Ayurvedisch kapha-type? Dit is hoe het jij goed voor jezelf zorgt - Happinez
Terug naar overzicht

Een Ayurvedisch kapha-type? Dit is hoe jij goed voor jezelf zorgt

Categorie
Een Ayurvedisch kapha-type? Dit is hoe jij goed voor jezelf zorgt

Volgens de ayurveda bestaat ieder van ons uit een combinatie van drie energietypes: de aardse kapha-energie, de luchtige vata-energie en de vurige pitta-energie. Hoe zorgt het kapha-type, met voornamelijk aardse energie, het beste voor zichzelf?

Ontdekken welk energietype bij jou overheerst? Doe de test en ontdek welke Ayurveda-type jij bent!

De kapha-energie bestaat uit de elementen aarde en water en regelt onze lichaamsstructuur. Kapha houdt onze cellen bij elkaar en bouwt spiermassa, pezen, vet en botweefsel. Een gezonde kapha-energie beschermt ons voor onszelf en de buitenwereld.

Advertentie

De kapha-energie wordt gekenmerkt door:

  • Zwaar
  • Langzaam
  • Constant
  • Stevig
  • Koud
  • Zacht
  • Vettig

Het lichaam van het kapha-type

Een constitutie waarin de kapha-energie overheerst wordt gekenmerkt door een sterk lichaam en goed uithoudingsvermogen. Ook grote ogen, een gladde huid en dik haar zijn eigenschappen van de kapha-constitutie. Door de aardse energie is het kapha-type een gedegen slaper met een regelmatige spijsvertering.

Wanneer de kapha-energie uit balans raakt heb je meer kans op overgewicht, astma, diabetes, depressie en heb je meer slaap nodig.

De geest van het kapha-type

Wanneer de kapha-energie in balans is voel je je kalm en liefdevol. Je bent sterk, loyaal en geduldig.

Uit balans wordt het kapha-type hebberig, zelfzuchtig en koppig en gaat moeilijk om met veranderingen. In situaties van stress denkt het kapha-type: ‘Ik wil hier niets mee te maken hebben.’

Met deze gewoontes breng je een verstoorde kapha-energie weer in balans

  • Zoek stimulans. Het kapha-type houdt van routine en komt snel in een sleur terecht. Nieuwe dingen doen, zien, bezoeken balanceert de kapha-energie.
  • Sta op een vaste tijd op, het liefst vóór 6 uur. Dit houdt de kapha-energie constant en vermindert de behoefte aan middagdutjes.
  • Houd jezelf warm en vermijd vochtige ruimtes.
  • Masseer jezelf dagelijks zonder olie of met een droogborstel.
  • Ruim op. De kapha-energie hecht zich snel aan materiële zaken. Geef dingen weg waarvan je weet dat je ze nooit gaat gebruiken.
  • Beweeg regelmatig en bouw conditie op. Denk aan rennen, fietsen, zwemmen, dansen en aerobics.
  • Kies voor warme, felle kleuren zoals geel, oranje en rood.

Voeding en het kapha-type

De Ayurveda adviseert om voeding tot je te nemen die het overheersende energietype balanceert en stabiliseert. Kapha is zwaar, vettig en koud. Om deze kwaliteiten in jezelf te verminderen kies je dus voor voeding met lichte, droge en warme kwaliteiten. Qua smaak kiest de vata het best voor pittig, bitter en wrang. Eet niet te zoet, zout of zuur.

Zo eet het kapha-type

  • Eet je grootste maaltijd tijdens de lunch en dineer minimaal 3 uur voordat je naar bed gaat.
  • Vast één dag per week met sap en soep. Drink verse groente- en fruitsapjes en soep gemaakt van gepureerde groenten.
  • Laat zuivel zoveel mogelijk staan.
  • Vermijd zoetmiddelen. (On)geraffineerde suiker, siroop, stroop, etc. dragen bij aan allergieën, verkoudheden en futloosheid. Een uitzondering is een eetlepel rauwe, koude honing per dag om opgebouwde  bacteriën te bestrijden. Verwarm de honing niet.
  • Drink gemberthee bij iedere maaltijd om de spijsvertering op gang te helpen.
  • Eet boontjes. Zwarte bonen, witte bonen, linzen, mungbonen… alle bonen zijn geschikt voor het kapha-type, behalve soja-bonen. Laat tofu en andere soja-gebaseerde producten zoveel mogelijk staan.
  • Kies voor licht fruit zoals appels, peren, granaatappels, cranberry’s en abrikozen. Laat zwaarder fruit zoals bananen, avocado, ananas, sinaasappels, perzik, kokosnoot, meloen, dadels en vijgen staan.
  • Eet veel groenten. Alle groenten zijn een goede keus, maar eet niet teveel zoete aardappel, tomaat en courgette.
  • Kruid je maaltijden met peper, mosterdzaad en gember. Maar laat zout staan.
  • Gebruik weinig olie.
  • Gerst, mais, gierst, boekweit en rogge stabiliseren kapha. Haver, rijst en tarwe zijn een minder goede keus.

Dit artikel is informatief bedoeld en dient niet ter vervanging van medisch advies of advies door een gecertificeerd therapeut.

Meer lezen over de Ayurveda-types?

Meest populair