7 chakra’s: hoe verken je hun (dis)balans?

7 chakra’s: hoe verken je hun (dis)balans? 7 chakra’s: hoe verken je hun (dis)balans? 7 chakra’s: hoe verken je hun (dis)balans?

Zeven windmolens van energie in je lijf; dat zijn de chakra’s. Van je tenen tot je kruin volgen ze elkaar op: staartbeen, heiligbeen, zonnevlecht, hart, keel, voorhoofd en kruin. Ze hebben allemaal hun eigen thematiek en link met je lijf.

Alle chakra’s zijn even belangrijk en daarom is balans essentieel. Chakra’s kunnen uit evenwicht zijn en dat merk je. Ontdek per chakra hoe je (dis)balans verkent.

1 Staartbeenchakra

Veiligheid en geaardheid; daar staat het staartbeenchakra voor. Als dit chakra in evenwicht is, voel je je gemakkelijk ontspannen en thuis. Want je bent bij jezelf en dus veilig. Is dit chakra uit evenwicht, merk je dat je overmatige behoefte hebt aan zekerheden. Je controleert situaties door schijnzekerheid in te bouwen, zodat je je op je gemak voelt.

Hoe breng je dit chakra in evenwicht? Ontspannen, met je handen werken, zingen, energie naar de aarde richten, wandelen.

2 Heiligbeenchakra

Ik ben goed genoeg en ik ben het waard zijn de kreten die bij het heiligbeenchakra horen. Als dit chakra in evenwicht is, heb je vertrouwen in anderen en belangrijker: in jezelf. Dit chakra van de levensenergie zorgt dat je kunt genieten. Je kunt merken dat dit chakra uit evenwicht is als je jezelf en anderen wantrouwt en geen zin hebt om dingen te ondernemen.

Hoe breng je dit chakra in evenwicht? Dansen, de natuur ingaan, contact met kinderen en dieren.

3 Zonnevlechtchakra

Emotionele energie is het terrein van het zonnevlechtchakra. Het is de energie die je drijft in het leven. Als dit chakra in evenwicht is, ben je blij met de dingen waar je je aandacht op richt. Uit evenwicht ben je geneigd alles voor anderen te doen. Je energie richt zich naar buiten, je kunt geen nee zeggen en gaat voorbij aan jezelf.

Hoe breng je dit chakra in evenwicht? Geef aandacht aan waar je gelukkig van wordt, schrijf voor jezelf op waar je de meeste energie krijgt.

4 Hartchakra

Eigenwaarde is het thema van het hartchakra. Als je in verbinding staat met jezelf kun je je ook in vrijheid verbinden met de ander. Een evenwichtig hartchakra herken je aan zelfliefde en bestendige, warme en diepgaande vriendschappen en relaties. Als het chakra uit evenwicht is, ervaar je oppervlakkigheid in contact met anderen. Je trekt je terug als er dieper contact ontstaat.

Hoe breng je dit chakra in evenwicht? Yoga, meditatie, diepe(re) gesprekken aangaan met jezelf én de ander.

5 Keelchakra

Met een keelchakra dat in evenwicht is, kun je op passende wijze uiting geven aan wat er in jou leeft. Je kiest de juiste woorden, maakt kloppende gebaren en beweegt soepel mee op de bewegingen van je lijf. Het gaat vanzelf. Onafhankelijkheid; daar zorgt dit chakra ook voor. Uit balans heb je de neiging om opstandig te worden of juist bevestiging te vragen aan wie er maar voorbij komt.

Hoe breng je dit chakra in evenwicht? Dagboekschrijven: bewust worden van wat jij vindt en voelt, toneelspelen, eerlijk zijn over wat er in je leeft.

6 Voorhoofdchakra

Zelfacceptatie is waar het voorhoofdchakra voor staat: ik accepteer en waardeer mijn identiteit. Je bent je bewust van de invloed van de wereld om je heen. Is dit chakra uit evenwicht, dan kun je dat herkennen aan een scherpe, kritische blik, snel een oordeel vormen, vermijden van oogcontact en soms ook trillende oogleden.

Hoe breng je dit chakra in balans? Masseer je derde oog (punt tussen je twee ogen in), doe een kaartlegging met een tarot- of orakelset, kijk mensen écht aan.

7 Kruinchakra

Het kruinchakra is de toegang naar de ongeziene wereld, naar het universum, naar de grotere werkelijkheid. Als dit chakra in evenwicht is, kun je gemakkelijk loslaten wat jou niet meer dient; dat kunnen spullen zijn, gedachten en mensen. Uit evenwicht houdt je vast aan dat wat jou lange tijd gediend heeft. Het kruinchakra staat voor zuiver weten.

Hoe breng je dit chakra in evenwicht? Opruimen: ga door je kasten en contacten en ‘gooi weg’ wat niet meer bij je hoort, schenk aandacht aan je dromen.

Meer weten?

Meer Happinez?

Over auteur
Verhalen vertellen en het mystieke onderzoeken; daar houdt tekstschrijver Fabienne Peters zich mee bezig. Haar missie? Op zoveel mogelijk plekken verhalen verspreiden die het leven zowel verdiepen als verzachten. Onderwerpen die raken, die net een beetje verder gaan en/of met één been in de taboesfeer blijven hangen.
Volgend artikel
Zo gebruik je mindfulness voor een beter seksleven (en daarvoor hoef je niet de Kamasutra uit je hoofd te leren)
Zo gebruik je mindfulness voor een beter seksleven (en daarvoor hoef je niet de Kamasutra uit je hoofd te leren)