Susan Smit over de kracht van amuletten en talismannen

Door Susan Smit
Susan Smit over de kracht van amuletten en talismannen Susan Smit over de kracht van amuletten en talismannen Susan Smit over de kracht van amuletten en talismannen

Er schuilt iets ouds, iets heiligs in het ontvangen van een amulet of talisman. Ik herinner me dat ik als meisje een uilenveer kreeg van een oude dame in Engeland toen we daar op vakantie waren. Ze bezwoer me dat het me geluk zou brengen. Het lag jaren op mijn meisjesslaapkamer en als ik het moeilijk had, leek er een magische kracht vanuit te gaan.

Daar moest ik aan denken toen ik vorige week zomaar twee geluksbrengers kreeg van vriendinnen: een gaf me brokje amethist dat haar zoon gevonden had in Australië en de ander een bosje lievevrouwebedstro uit haar tuin. Allebei zeiden ze dat ze het gevoel hadden dat het bij mij hoorde en me iets ging brengen. ‘We hebben het er altijd maar over dat we de aarde willen redden,’ zei de vriendin die het kruid gaf, ‘maar misschien is het wel de Aarde die óns wil redden.’ Dat vond ik een wijze uitspraak, want soms is dat zo voelbaar: je hoeft bijvoorbeeld maar een kristal tegen je aan te houden of het is al bezig je te helen.

Symbolische betekenis

Net als stenen hebben kruiden, bloemen, planten, paddenstoelen en bomen een eigen specifieke trilling, een unieke energetische lading, die je kunt benutten. Ze hebben ook een symbolische betekenis, die je kunt opzoeken of aanvoelen. Vroeger gaven mensen bloemen aan elkaar om zo deze betekenis over te brengen. Je kunt bloemen, bladeren of bloesem in een vaasje op een speciaal plekje zetten, je kunt bosjes kruiden samenbinden en ondersteboven hangen om te drogen. Je kunt stenen bij je houden als je mediteert, onder je hoofdkussen leggen, als sieraad dragen of in je jaszak stoppen.

Heksenzakje

Een talisman is iets wat je bij je draagt wat iets aantrekt (moed, overvloed of liefde bijvoorbeeld) en een amulet draag je bij je voor bescherming. Amulet komt van het Latijnse amuletum dat ‘wijze van bescherming’ betekent. Als je dingen samenbrengt in een zakje wordt dat ook wel een ‘heksenzakje’ genoemd. Je kunt het zakje in je jaszak of tas stoppen, aan een koordje om je hals onder je kleding dragen, onder je kussen of in de auto leggen of weggeven als geschenk.

Ontdek ook ‘Kristallen by Happinez’

De speciale editie (102 pagina’s!) met alles wat je ooit wilde weten over kristallen:
  • Chakra’s in balans: zo gaat je levensenergie weer stromen
  • Handige kristallenindex: de betekenis van 67 kristallen
  • En nog veel meer

Zo maak je je eigen zakje

Zelf maak ik wel eens een heksenzakje voor dierbaren. Hoe je dat doet? Kies de stof voor het zakje zorgvuldig uit. Let op de kleur, de stof en een eventueel patroon, dat allemaal een betekenis heeft. Knip een twee vierkantjes uit van zes tot tien centimeter of een rechthoek die je dubbelvouwt. Naai het aan elkaar met liefdevolle aandacht en laat de bovenkant open. Draai hem binnenstebuiten en vul hem bijvoorbeeld met kleine mineralen of kristallen, kruiden, runensteentjes, gedroogde bloemen of bladeren, een gelukspoppetje en briefjes met woorden die passen bij het doel van de talisman of amulet. Naai het zakje dicht en knoop er een lint omheen in een passende kleur. Strik het lint terwijl je het gewenste doel visualiseert. Zegen het met het hoogste licht dat door jou heen is gegaan (en dus geaard) terwijl je ermee bezig bent. En klaar is je liefde in een zakje.

Over auteur
Spiritualiteit en literatuur zijn de grootste passies van onze ‘huisheks’ Susan Smit. Ze was een van de eerste columnisten van Happinez, maakt de boekenrubriek in het blad en schrijft op deze site columns waarin ze deelt wat ze meemaakt en leert.

Meer lezen van Susan Smit?

Dit is waarom je vooral op jezelf moet vertrouwen, volgens Susan Smit.

Volgend artikel
Je veilig voelen in de wereld: Susan Smit geeft advies
Je veilig voelen in de wereld: Susan Smit geeft advies