8 rituelen voor de lente om nóg meer te genieten

8 rituelen voor de lente om nóg meer te genieten 8 rituelen voor de lente om nóg meer te genieten 8 rituelen voor de lente om nóg meer te genieten

Luieren in de tuin, zonnestralen op je huid, eindeloze stranddagen en slapen met de ramen wijd open voor een koel zuchtje wind: de lente is oh zo fijn. Nadat je een paar maanden vooral binnenshuis hebt doorgebracht, is het heerlijk om weer zoveel mogelijk tijd buiten door te brengen.

Deze 8 rituelen voor de lente helpen je om in het hier en nu te komen, zodat je – heel bewust – nog meer geniet van het lenteseizoen.

1. Earthing

De term earthing betekent dat je je lichaam en geest laat aarden door fysiek contact te maken met de aarde. En dat is simpeler dan je denkt: je hoeft alleen maar je schoenen en sokken uit te trekken zodat je blote voeten de aarde raken. Je huid kan zo de elektronen vanuit de aarde absorberen. Dit helpt je te verbinden met de elementen en levert bovendien verschillende gezondheidsvoordelen op.

2. Mediteren

Ook een buitenmeditatie kan je helpen om meer in contact te komen met de aarde. Richt je aandacht op het contact van je voetzolen met de grond, of ga in kleermakerszit zitten en stel je voor dat je ruggengraat zich vanuit je wortelchakra verbindt met de aarde. 

3. Opstaan met de zon

Dit ritueel is fijn om te doen aan het begin van het nieuwe seizoen, op een van de eerste mooie lentedagen. Sta op vlak voordat de zon opgaat – nope, even niet snoozen vandaag – en ga naar buiten om in alle rust wakker te worden met de opkomst van de zon. In de stilte van de vroege ochtend voel je de bijzondere energie van een nieuw begin.

4. Genieten van zonsondergang

Vanuit je eigen tuin of balkon is dit ritueel misschien een beetje lastig, maar er zijn genoeg mooie plekken in Nederland waar je kunt kijken naar de ondergaande zon. Neem je lief of een vriend(in) mee, installeer je ergens waar je een onbelemmerd uitzicht hebt en zie hoe de dag langzaam plaatsmaakt voor de nacht. 

5. Wandelen

Je kunt hiervoor een bos of een strand opzoeken, maar je directe omgeving werkt ook prima. Je hoeft niet eens een plan of route te hebben: wandel op je intuïtie. Het belangrijkste is dat je even helemaal offline gaat en de geluiden, geuren en beelden van de lente ongestoord op je laat inwerken. 

6. Yoga

Buiten op de mat stappen zorgt voor een heel andere ervaring dan een yogales in een studio. De frisse lucht en de geluiden van de natuur maken je flow net even specialer. Ben je avontuurlijk ingesteld? Dan is yoga op een SUP-plank ook een leuke manier om in de buitenlucht bezig te zijn met je lichaam en geest. 

7. Frisse duik

Niet voor mietjes, wél heel verkwikkend. Woon je in de buurt van een meertje, de zee of ander natuurwater? Of vier je vakantie in een waterrijke omgeving? Begin je dag dan eens met een frisse duik. 

8. Verhalen delen bij een kampvuur

Leuk hoor, al die vakantieverhalen op Instagram. Maar online socializen haalt het niet bij echt contact maken. Verzamel je liefste vrienden en familie en organiseer een kampvuur. Met een beetje geluk neemt er zelfs iemand een gitaar mee of blijkt er een zangtalent in je vriendenkring te zitten. Het knisperende vuurtje doet de rest. 

Met dit weer zin in vakantie?

Dit zijn 13 leuke dingen om te doen als je (nog) niet op vakantie gaat.

Leven met de seizoenen: iets voor jou?

Wil je ook ontdekken wat leven met de seizoenen je kan brengen? Meld je dan gratis aan voor Happinez’ Leef met de seizoenen. Ontvang 6 mails in je inbox vol met inspiratie, oefeningen en cadeaus. Ontdek de kracht en het ritme van elk seizoen én wat het voor jou kan doen. Wil je meer informatie of je direct aanmelden? Dat kan hier.

Over auteur
Sanne Eva Dijkstra staat stevig met twee benen op de Friese grond, maar met haar hoofd graag in de wolken. Sanne Eva schrijft vooral – en het liefst – over food, reizen, bewust(er) leven en lifestyle in het algemeen.
Volgend artikel
Leven in het ritme van de lente? Pas ook je voeding aan
Leven in het ritme van de lente? Pas ook je voeding aan