Wanneer begint de lente?

Wanneer begint de lente? Wanneer begint de lente? Wanneer begint de lente?

De lente wordt gezien als het eerste van de vier seizoenen. Hoewel is afgesproken dat de seizoenen ieder jaar rond dezelfde tijd beginnen, kan de daadwerkelijke startdatum nog wel eens verschillen. We zetten op een rijtje wat je moet weten over dit seizoen, van wanneer de lente begint tot waar het begin van dit seizoen eigenlijk op is gebaseerd. 

Wanneer begint de lente? 

De lente begint bijna ieder jaar op 20 maart en duurt tot 21 juni. Dit jaar is dat het een beetje anders. De lente begint op woensdag 20 maart 2024 en eindigt op donderdag 20 juni 2024. Op deze datum begint de zomer. 

Astronomische lente 

Heel soms verschilt de startdatum van de lente. Dat komt omdat de lente begint als de zon loodrecht boven de evenaar staat. De aarde doet er niet altijd precies 365 dagen over om een rondje om de zon te maken. Dat zorgde er in 2011 voor dat de lente pas op 21 maart begon. Dat zal de komende jaren echter niet meer voorkomen. In 2044 en 2048 begint de lente zelfs op 19 maart, nog een dag eerder dan ‘normaal’. 

Omdat de start van dit seizoen wordt bepaald door de stand van de zon, wordt dit de astronomische lente genoemd. Zodra de lente aanbreekt, zijn de dagen net zo lang als de nachten. Dat gebeurt twee keer in het jaar: de eerste keer is wanneer de lente begint. Dit wordt ook wel de lente-equinox genoemd. Vanaf het begin van de lente worden de dagen steeds iets langer. 

Later in het jaar zijn de dagen weer net zo lang als de nachten. Dat is wanneer de herfst aanbreekt. Dit moment wordt ook wel herfstequinox, herfstpunt of herfstnachtevening genoemd.

Meteorologische lente of klimatologische lente

Er is ook een meteorologische lente. Deze begint standaard op 1 maart. Deze ‘lente’ wordt ook wel de klimatologische lente genoemd. Deze start op 1 maart en duurt tot 31 mei, omdat de seizoenen zo beter met elkaar vergeleken kunnen worden. Deze data worden eigenlijk alleen door meteorologen gebruikt.

De spirituele betekenis van de lente  

Het begin van de lente voelt als een nieuw begin. Er verschijnen knoppen en bloesems aan de bomen, het gras wordt weer groen en begint te groeien en er verschijnen krokussen en narcissen tussen de grassprietjes. Ook is de lente het seizoen waarin er jonge dieren worden geboren. Nieuw leven is overal waar je kijkt en dat typeert de lente. 

Door al deze nieuwe, frisse invloeden om je heen, krijg je zin in een nieuw begin. Veel mensen starten de lente met een grote lenteschoonmaak. Alle rommel van het afgelopen najaar wordt opgeruimd, om zo ruimte te maken voor een nieuw begin. 

Astrologisch nieuwjaar

Tegelijkertijd met de lente, begint ook het seizoen van de Ram. Omdat Ram het eerste teken van de dierenriem is, wordt daarmee ook een astrologisch nieuwjaar ingeluid. Dat brengt nieuwe, positieve energie met zich mee. Deze energie voelen we allemaal zodra de lente begint, ook als Ram niet je sterrenbeeld is. 

Ram is een vuurteken dat bekendstaat om zijn enthousiasme, zelfverzekerdheid, strijdlust en impulsiviteit. De Ram is niet bang om risico’s te nemen en gaat recht op zijn doel af. Vaak wordt de Ram een soort kinderlijke energie toegeschreven. Dit teken is het eerste van de dierenriem, het kind onder de sterrenbeelden. Dat is terug te zien in de energie ervan: de Ram kent geen angsten, obstakels of redenen om iets niet te doen. Het kinderlijke enthousiasme van dit teken zorgt ervoor dat we niet nadenken, maar gáán. We krijgen zin om aan de slag te gaan met nieuwe plannen en projecten. 

Ostara

Tijdens de lente-equinox, ook wel lente-evening genoemd, is dag en nacht, licht en duister precies even lang. Het lentefeest wordt gevierd tussen zaaien en oogsten. Het is de tijd dat het zaad ontkiemt. Het heeft de bedoeling de groeikracht te versterken en de winter terug te dringen. De Kelten noemden het lentefeest overigens ‘Ostara‘, vernoemd naar de Germaanse godin van de Dageraad en de vruchtbare aarde. 

Leven met de seizoenen: iets voor jou?

Wil je ook ontdekken wat leven met de seizoenen je kan brengen? Meld je dan gratis aan voor Happinez’ Leef met de seizoenen. Ontvang 6 mails in je inbox vol met inspiratie, oefeningen en cadeaus. Ontdek de kracht en het ritme van elk seizoen én wat het voor jou kan doen. Wil je meer informatie of je direct aanmelden? Dat kan hier.

Over auteur
Bente de Bruin is journalist, auteur, astrologie-expert en Schorpioen. Vanuit een overtuiging dat niet iedereen met hetzelfde sterrenbeeld ook dezelfde persoonlijkheid zou hebben, is ze gaan onderzoeken hoe astrologie nu écht werkt. Een grote passie was geboren. Ondertussen heeft ze er haar missie van gemaakt om astrologie toegankelijk te maken voor een grote doelgroep en deze leer over te brengen zoals deze echt is: interessant, leerzaam en vooral heel erg leuk.
Volgend artikel
8 rituelen voor de lente om nóg meer te genieten
8 rituelen voor de lente om nóg meer te genieten