Intuïtief eten klinkt misschien diepzinnig, maar het is eigenlijk juist heel simpel. Het is eten zoals een kind doet: wanneer je honger hebt, zonder er al te veel bij na te denken. Uitgaan van het signaal ‘honger’, ‘dorst’ of ‘genoeg’. Het gekke is alleen: als volwassene gaat die simpele manier van eten niet meer vanzelf.
Dit kom doordat je allerlei regeltjes in je hoofd hebt: dit eet je om die tijd, dat niet, dit is gezond, dat niet. Bij intuïtief eten, een methode ontwikkeld door de Amerikaanse Evelyn Tribole en Elyse Resch, ga je van andere principes uit.
1. Honger is belangrijk
Honger is een heel belangrijk signaal. Het vertelt je simpelweg dat het tijd is om te eten. Neem het dus serieus, en laat je verstand (‘het is nog te vroeg’ of ‘het is al te laat’) niet de overhand nemen. Honger is net zoiets als vermoeidheid: het vertelt je dat je lichaam iets nodig heeft (namelijk voeding, of slaap).
De kunst is om twee verschillende soorten honger te onderscheiden. Er is fysieke en emotionele honger. Fysieke honger is: je lichaam heeft eten nodig. Emotionele honger is: je voelt je verdrietig, leeg, boos of gefrustreerd, en wilt dat gevoel met eten verzachten. Het is niet altijd makkelijk, maar die laatste soort honger kun je beter op een andere manier stillen. Door even iemand te bellen en je hart te luchten, bijvoorbeeld. Vind je het lastig om niks te eten? Zet dan een warme kop (gember)thee voor jezelf.
Online training Ayurveda
-
Ontdek de leefstijl die bij jou past
-
7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer
-
Cadeau: koperen tongschraper
2. Eten is je vriend
Als je veel strenge ideeën over eten hebt (wanneer je het doet, hoeveel, en wat precies) kun je eten als de vijand gaan zien. Heel veel dingen mogen immers niet, ze staan op de zwarte lijst. Bij intuïtief eten kijk je vriendelijker naar voeding. In principe hoef je niets in de ban te doen – als je maar goed naar je lichaam luistert.
3. Weet wanneer je vol zit
Net zoals het belangrijk is te voelen wanneer je honger hebt, is het ook goed om te weten wanneer je genoeg hebt gegeten. De meesten van ons zijn gewend om te eten op vaste momenten, verdeeld over de dag. Soms zijn die vaste momenten te leidend, bijvoorbeeld wanneer ‘een koekje bij de thee hoort’ of ‘vrijdagavond borrelavond is’. Als je voldoende hebt gegeten, is zo’n koekje soms misschien te veel, of heb je helemaal geen trek in een glas wijn met een stukje kaas. Ook voor die snackmomentjes kun je je intuïtie volgen. Kies ervoor wanneer je er echt zin in hebt, niet wanneer het ‘hoort’.
4. Eet met aandacht
Voelen wanneer je honger hebt, kan in het begin best een uitdaging zijn. Hoe weet je dat nou? Aandachtig eten is de sleutel. Ga rustig zitten voor het eten – aan tafel – en eet bewust. Dan voel je vanzelf: nu is het genoeg.
5. Geniet!
Eten dient niet alleen om te voeden. Het is meer dan brandstof, het is ook iets waar je van mag genieten (en wat je daardoor erg gelukkig kan maken). Ervan genieten geeft een voldaan gevoel, waardoor je weet: dit was heerlijk, maar nu ben ik uitgegeten. Dus: neem je iets lekkers, hou je dan tijdens het eten niet bezig met ‘is dit goed of slecht’. Denk bij een stukje chocola niet ‘foei, dit had een appel moeten zijn’, maar proef bewust.
Online training Intuïtie
-
Je intuïtie als tool voor een lichter leven
-
Kom in contact met je zesde zintuig
-
Video’s en oefeningen inclusief advies van medium Janneke Leber
Meer lezen over intuïtief eten?
Mindful eten lijkt wel een beetje op intuïtief eten. Zo doe je dat.