Je innerlijke vuur: zo breng je het in balans

Je innerlijke vuur: zo breng je het in balans Je innerlijke vuur: zo breng je het in balans Je innerlijke vuur: zo breng je het in balans

De verzengde hitte wereldwijd, de natuurbranden, de oorlogen die woeden, de haatuitingen: allemaal tekenen dat het vuur om zich heen grijpt. Buiten onszelf, maar ook van­binnen, wat zich kan uiten in woede en rusteloosheid. Sarah Domogala onderzoekt hoe we het vuur-element, dat diep verankerd is in de vrouwelijke energie, kunnen temperen. 

Vuur brengt passie, zielenwarmte, plezier. Vuur zorgt ook voor transformatie en nieuwe levensenergie, het dient de creatiekracht en erotiek. In onze cultuur zijn we erg gefocust op deze kwaliteiten van vuur. En het kan ook heerlijk zijn om te vlammen en je eigen vuur te voelen. Maar als we het vuur te hoog oppoken, plezier en warmte kiezen boven al het andere, bestaat er een risico dat we opbranden. Of dat het teveel aan vuur omslaat in woede, frustratie, doordraven en onhebbelijkheid.

Van vitaal belang

Fysiek kan dat de vorm aannemen van rusteloosheid, slapeloosheid en opvliegers. Voor het vrouwelijke welzijn is een evenwichtig vuur van vitaal belang. En voor de wereld ook: er is dringend behoefte aan de authentieke vrouwelijke kracht, op alle lagen binnen onze cultuur. Om ruimte te maken voor deze vrouwelijke energie, is het belangrijk om actief ruimte te scheppen voor het vuur in onszelf, om het te gaan hoeden en verzorgen, zodat het weer in balans komt. 

Ons eigen vuur 

In de Chinese elementenleer is het vuur-element de climax van elke levenscyclus. Het is de periode van intensiteit, volheid, wasdom en volledige expressie die plaatsvindt tussen een fase van groei (yang) en samenkrimpen (yin). Je kunt deze cyclus makkelijk herkennen in onze seizoenen. De lente is de periode van opbouw, de zomer de climax, de herfst het afbuigen en in de winter trekt al het leven zich terug naar zijn bron. Het vuur-element is verankerd in de vrouwelijke energie, want het is diep verbonden met het hart en de baarmoeder. In ons lichaam manifesteert vuurenergie zich in de menstruatiecyclus, maar ook in het hart – het centrum van onze emotie en de zetel van de spirit. Hier brandt ons eigen vuur. Als je hartenergie in balans is, dan is de vuurfase een periode van passie, gedecideerdheid en moed om patronen van onzekerheid en angst te doorbreken. De vuurenergie schenkt je de vreugde je ware zelf te zijn en je dromen waar te maken. Dit ben ik! 

Online training Ayurveda

  • Ontdek de leefstijl die bij jou past
  • 7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer
  • Alleen in april: 10,- korting met code VEDA10

De wijsheid van het lichaam

Carly Rae Beaudry is een Canadese continuüm vroedvrouw die het als haar missie ziet om vrouwen weer werkelijk in contact te brengen met de wijsheid van hun lichaam. Met hun baarmoeder, hun vagina, hun vulva, hun vuur. Ze wil ons op ceremoniële wijze opnieuw leren om jezelf te verzorgen, te voeden en te leren aanraken. Womb Wisdom noemt ze het.

‘Ik heb jaren zoveel pijn gehad in mijn baarmoeder, in mijn eierstokken en tijdens mijn menstruatie, dat ik op zoek ben gegaan naar manieren om mezelf te helen. En de vragen die ik mezelf leerde stellen waren: zitten mijn hart en baarmoeder op één lijn met elkaar? Zijn ze open en receptief en is de communicatie open en eerlijk? Het antwoord was nee. Wat ik merkte was dat zodra je het hart meeneemt in de gesprekken die je hebt met jezelf er als vanzelf een onschuld ontstaat, een zachtheid. Jezelf liefdevol aanraken en benaderen met nieuwsgierigheid brengt een oeroude welwillendheid en vergevingsgezindheid terug in onze genezing.’

Kom thuis bij je lichaam

Carly: ‘Je lichaam is niet je vijand, hoeveel pijn ze ook doet, ze wacht vol verlangen tot je thuiskomt bij haar. Om de baarmoeder en de eierstokken hun volwaardige plek in het lichaam terug te geven als de krachtbron die ze zijn, zullen we de ruimte moeten creëren om ook ons hart te verzachten, te openen en erin thuis te komen. Vuur neemt je mee, langs de spiraal, helemaal in jezelf. In je waarheid, je kracht, je wijsheid. In je lichaam. Je spirituele lichaam is niet minder belangrijk dan je fysieke lichaam. Je woede, je hitte, je oplaaiende vuur is een uitnodiging om je hele zelf op het altaar van je leven te leggen. Omdat je je hele zelf nodig hebt op de reis die je maakt in jezelf. Niet een gefragmenteerd zelf in onderdelen en stukjes.’ 

Gezonde keuzes 

Als je de rust neemt om te luisteren naar je lichaam dan kun je leren hoe je aangeraakt wil worden. Zacht, warm, omhullend. Als we onszelf kunnen voelen, letterlijk, dan wordt het veel makkelijker om helder te communiceren over wat we willen en nodig hebben. Dan wordt het makkelijker om onderscheid te maken tussen wat er op ons af komt elke dag. Om minder in de snelle verleidingen te stappen en gezondere keuzes te maken. Om ruimte te scheppen om te ontdekken waarom we onszelf uithongeren en wat er nog om ons hart geslagen ligt dat aandacht nodig heeft.

Tekst: Sarah Domogala, beeld: Inga Powilleit

Meer weten over het element vuur?

In Happinez ‘Innerlijk Vuur’ lees je verder over dit onderwerp. Bestel dit nummer nu zonder verzendkosten in de Happinez webshop.

Volgend artikel
7 bewegingstips om je 7 chakra’s in balans te brengen
7 bewegingstips om je 7 chakra’s in balans te brengen