De sleutel tot een betekenisvol leven

De sleutel tot een betekenisvol leven De sleutel tot een betekenisvol leven De sleutel tot een betekenisvol leven

Een betekenisvol leven leiden, willen we dat niet allemaal? Je hoeft geen activist te worden, af te reizen naar exotische bestemmingen of zelfs maar een mindfulnesscursus te volgen om dat te bereiken. Een zinvol bestaan ligt voor iedereen binnen handbereik.

De sleutel tot meer betekenis? Routine.

Science says

In dit onderzoek schrijven wetenschappers dat mensen die zich dagelijks bezighouden met routines het gevoel hebben een zinvoller bestaan te leiden dan mensen die dat niet doen. Het onderzoek bestond uit twee delen. In het eerste deel werd onderzocht in hoeverre de respondenten hun leven als significant, doelgericht en samenhangend bestempelden; dé drie onderdelen die volgens de onderzoekers zorgen voor een betekenisvol leven.

De respondenten werd gevraagd in hoeverre zij het eens waren met stellingen als ‘Ik voel me prettig bij een goed georganiseerd leven met regelmatige uren’ en ‘Ik doe elke dag ongeveer hetzelfde’. De mensen die bij hun antwoorden meer neigden naar een geroutineerd leven, zagen hun bestaan als betekenisvoller dan diegenen die minder waarde hechtten aan structuur.

Ontdek ook ‘Kristallen by Happinez’

De speciale editie (102 pagina’s!) met alles wat je ooit wilde weten over kristallen:
  • Chakra’s in balans: zo gaat je levensenergie weer stromen

  • Handige kristallenindex: de betekenis van 67 kristallen

  • En nog veel meer

Daarnaast kregen de respondenten een week lang zes keer per dag een enquête toegestuurd. In die enquêtes werd gevraagd wat zij op dat moment aan het doen waren, of die activiteit onderdeel was van hun dagelijkse routine en in welke mate de respondenten zich op dat moment ‘van betekenis’ voelden.

Het resultaat? Leven volgens routines geeft een flinke boost aan je gevoel van betekenis, zelfs op dagelijks- en moment-tot-moment niveau.

Niet naar de tempels van India

Dus. Terwijl we ons massaal in buitengewone praktijken proberen te wurmen (verre reizen, onmogelijke yogaposes, etc.), blijkt de zin van het leven dus gewoon te zitten in een regelmatig bestaan. Met dagelijkse gewoontes als wandelen, studeren en genieten van een goede maaltijd. Waarom zoeken we het zover van huis terwijl de sleutel eigenlijk al in het slot zit?

Volgens Emily Esfahani Smith, auteur van het boek The Power of Meaning: Crafting a Life That Matters heeft dat te maken met het voetstuk waarop velen van ons het leiden van een betekenisvol leven geplaatst hebben. Dat maakt het hebben van zo’n leven bijna onmogelijk.

“We zien het leiden van een betekenisvol leven bijna als iets onbereikbaars, als iets waarvoor je naar de tempels van India moet reizen om het te vinden”, zegt zij. “Maar betekenis is veel simpeler dan dat. We hebben allemaal onze eigen unieke bronnen van betekenis die weerslag hebben op onze ervaringen, waarden en persoonlijkheden.”

Met het juiste been uit bed

Het is dan ook niet voor niets dat veel psychologen hameren op het ontwikkelen van een dagelijkse routine bij cliënten die kampen met neerslachtige gevoelens. Het handelen volgens een fijn ochtendritueel kan je instelling voor die gehele dag – tot op zekere hoogte, natuurlijk – al positief beïnvloeden.

Nu hoef je die pas geboekte reis naar een boeddhistische bestemming natuurlijk niet direct te cancelen, maar het kan zeker geen kwaad om eens te kijken naar jouw dagelijkse en wekelijkse handelingen. Zit er een rode draad in je week? En voelt die prettig aan? Of kun je wel wat meer structuur gebruiken?

Onthoud bovendien: een geroutineerd leven hoeft niet ingewikkeld te zijn om te werken. Juist niet. Het gaat erom wat voor jóú werkt. Dat kan bijvoorbeeld al beginnen met een dagelijks blokje om.

Ja, zo simpel kan het zijn.

Over auteur
Eline Hoffman heeft een zwak voor mensen met een mooi, krachtig, inspirerend of ontroerend verhaal. Bewust leven, muziek en gezondheid zijn de zaken waar ze zich het allerliefst in verdiept.

Meer lezen over een leven vol betekenis?

Vier manieren om je leven (meer) betekenis te geven.

Volgend artikel
12 simpele lessen uit het leven van een zenmonnik
12 simpele lessen uit het leven van een zenmonnik