5 onmisbare elementen voor een bijzonder badritueel

5 onmisbare elementen voor een bijzonder badritueel 5 onmisbare elementen voor een bijzonder badritueel 5 onmisbare elementen voor een bijzonder badritueel

Na een drukke dag kan een uitgebreid bad wonderen doen. Een half uurtje relaxen in het warme water helpt je lichaam te ontspannen en je hoofd tot rust te komen. Maar je kunt er nóg meer voordelen uit halen, door er een heus ritueel van te maken.

Een badritueel van zo’n 25 minuten geeft je volgens Reiki-meester, energiehealer en psycholoog Paulette Sherman meer helderheid en maakt je intenties krachtiger. Negativiteit spoel je met het badwater door het afvoerputje.

Met (gekleurde) kaarsen, etherische olie, een of meerdere edelstenen, kruidenthee en een dagboek tover je een alledaags half uurtje badderen om in een ritueel voor body en mind.

Voor en tijdens je badritueel

Wil je meer liefde in je leven? Heb je moed en lef nodig om eindelijk die volgende stap in je carrière te zetten? Maak voordat je in bad stapt duidelijk wat je intentie voor dit badritueel is.

Zorg ervoor dat je tijdens je badritueel niet wordt afgeleid. Je mobiele telefoon leg je dus ergens buiten de badkamer en ook een boek of tijdschrift – hoe fijn ook – is even niet welkom. Wat je wel doet: mediteren en visualiseren op je intentie. Sluit je ogen, breng je aandacht naar je ademhaling en zie voor je hoe jouw leven eruitziet als je intentie waarheid geworden is. De meditatie mag zo lang duren als je zelf prettig vindt.

Klaar voor je eigen zen-moment?

Dit heb je nodig voor het badritueel:

1 Gekleurde kaarsen

Kies voor een of meerdere kaarsen in een kleur die past bij je intentie. Roze voor meer liefde bijvoorbeeld, of wit als je naar kalmte verlangt. Volgens Sherman zorgt de kleur van een kaars voor een specifieke elektromagnetische energie, die invloed heeft op je gemoedstoestand en op de sfeer van de ruimte.

2 Essentiële olie

Een ritueel bad bevat geen schuimende badgel, maar geurige etherische olie. Aromatherapie heeft een krachtig effect op je emoties. Doe een paar druppels in het badwater en zorg er ook hierbij voor dat de geur matcht met je intentie. Bijvoorbeeld:

  • Voor rust en ontspanning: lavendel of ylang ylang
  • Voor verbinding en liefde: roos of sandelhout
  • Voor energie en motivatie: pepermunt of citroengras
  • Voor reiniging en puurheid: eucalyptus of tea tree

3 Edelstenen en kristallen

Elke edelsteen heeft een specifieke energie. Ook nu weer kies je een kristal dat past bij je intentie: dat wat je in je leven wilt manifesteren. Zo geeft calciet moed en energie, helpt amethist je te ontspannen en draagt rozenkwarts bij aan meer (zelf)liefde en vertrouwen. Je kunt ook uitgaan van je intuïtie en op gevoel een edelsteen kiezen. Leg de edelsteen – mits die daartegen kan – in het badwater. Twijfel je, plaats het kristal dan op de rand van het bad.

4 Een kop kruidenthee

Je versterkt de werking van het ritueel na afloop met een kop dampende thee met verse kruiden. Je raadt het al: selecteer ook nu weer (een combinatie van) kruiden die aansluiten bij je intentie. Voeg er bijvoorbeeld gember aan toe als je wilt aarden, rozemarijn voor meer zelfverzekerdheid of munt als je meer wilt vertrouwen op je intuïtie.

5 Dagboek

Heb je alles wat je niet meer nodig hebt van je afgespoeld? Terwijl je je thee drinkt, schrijf je de inzichten uit je meditatie op in een dagboek. Neem een paar minuten de tijd om in kaart te brengen waar je helderheid over gekregen hebt en hoe je dit in het dagelijks leven kunt gebruiken voor het waarmaken van je intentie.

Hoe vaker je een badritueel met intentie uitvoert, hoe meer je merkt dat het je geest helder maakt en intenties een boost geeft. In Sherman’s boek The book of sacred baths’ vind je 52 verschillende rituelen.

Beeld: Fotografie Peggy Janssen en styling José Spaans

Meer Happinez?

Over auteur
Sanne Eva Dijkstra staat stevig met twee benen op de Friese grond, maar met haar hoofd graag in de wolken. Sanne Eva schrijft vooral – en het liefst – over food, reizen, bewust(er) leven en lifestyle in het algemeen.
Volgend artikel
Waarom stilte zo weldadig is
Waarom stilte zo weldadig is