Wanneer begint de winter?

Wanneer begint de winter? Wanneer begint de winter? Wanneer begint de winter?

Met de start van de winter wordt het vierde seizoen van de cyclus ingeluid. Hoewel is afgesproken dat de seizoenen ieder jaar rond dezelfde tijd beginnen, kan de daadwerkelijke startdatum nog wel eens verschillen. We zetten op een rijtje wat je moet weten over dit seizoen, van wanneer de winter begint tot waar het begin van dit seizoen eigenlijk op is gebaseerd. 

Wanneer begint de winter?

De winter begint bijna ieder jaar op 21 december. Dat geldt in 2024 ook. Op 20 maart 2025 komt de winter tot zijn einde. Dan begint de cyclus van de vier seizoenen opnieuw en start de lente.

Astronomische winter

Hoewel de winter meestal op 21 december begint, komt het ook voor dat het een dag ervoor of erna gebeurt. Dat komt omdat de astronomische winter start zodra de zon loodrecht boven de Steenbokskeerkring staat. Dat is een denkbeeldige lijn, net als bijvoorbeeld de evenaar. Afgesproken is dat dán de winter start – en dat gebeurt dus niet altijd precies op 21 december.

Meteorologische winter of klimatologische winter

Er is ook een meteorologische winter. Deze begint standaard op 1 december en duurt tot en met 28 of 29 februari. Dit wordt ook wel de klimatologische winter genoemd. Deze data wijken af van de astronomische winter, omdat de seizoenen zo beter met elkaar vergeleken kunnen worden. Dit is echter vooral voor meteorologen belangrijk.

De spirituele betekenis van de winter

Het begin van de winter wordt ook wel de winterzonnewende genoemd. Al eeuwen lang wordt deze dag op het noordelijk halfrond gevierd als de overwinning van het licht op de duisternis. De dagen worden vanaf dan – langzaam, maar gestaag – weer langer. Bij het vieren van de winterzonnewende staat de overwinning van het licht centraal. Maak daarom een vuur in je haard of vuurkorf of steek, als je die niet hebt, een kaars aan. Schrijf hetgeen dat jou op dit moment het meest belemmert in je persoonlijke of spirituele groei op een papiertje. Laat dit vervolgens in het vuur verdwijnen en neem afscheid van wat je niet langer dient. Bedank jezelf tenslotte voor alle stappen – groot en klein – die je dit jaar hebt gezet. Eer je moed, kracht en volharding.

Op 22 december start ook het astrologische Steenbok-seizoen. Meer over wat dit inhoudt en wat je ervan merkt, lees je hier.

Leven met de seizoenen: iets voor jou?

Wil je ook ontdekken wat leven met de seizoenen je kan brengen? Meld je dan gratis aan voor Happinez’ Leef met de seizoenen. Ontvang 6 mails in je inbox vol met inspiratie, oefeningen en cadeaus. Ontdek de kracht en het ritme van elk seizoen én wat het voor jou kan doen. Wil je meer informatie of je direct aanmelden? Dat kan hier.

Over auteur
Bente de Bruin is journalist, auteur, astrologie-expert en Schorpioen. Vanuit een overtuiging dat niet iedereen met hetzelfde sterrenbeeld ook dezelfde persoonlijkheid zou hebben, is ze gaan onderzoeken hoe astrologie nu écht werkt. Een grote passie was geboren. Ondertussen heeft ze er haar missie van gemaakt om astrologie toegankelijk te maken voor een grote doelgroep en deze leer over te brengen zoals deze echt is: interessant, leerzaam en vooral heel erg leuk.
Volgend artikel
Sarah Mead: ‘Er heerst een onbewuste consensus dat we niet over de dood praten’
Sarah Mead: ‘Er heerst een onbewuste consensus dat we niet over de dood praten’