Stel je chakra’s open met deze zeven oefeningen

Fotografie Beeld Pia Jane Bijkerk
Stel je chakra’s open met deze zeven oefeningen Stel je chakra’s open met deze zeven oefeningen Stel je chakra’s open met deze zeven oefeningen

Het woord chakra komt uit het Sanskriet en betekent ‘wiel’. Chakra’s zijn belangrijke energiecentra in je lichaam: elk van de 7 ‘wielen’ of chakra’s zorgen voor de stroom van een bepaalde energie door je lichaam. Als je chakra’s uit balans zijn, raakt de energiestroom geblokkeerd. Hierdoor kun je last krijgen van verschillende geestelijke of lichamelijke klachten.

Is één van je chakra’s uit balans? Met deze meditaties geef je heilzame aandacht aan de verschillende chakra’s, hef je blokkades op en zorg je ervoor dat de energie weer kan stromen:

1. Buitenmeditatie voor je wortelchakra

Het wortelchakra bevindt zich onderaan je ruggengraat. Het heeft te maken met basale behoeftes, zoals je gevoel van veiligheid en stabiliteit. Heb je bijvoorbeeld financiële onzekerheden of zijn de banden met je familie verbroken? Geef dan je wortelchakra wat extra liefde met een buitenmeditatie. Ga naar buiten en zoek een fijne plek waar je in alle rust kunt mediteren. Richt hierbij je aandacht en energie op je – liefst blote – voeten, die de verbinding vormen tussen jou en de aarde. Dit helpt om je meer geaard te voelen.

2. Edelsteenmeditatie voor je sacraal chakra

Dit chakra draait om de relaties met anderen, creativiteit, plezier, passie, seksuele energie en het meebewegen met veranderingen. Het sacraal chakra zit net onder je navel, bij het heiligbeen. Het kan geblokkeerd zijn door kritische opmerkingen over je creativiteit of door ongezonde (seksuele) relaties. Met een edelsteenmeditatie kun je deze blokkades opheffen. Houd tijdens het mediteren een carneool in je handen, of leg de edelsteen op je sacraal chakra, en richt je op het gevoel in je onderbuik terwijl je voor jezelf de affirmatie ‘ik vertrouw op mezelf’ herhaalt.

Coming soon: ‘Mindful met Happinez’

Sta stil, ervaar en voel innerlijke rust
  • Over de wijsheid van leven in het nu

  • 12 oefeningen voor ultieme ontspanning

  • En meer

3. Ochtendvisualisatie voor je zonnevlechtchakra

Het zonnevlechtchakra wordt ook wel het navelchakra of de solar plexus genoemd. Het zit net boven je navel, onder je ribbenkast. Dit chakra reguleert je zelfvertrouwen. Blokkades in het zonnevlechtchakra kunnen er dan ook toe leiden dat je je onzeker en verlegen voelt. Kun je wel wat zelfvertrouwen gebruiken? Probeer dan een korte visualisatie, ‘s ochtends voor het opstaan. Ga rustig zitten en haal een paar keer diep adem. Voel hoe je buik uitzet bij elke inademing, en weer terugveert als je uitademt. Als je aandacht volledig op je ademhaling en lichaam gefocust is, visualiseer je hoe de dag verloopt en hoe je elke taak en gebeurtenis met kalmte en vertrouwen afhandelt.

4. Yogameditatie voor je hartchakra

Het hartchakra bevindt zich, zoals de naam al aangeeft, ter hoogte van je hartstreek. Dit chakra heeft te maken met de manier waarop we met emoties en liefde omgaan. Om van jezelf en je omgeving te kunnen houden en om liefde van anderen te kunnen accepteren, moet je hartchakra open staan. Een yogameditatie kan hierbij helpen. Doe een rustige yogasessie met verschillende asana’s die je hart openen – zoals de Dubbele Beenheffing, Cobra en Kameel  – en sluit af met een meditatie waarbij je je richt op alles in je leven waarvoor je dankbaar bent.

5. Meditatie met aromatherapie voor je keelchakra

Als ons keelchakra uit balans is, leven we niet in overeenstemming met onze waarheid. Vaak komt dit doordat iemand ons gedwongen heeft te zwijgen. Voeg essentiële olie van lavendel, rozemarijn of kamille aan je meditatie toe om je keelchakra weer in balans te brengen. Brandt de olie bijvoorbeeld in een oliebrander, of wrijf een beetje op je polsen of hals. Goed om te weten: als je keelchakra verstoord is, is je sacrale chakra meestal ook geblokkeerd. Geef aandacht aan beide chakra’s door aromatherapie te combineren met een edelsteenmeditatie.

6. Vragende meditatie voor je derde oog-chakra

Je derde oog, precies tussen je wenkbrauwen, staat voor je intuïtie. Als je last hebt van angstige gevoelens of je overmatig druk maakt over de toekomst, duidt dit op een blokkade van het derde oog-chakra. Het is belangrijk om je dan weer te verbinden met je innerlijke stem. Dit kun je doen door dagelijks te mediteren terwijl je jezelf de vraag stelt: “Wat wil ik?”

7. Lichtvisualisatie voor je kroonchakra

Je kroonchakra bevindt zich op de top van je hoofd en vormt de sleutel tot je hogere bewustzijn. Je kunt het contact met je kroonchakra versterken door de volgende meditatie:

  • Ga zitten met je benen gekruist en je rug recht. Leg je handen in je schoot met de handpalmen naar boven en je linkerhand bovenop je rechterhand. Deze ‘mudra positie’ helpt je om energie te ontvangen.
  • Beeld je in dat er zich een lotusbloem met duizend blaadjes ter hoogte van je kroonchakra bevindt. De blaadjes van de bloem openen zich langzaam om een intens licht te verspreiden, dat door je kroonchakra naar binnen stroomt.
  • Herhaal voor jezelf de woorden “dit licht voedt mijn hele zijn” of een andere affirmatie die voor jou betekenis heeft.
  • Voel hoe het licht zich door je lichaam verspreidt, totdat je hele lijf en bewustzijn ermee gevuld zijn. Richt al je zintuigen hierop, zodat je het licht kunt zien, horen, ruiken, proeven en voelen. Het licht vertegenwoordigt jouw intuïtie en hogere zelf, waar je door deze meditatie één mee wordt.
  • Haal na vijftien minuten een paar keer diep adem en open dan langzaam je ogen.

Is mediteren niet jouw ding?

Dan kun je de balans in je chakra’s ook met sport of muziek herstellen. Ontdek welke activiteiten goed zijn voor welk chakra.

Beeld: fotografie door Jeroen van der Spek, styling en productie door Cyn Ferdinandus


Meer Happinez?

Over auteur
Sanne Eva Dijkstra staat stevig met twee benen op de Friese grond, maar met haar hoofd graag in de wolken. Sanne Eva schrijft vooral – en het liefst – over food, reizen, bewust(er) leven en lifestyle in het algemeen.
Volgend artikel
Met deze 3 stappen leid jij een intuïtiever leven
Met deze 3 stappen leid jij een intuïtiever leven