Leven in het ritme van de lente? Pas ook je voeding aan

Leven in het ritme van de lente? Pas ook je voeding aan Leven in het ritme van de lente? Pas ook je voeding aan Leven in het ritme van de lente? Pas ook je voeding aan

Wil je meebewegen met de seizoenen? Stem dan ook je voeding af op het seizoen. Je voelt niet alleen meer verbinding, maar geeft je lichaam ook wat het op dat moment nodig heeft. Wat betekent dat in het voorjaar? 

De lente staat symbool voor een nieuw begin. Het roept een oerverlangen in ons wakker. De ramen open, de bezem erdoor. Niet alleen door huis en tuin, maar ook vanbinnen snak je naar beginnen met een schone lei. Ook als het om je voeding gaat.

Frisse start

De overgang naar de lente is een mooi moment om opnieuw naar je eetgewoontes en voeding te kijken. Welke producten voeden je lichaam (en heeft het echt nodig om gezond te blijven)? Waar komt je eten vandaan? Bekijk de oorsprong van wat je eet eens zorgvuldig en bedenk eens welke weg een product heeft afgelegd.

Van zwaar naar licht 

De lente vraagt ook om andere producten op je bord. Juist omdat we lichamelijk en geestelijk weer in beweging komen. Veel mensen hebben minder behoefte aan zware, warme maaltijden, maar kiezen liever voor lichte, koude of frisse maaltijden. Denk aan salades met lichte granen als quinoa en boekweit, maar ook groene bladgroenten, rode linzen en muntbonen.

Couscous met wortel, feta en granaatappel

Een heerlijke én lichte maaltijd om dit voorjaar eens op tafel te zetten. Met courgette, wortel, kikkererwten en couscous als basis. Bekijk het hele recept hier.

Van het seizoen, óók lekker duurzaam

Een mooie manier om je meer te verbinden met het seizoen, in dit geval de lente, is het eten van seizoensgroenten. Niet alleen hebben deze seizoensgroenten meer smaak, maar door hier bewust elke dag voor te kiezen zorg je ook voor een lage(re) impact op het klimaat. Net als de keuze voor producten die lokaal worden gemaakt of geteeld, waardoor het niet van ver hoeft te komen.

Crisp, de online supermarkt, helpt je graag om elke dag voor beter eten te kiezen. De producten die zij aanbieden zijn namelijk zoveel mogelijk seizoensgebonden, en worden veelal lokaal geteeld en geoogst. De herkomst/oorsprong van de producten zie je ook duidelijk terug als je via de app je bestelling doet. Ook een fijne gedachte: Crisp koopt pas in wanneer jij bestelt. Zo wordt verspilling zo veel mogelijk vermeden én liggen producten niet in de schappen te wachten tot ze gekocht worden. En dát proef je. Ook zijn hierdoor geen toevoegingen nodig om producten langer vers te houden.

Knetterverse boodschappenlijst

Met deze fijne boodschappenlijst met seizoensgroenten leef je helemaal in het ritme van de lente. In de app van Crisp vind je heel veel inspiratie om hier de lekkerste lentegerechten mee te bereiden.

  • Raapstelen
  • Meiraapjes
  • Rabarber
  • Radijs
  • Asperges
  • Komkommer
  • Lamsoren
  • Veldsla
  • Prei
  • Andijvie
  • Kropsla
  • Courgette
  • Spinazie 
  • Peultjes 

Eten met aandacht

Daag jezelf dit voorjaar ook eens uit om mindful te gaan eten. Neem de tijd en geniet echt van wat je in je mond stopt. Wat ruik je? Wat zie je? Wat proef je? Met aandacht eten brengt ons in het moment. Hierdoor voel je nog sterker de verbinding met wat de natuur je allemaal geeft. Bovendien draag je zo ook je steentje bij aan een mooiere wereld door met goed eten de impact op het klimaat te beperken.

Elke dag kan zoveel lekkerder 

Met aandacht genieten van je eten? Met Crisp kan dat elke dag. Via een handige app haal je gemakkelijk beter eten in huis. Knetterverse producten, vol van smaak en het liefst van dichtbij. Zo krijg jij een tomaat die echt naar tomaat smaakt. Met boerenkaas, direct van de kaasboer. Brood, van een echte bakker. Of vis. Zo vers dat er verder niet zoveel extra poespas nodig is. Als je voor 22.00 uur bestelt, heb je jouw boodschappen de volgende dag in huis.

Volgend artikel
Susan Smit over groepsdenken en identiteitspolitiek
Susan Smit over groepsdenken en identiteitspolitiek