Vier Ostara, de aankondiging van de lente

Vier Ostara, de aankondiging van de lente Vier Ostara, de aankondiging van de lente Vier Ostara, de aankondiging van de lente

Ostara: de zon laat zich weer zien. Bloesembomen en Magnolia’s staan in volle bloei. De natuur toont haar rijke kleurenpalet in volle glorie. 

Volgens het Keltische Jaarwiel zijn er acht feesten die de natuur en wisseling van de seizoenen eren: Imbolc (1 februari), Ostara (20-21 maart), Beltane (1 mei), Litha 21-22 juni), Lammas (1 augustus), Mabon (21 september), Samhain (31 oktober), Yule (21-22 december). Deze periode staat in het teken van Ostara: de viering van de lentenacht. Dit zijn drie manieren om Ostara te vieren en de bijbehorende symboliek te ervaren.

1. Zaai en visualiseer ideeën

De lente zorgt voor een frisse, vitale energie. Ostara daagt je uit om tot stilstand te komen en die energie in jezelf te voelen. Waar heb jij behoefte aan? Waar ontstaat nu ruimte voor? Dat kunnen kleine en grote dingen zijn: ruimte om voor je uit te staren, te mediteren, een film af te kijken, een boek te schrijven, te dromen over je trouwerij, te koken… Ruim je huis en je geest op en focus op datgene wat je (meer) aandacht wilt geven. Zet boeken die je inspireren prominent in beeld, maak fotocollages van mensen die je het meest dierbaar zijn en hang een mindmap met je ideeën op. Kortom: zaai binnenshuis.

2. Geef je lijf een gezonde boost

Gebruik Ostara om (mild) te detoxen. Zeker als je vanuit huis werkt, verbrand je lijf minder energie. Een toegankelijk moment om liters thee en water te drinken en je lijf te zuiveren, om het klaar te maken voor een nieuwe periode. Eet soep, salade en veel groenten; geef je lichaam een gezonde boost nu naar buiten gaan lastiger is. Geen balkon of tuin? Neem elke dag wat tijd om in je raamkozijn of op een bankje in het park te gaan zitten. Doe het alleen en maak er een meditatiemoment van.

3. Stel elkaar vragen

Het is leuk om in gesprek te gaan over nieuwe mogelijkheden, plannen en ideeën. Stel vragen die aan het denken zetten.

Voorbeelden:

  • Welk masker zou jij graag af willen zetten?
  • Wat zou je anders doen als je de tijd terug kon draaien?
  • Welke verwezenlijking van een droom stel jij uit?
  • Welke confrontatie ga je uit de weg?
  • Als je al het geld van de wereld zou hebben, waar zou je dan nu zijn?
  • Welke dromen heb je al gerealiseerd?
  • Wat is je grootste talent?
  • Welke wijze raad zul je nooit vergeten?

Gebruik de energieke Ostara-periode om jezelf te ontdoen van oude verwachtingen en patronen, groot of klein. Open je ramen voor nieuw leven. Letterlijk, maar vooral figuurlijk.

Over auteur
Verhalen vertellen en het mystieke onderzoeken; daar houdt tekstschrijver Fabienne Peters zich mee bezig. Haar missie? Op zoveel mogelijk plekken verhalen verspreiden die het leven zowel verdiepen als verzachten. Onderwerpen die raken, die net een beetje verder gaan en/of met één been in de taboesfeer blijven hangen.

Meer lezen over de lente?

Detox lichaam en geest met deze yogaserie voor de lente.

Leven met de seizoenen: iets voor jou?

Wil je ook ontdekken wat leven met de seizoenen je kan brengen? Meld je dan gratis aan voor Happinez’ Leef met de seizoenen. Ontvang 6 mails in je inbox vol met inspiratie, oefeningen en cadeaus. Ontdek de kracht en het ritme van elk seizoen én wat het voor jou kan doen. Wil je meer informatie of je direct aanmelden? Dat kan hier.

Volgend artikel
Doe iets met je lentekriebels
Doe iets met je lentekriebels