7x verse kruidenthee om je chakra’s in balans te brengen

7x verse kruidenthee om je chakra’s in balans te brengen 7x verse kruidenthee om je chakra’s in balans te brengen 7x verse kruidenthee om je chakra’s in balans te brengen

Thee is lekker, zelfgemaakte kruidenthee nóg lekkerder. Extra fijn: de kruiden die je ervoor gebruikt, zorgen voor (meer) balans in de chakra’s.

Als je chakra’s in balans zijn, kan de energie vrijuit door je lichaam stromen. Dat helpt je om je lichamelijk en geestelijk goed te voelen. Met dit ‘weekplan’ besteed je elke dag aandacht aan een ander chakra. Voor het basisrecept gebruik je steeds maar één kruid, maar je kunt er voor de afwisseling ook heel eenvoudig een iets complexere thee van maken, door één of meerdere van de kruidensuggesties toe te voegen.

1. Maandag – gember voor je wortelchakra

Het wortelchakra staat voor je basis en is belangrijk om je geaard te voelen.

Doe een paar dunne plakjes (liefst biologische) gemberwortel in een glas en schenk er heet water overheen. Gember kan vrij scherp zijn voor je keel, dus voeg eventueel wat honing toe om het wat zachter te maken. Andere kruiden die zorgen voor balans in je wortelchakra zijn salie, paardenbloemwortel en vlierbloesem.

Online training Ayurveda

  • Ontdek de leefstijl die bij jou past

  • 7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer

  • Cadeau: koperen tongschraper

2. Dinsdag – goudsbloem voor je sacraal chakra

Het sacraal chakra heeft te maken met verbinding en de manier waarop je omgaat met andere mensen en nieuwe ervaringen.

Doe een paar gedroogde of verse goudsbloemen in een thee-ei en schenk er heet water overheen. Dek de mok af en laat de thee een kwartiertje trekken. Voeg er eventueel ook wat hibiscus aan toe.

3. Woensdag – rozemarijn voor je zonnevlechtchakra

Je zonnevlechtchakra wordt ook wel navelchakra of solar plexus genoemt. Het staat voor zelfverzekerdheid en controle over je leven, emoties en gedachten.

Schenk heet water over een theelepel verse of gedroogde rozemarijn en laat het mengsel, afhankelijk van je smaak, vijf tot tien minuutjes trekken. Naast rozemarijn zorgen ook venkel en kaneel voor balans in je zonnevlechtchakra.

4. Donderdag – jasmijn voor je hartchakra

Dit chakra is verbonden met het uiten van liefde, compassie en vergeving.

Schenk water dat net van de kook af is over een theelepel gedroogde jasmijnknoppen, of voeg een paar gedroogde jasmijnknoppen toe aan een kop ‘gewone’ groene thee. Ook haagdoornbessen en rozenblaadjes zijn geschikt om de balans in je hartchakra te herstellen of ondersteunen.


5. Vrijdag – rode klaver voor je keelchakra

Het keelchakra staat voor zelfexpressie, spraak en communicatie.

Doe een eetlepel gedroogde rode klaver in een mok en schenk er heet water bij. Laat deze thee ongeveer tien minuutjes trekken. Gedroogde citroenbalsem en eucalyptus zijn ook fijn voor je keelchakra.

6. Zaterdag – munt voor je derde oog-chackra

Balans in je derde oog-chakra is belangrijk om te kunnen focussen en het grotere geheel te kunnen zien. Dit chakra heeft ook te maken met je intuïtie.

Maak verse muntthee voor je derde oogchakra door een paar gedroogde of verse muntblaadjes te overgieten met water dat net van de kook af is. Voeg er eventueel citroen en jasmijn aan toe.

7. Zondag – lavendel voor je kroonchakra

Het kroonchakra staat voor de verbondenheid met je spiritualiteit.

Doe een theelepel gedroogde lavendel in een thee-ei en schenk er heet water over. Misschien is de bloemige smaak eerst even wennen: laat de thee dan niet te lang trekken. Ook lotuswortel heeft een helende werking op je kroonchakra.

Beeld: fotografie door Peggy Jansen, styling door José Spaans

Over auteur
Sanne Eva Dijkstra staat stevig met twee benen op de Friese grond, maar met haar hoofd graag in de wolken. Sanne Eva schrijft vooral – en het liefst – over food, reizen, bewust(er) leven en lifestyle in het algemeen.

Meer lezen over chakra’s?

Stel je chakra’s open met deze zeven oefeningen

Volgend artikel
Steeds terugkerende lichamelijke klacht? Dit vertelt de klachtensymboliek
Steeds terugkerende lichamelijke klacht? Dit vertelt de klachtensymboliek