Leef lichter door te leven met de seizoenen

Leef lichter door te leven met de seizoenen Leef lichter door te leven met de seizoenen Leef lichter door te leven met de seizoenen

In de zomer ga je open, laat je jezelf zien zoals je bent, mag iedereen om je heen meegenieten van je geuren en kleuren. De zomer is hét seizoen van spirituele groei. Maar daarna komen herfst en winter. Hoe ga je daarmee om? Leer te leven met de seizoenen.

Zomer is de tijd van het uitbundige vuur, lange lichte avonden, omhoog wervelend bewustzijn, een soort uitreiken naar de sterren. De kunst is om dan niet met je hele ziel het luchtruim in te vliegen en de band met de aarde te verliezen. Want zomer is alleen maar zomer omdat de herfst erop volgt, en de winter. Het hoeft je plezier in de zomer niet te vergallen, maar het kan wel een dimensie toevoegen als je je bewust bent van die diepere laag. Want het kan niet altijd zomer zijn, en duisternis, kou en moeilijkheden horen er ook bij.

De zomer: een goeispurt van de ziel

Als je kinderen hebt, ken je het effect vast wel: na de zomervakantie zijn ze steevast een heel stuk groter geworden, alsof ze een groeispurt hebben gehad. Ze zijn niet alleen uiterlijk maar ook innerlijk gegroeid, ze zijn wijzer geworden, rijper. Klaar voor de volgende stap in hun ontwikkeling. Het kan je verrassen als je het ineens ziet: hee, die fiets is nu echt te klein geworden of wat een verstandige opmerkingen maakt mijn kind ineens… Wonderlijk, dat effect. Ongemerkt is er iets tot wasdom gekomen – juist in de lange lome periode van nietsdoen, ontspannen en loslaten. Zo werkt de natuur in de zomer, en dat merk je niet alleen buiten, maar ook in je ziel.

Ook dagen van droefheid

Maar niets kan eindeloos doorgaan met groeien en bloeien. Ook je ziel kent winter, lente, zomer en herfst. Niemand kan alleen maar winnen en nooit verliezen. Dagen van droefheid zijn net zo essentieel als dagen van vreugde. Hoe meer je dit begrijpt en hoe beter je het ritme van het leven kunt zien, hoe minder vragen je stelt, hoe minder zwaar de dalen zijn. Je zult nog steeds af en toe verdrietig zijn, maar dat zie je niet meer als vijand. Het is je vriend geworden, want je weet hoezeer je het nodig hebt, en je ziet de genade die erin ligt.

Nieuw: Happinez Zomerboek

Trakteer jezelf deze zomer op heel veel leesplezier met het Happinez Zomerboek. Met maar liefst 208 pagina’s vol fijne inzichten, puzzels, een yoga-zomerhoroscoop, schrijfoefeningen en meer.

En dan… oogsten

Na de zomer komt de herfst; de vruchten zijn rijp, de oogsten worden binnengehaald en de dagen worden korter. Het wordt kouder en de wind steekt op. Dan komt de winter en wordt alles kaal en stil. Zoals een levend wezen in- en uitademt, doet de aarde dat volgens Rudolf Steiner, grondlegger van de antroposofie, ook in de seizoenen. Herfst en winter zijn de tijd waarin de aarde-energie weer naar binnen keert; de uitademing van lente en zomer verandert in een inademing. De levenskrachten trekken zich terug in de grond, planten verwelken, dieren zoeken hun holletjes op en alles komt tot rust.

Als wij ons willen voeden met deze natuurlijke energie, keren we langzaam maar zeker ook naar binnen met onze aandacht. In de donkere tijd van het jaar groeit er in de diepte van onze ziel iets nieuws. Want het nieuwe heeft altijd veel tijd, rust en geduld nodig voordat het teer en pril tevoorschijn kan komen.

Meebewegen

De antroposofische gedachte is dat je in de zomertijd, als je helemaal naar buiten gekeerd bent, niet moet vergeten dat je een aards mensenkind bent. En in de wintertijd, als de hele natuur stil is en slaapt, mag je niet vergeten dat je een kind bent van de kosmos, van de goddelijke wereld. Daarvoor zijn de grote jaarfeesten bedoeld, om het bewustzijn van die paradoxen in de mensenziel levend te houden.

Blijf je altijd bewust van je spirituele ontwikkeling. Wees geen mot die in een kaarsvlam vliegt, geen meteoor die opvlamt en dan direct weer uitdooft. Wees een mens met een groeiend bewustzijn, een voelend, denkend en ontvankelijk wezen, dat meebeweegt met de seizoenen.

Ontdek ook ‘Kristallen by Happinez’

De speciale editie (102 pagina’s!) met alles wat je ooit wilde weten over kristallen:
  • Chakra’s in balans: zo gaat je levensenergie weer stromen
  • Handige kristallenindex: de betekenis van 67 kristallen
  • En nog veel meer

Dit is een ingekort artikel uit Happinez nummer 5 – 2018.

Leven met de seizoenen: iets voor jou?

Wil je ook ontdekken wat leven met de seizoenen je kan brengen? Meld je dan gratis aan voor Happinez’ Leef met de seizoenen. Ontvang 6 mails in je inbox vol met inspiratie, oefeningen en cadeaus. Ontdek de kracht en het ritme van elk seizoen én wat het voor jou kan doen. Wil je meer informatie of je direct aanmelden? Dat kan hier.

Over auteur
Vanaf het allereerste begin was Lisette Thooft bij Happinez betrokken. Hoewel ze ooit Engelse literatuur studeerde zelfs een blauwe maandag lerares Engels was, waart ze ondertussen al tientallen jaren met hartstocht, nieuwsgierigheid en verwondering rond in de wereld van de spiritualiteit. Ze vertaalt alles wat ze meemaakt in artikelen, boeken, liedjes die ze zingt met haar gitaar en online cursussen die ze persoonlijk begeleidt.
Volgend artikel
Acht lessen van de natuur
Acht lessen van de natuur