Terug van vakantie? 5 tips om je zomergeluk vast te houden

Terug van vakantie? 5 tips om je zomergeluk vast te houden Terug van vakantie? 5 tips om je zomergeluk vast te houden Terug van vakantie? 5 tips om je zomergeluk vast te houden

In de zomer is het geluk vaak makkelijk te vangen. Het is een periode van verstillen, vertragen, even niet opgejaagd worden door van alles te moeten. Zeker in de vakantieperiode. Maar hoe kunnen we dit gevoel van rust en tevredenheid vasthouden als het dagelijkse leven weer drukker wordt?

Wees je allereerst bewust van jouw zomergeluk, zegt geluk- en bewustzijnscoach Fleur Baak. ‘Vraag jezelf eens af wat je zo fijn vindt aan de zomer. Wat voel en ervaar je? Wat doe je anders? En waar zou je meer van willen in je ‘normale’ dagelijkse leven?’

Om het fijne zomergevoel vast te houden, heeft Fleur een aantal tips en oefeningen. ‘Door deze tips toe te passen, met oefeningen en bewuste aandacht te besteden aan je eigen welzijn, kun je de sfeer en gevoel van harmonie en tevredenheid uit de zomer in je dagelijkse leven vasthouden en zelfs integreren.’

1. Maak tijd voor zelfreflectie en ontspanning

Een essentieel aspect van leven in balans is zorgen voor jezelf. In de zomer is dat makkelijk, want dan heb je meer tijd. Meer tijd om los te komen van de dagelijkse drukte en verwachtingen van de buitenwereld. Maar ook meer tijd voor rust en vrijheid, bezinning en reflectie.

Reserveer wanneer je terugkomt van vakantie tijd voor jezelf in de agenda. Neem de tijd om pauzes te nemen, rust te nemen en in te checken bij jezelf. Luister naar wat je lichaam en geest nodig hebben en geef hier gehoor aan. Waar heb je zin in? Dit kan mediteren zijn of een wandeling maken zijn, maar ook gewoon rustig genieten van een cappuccino.

Door stil te staan bij, te voelen en te luisteren naar je eigen behoeften en emoties kun je beter voor jezelf zorgen. Dit is essentieel om je evenwicht en daarmee zomergeluk te behouden.

2. Herinner jezelf aan je mooie zomerse momenten

Op vakantie ben je veel bewuster van alles om je heen. Je kunt volop genieten en neemt daar de tijd voor. Neem regelmatig bewust de tijd om je positieve herinneringen aan de zomer op te halen. Scroll door foto’s, schrijf in je dagboek over je favoriete momenten en denk terug aan de ervaringen die je gelukkig maakten. Sluit je ogen en probeer de geuren, geluiden en gevoelens van die momenten terug te halen. Door deze herinneringen levend te houden, kun je het zomergevoel weer ervaren.

3. Oefen je dankbaarheid

Koop een mooi notitieboek waarin je elke dag drie dingen opschrijft waar je dankbaar voor bent. Waar ben je blij mee, en wat ging er goed die dag? Train dit dagelijks, lees het af en toe terug en er ontstaan nieuwe verbindingen in je brein. Dit helpt je om je zomerse geluksgevoel te versterken en te behouden, zelfs in moeilijkere tijden.

4. Blijf verbonden met de natuur en verwonder

Zoek regelmatig de natuur op, zelfs als het geen zomer meer is. Maak wandelingen in het park, ga naar het strand, de duinen, of breng tijd door in je tuin. Laat hierbij je telefoon af en toe thuis. Sta open en wees nieuwsgierig en ontvankelijk voor wat er op dat moment is. Van geuren en kleuren tot vormen en geluiden. De natuur doet je vertragen en kan je helpen om het gevoel van zomergeluk vast te houden.

5. Haal de rem van jezelf af

In de zomer lijkt alles net wat vrijer, speelser, ondeugender, gekker dan normaal. Wie zegt dat je dat enkel kunt doen in de vakantie? Breng elementen van de zomer en jouw zomergeluk in je dagelijks leven. Laat af en toe de controle los en gun jezelf meer buiten de lijntjes te kleuren.

Breng je leven weer in balans (na de vakantie)

Ontdekken wat écht belangrijk voor jou is? En waar jij meer aandacht aan wilt besteden na de vakantie? Gun jezelf dan de 3-delige ontdekkingsreeks Leven in balans. Fleur Baak verzorgt deze ontdekkingsreeks in 4, 11 en 18 september in Den Haag, maar je bent ook welkom in Tilburg, Arnhem en Utrecht bij collega’s van Fleur.

Tijdens de reeks ga je met verschillende opdrachten en werkvormen aan de slag. Je gaat met de andere deelnemers (maximaal 12) in gesprek, reflecteert samen en leert van elkaar. Want hoewel het leven een persoonlijke zoektocht is, kun je elkaar wel inspireren en bemoedigen.

Leven in balans is een event dat wordt verzorgd door Iederal. Bij Iederal ontmoet je anderen en ontdek je samen waar het voor jou in het leven omdraait. Ontdek ook alle andere events van Iederal.

© Annelien Nijland

FOTOGRAFIE DANIQUE VAN KESTEREN & STYLING MAAIKE KOORMAN 

Volgend artikel
Susan Smit over vluchten, vechten, verstarren – of verbinden
Susan Smit over vluchten, vechten, verstarren – of verbinden