De herfst is het derde van de vier seizoenen. Met de start van de herfst wordt tevens het najaar ingeluid, maar wanneer is dat precies? Hoewel is afgesproken dat de seizoenen ieder jaar rond dezelfde tijd beginnen, kan de daadwerkelijke startdatum nog wel eens verschillen. We zetten op een rijtje wat je moet weten over dit seizoen, van wanneer de herfst begint tot waar het begin van dit seizoen eigenlijk op is gebaseerd.
Wanneer begint de herfst?
De herfst begint bijna ieder jaar op 23 september. Dit jaar is dat ook zo, wat betekent dat de herfst in 2023 begint op een zaterdag. Maar er is iets bijzonders aan de hand met deze datum. Zo zijn er ook een boel mensen die zeggen dat de herfst begint op 21 september, net als de andere seizoenen.
Astronomische herfst
Officieel is op 21 september de astronomische herfst nog niet begonnen. Dat komt omdat het exacte begin van de herfst niet door onze kalender wordt bepaald, maar door de positie van de zon. Zodra de zon loodrecht boven de evenaar staat, begint de herfst pas officieel. Dit jaar gebeurt dat pas op 23 september.
De afgelopen jaren was dit anders. Zo begon de herfst in 2016, 2017, 2020 en 2021 op 22 september. Volgend jaar, in 2024, begint de herfst weer op de 22e.
Meteorologische herfst of klimatologische herfst
Er is ook een meteorologische herfst. Deze begint standaard op 1 september en duurt tot en met 30 november. Dit wordt ook wel de klimatologische herfst genoemd. Deze data wijken af van de astronomische herfst, omdat de seizoenen zo beter met elkaar vergeleken kunnen worden. Dit is echter vooral voor meteorologen belangrijk.
Leven met de seizoenen: iets voor jou?
Wil je ook ontdekken wat leven met de seizoenen je kan brengen? Meld je dan gratis aan voor Happinez’ Leef met de seizoenen. Ontvang 6 mails in je inbox vol met inspiratie, oefeningen en cadeaus. Ontdek de kracht en het ritme van elk seizoen én wat het voor jou kan doen. Wil je meer informatie of je direct aanmelden? Dat kan hier.
De spirituele betekenis van de herfst
Het begin van de herfst wordt ook wel de herfstequinox, herfstpunt of herfstnachtevening genoemd. Hiermee laten we de zomer achter ons en luiden we het najaar in. Tijd om de balans op te maken. We gaan terug naar onze vaste routines, waarin we ruimte maken om ons terug te trekken en naar binnen te keren. Dit alles met een speciale focus op dankbaarheid.
Dat vindt zijn oorsprong bij de viering van het Keltische feest Mabon, de tegenhanger van Ostara. Dit feest wordt gevierd tijdens de herfstequinox en draait om balans. Dat is niet zomaar. tijdens de herfstequinox is het bijna net zo lang licht als dat het donker is. Na de start van de herfst verschuift die balans; dan wint het donker het van het licht.
Dit gaat samen met een periode waarin je naar binnen keert om terug te kijken op het verstreken deel van het jaar. Het oogstseizoen is achter de rug, dus dit is het uitgelezen moment om erop te reflecteren. De definitie van oogst moet je in dit geval uiteraard niet te letterlijk nemen; jouw ‘oogst’ is alles wat je dit jaar hebt bereikt. Gemanifesteerde doelen, gegrepen kansen en gemaakte groei. Het aanbreken van de herfst vraagt ons om dankbaar te zijn voor alles wat we hebben bereikt dit jaar. Om ervan te leren – er zijn immers altijd zaken die beter kunnen – maar vooral om te zien hoe ver we al zijn gekomen.
Het Weegschaal-seizoen
Met de start van de herfst begint ook het astrologische Weegschaal-seizoen. De invloed daarvan merken we allemaal, hoe je horoscoop er ook uitziet. Tijdens het Weegschaal-seizoen ligt de focus op de typische thema’s van dit sterrenbeeld: balans, harmonie, verbinding en schoonheid. Wat je daarvan merkt en hoe je het beste met die invloed kunt omgaan, lees je hier.
Leven met de seizoenen: iets voor jou?
Wil je ook ontdekken wat leven met de seizoenen je kan brengen? Meld je dan gratis aan voor Happinez’ Leef met de seizoenen. Ontvang 6 mails in je inbox vol met inspiratie, oefeningen en cadeaus. Ontdek de kracht en het ritme van elk seizoen én wat het voor jou kan doen. Wil je meer informatie of je direct aanmelden? Dat kan hier.