van zelfmassage volgens de Ayurveda De voordelen van zelfmassage volgens de Ayurveda

Weinig verkwikkender dan een goede massage op zijn tijd. Een massage op basis van de Ayurveda brengt je bovendien veel meer dan soepele spieren en een zacht huidje. Dit zijn de voordelen van massage volgens de Ayurveda, inclusief tips voor een heerlijke zelfmassage.

Volgens de Ayurveda is er geen betere manier van zelfliefde bedrijven dan jezelf van top tot teen masseren met een lekker warme olie. Dit wordt ook wel de Abhyanga massage genoemd. Hiermee hef je blokkades en verstoringen op die door ervaringen uit het verleden in je lichaam opgeslagen zijn. Ook brengt het evenwicht in je dosha – je levensenergie. Hier kun je testen welk Ayurveda-type jij bent (en welke dosha jij dus hebt).

Of je nu een vata-, pitta- of kapha-type bent; zelfmassage volgens de Ayurveda is voor iedereen goed. Voor kapha-types zorgt het vooral voor stimulering van het lichaam, bij het vata- en pitta-type herstelt het juist de rust in het lijf.

Dit zijn de voordelen van de Abhyanga massage

  • Het voedt je hele lichaam en gaat ouderdomseffecten tegen;
  • Het draagt bij aan een sterkere spierspanning en meer kracht;
  • Het versterkt de ledematen;
  • Het smeert de gewrichten;
  • Het verbetert de bloedcirculatie;
  • Het stimuleert de interne organen;
  • Het helpt onzuiverheden in het lichaam verwijderen;
  • Het helpt de lymfeklieren bij het ontgiften van het lichaam;
  • Het verbetert het uithoudingsvermogen;
  • Het brengt het zenuwstelsel tot rust;
  • Het draagt bij aan een betere, diepere slaap;
  • Het verbetert je zicht;
  • Het draagt bij aan betere haargroei en dikker, zachter, glanzender haar;
  • Het verzacht en versoepelt de huid en gaat rimpels tegen.

Zo geef je jezelf een massage volgens de Ayurveda

Het leuke is dat je deze massage aan jezelf kunt geven – je hebt er geen afspraak met een masseur voor nodig. Dit is hoe je dat doet:

Kies een olie die je fijn vindt. Dit kan sesamolie zijn, maar ook Jojoba-olie, zonnebloemolie, kokosolie of amandelolie. Verwarm de olie tot een prettige temperatuur. Test of de olie een comfortabele temperatuur heeft door een druppel in je handpalm te schenken. Ga zitten of staan in een comfortabele, warme ruimte.

Online training Ayurveda

  • Ontdek de leefstijl die bij jou past
  • 7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer
  • Alleen in april: 10,- korting met code VEDA10

Begin bij je kruin. Maak met een beetje olie cirkelvormige bewegingen over je hoofdhuid en doe dit een paar minuten lang. Zak daarna af naar je gezicht. Masseer je voorhoofd, je slapen, wangen en kaken en zorg ervoor dat je altijd in een opwaartse beweging wrijft. Vergeet ook je oren niet, daar bevinden zich veel zenuwuiteinden.

Ga verder met je ledematen. Op je armen en benen maak je langere slagbewegingen, op je ellebogen en knieën maak je cirkelvormige bewegingen. Masseer altijd in de richting van het hart. Voor het masseren van je buik en borst maak je brede, cirkelvormige bewegingen die met de klok meegaan. Ga op de rechterkant van je buik met je hand omhoog en aan de linkerkant weer naar beneden. Eindig de massage met een voetmassage van ten minste een paar minuten.

Neem daarna vijf minuten tot een kwartier de tijd om je huid de olie te laten absorberen. Vervolgens is het tijd voor een warme douche of bad. Vermijd het ‘schrobben’ van je lichaam maar maak eventueel gebruik van een zachte douche- of badolie voor het reinigen van je huid. Ook voor het afdrogen geldt: doe het zachtjes en teder.

Klinkt heerlijk, toch? En dat gewoon in je eigen badkamer.

Een hemelse handmassage

Ook je handen zijn de hele dag door in touw. Geef ze een welverdiende beloning met een handmassage. Het effect ervan stopt niet bij je pols, maar werkt ontspannend op je hele lichaam; een cadeautje om te geven of te ontvangen.

Zo doe je het:

Begin met het kneden van je handpalm. Draai je hand af en toe om, zodat je je hele hand goed kunt bewerken. Spreid je hand en werk tussen je vingers en de fragiele handbotjes in je handpalm. Maak met je knokkels rollende bewegingen in je handpalm.

Knijp in iedere vinger, terwijl je er tegelijkertijd aan trekt. Werk van de aanzet van je vinger naar de top, waarbij je de zijkanten van je vingers niet vergeet.

Een belangrijk drukpunt is het zachte stukje hand tussen je duim en wijsvinger, waarmee je ook hoofdpijn en vermoeidheid kunt verminderen. Oefen er rustige druk op met je duim (richting de botjes in je handpalm) en houd vijf seconden vast.

Terwijl je je handpalm naar beneden houdt, maak je met je duimen zijwaartse bewegingen over je pols.

Beeld: fotografie door Peggy Janssen, styling door José Spaans

Meer lezen over Ayurveda?

Zó haal je alles uit je glaasje water – volgens de Ayurveda.

Volgend artikel
Ayurveda: dit moet je erover weten
Ayurveda: dit moet je erover weten