Gezond uit zee: 9 supplementen die je wilt kennen

Gezond uit zee: 9 supplementen die je wilt kennen Gezond uit zee: 9 supplementen die je wilt kennen Gezond uit zee: 9 supplementen die je wilt kennen

Schone oceanen zijn niet alleen voor de dieren en planten die in zee leven belangrijk, ook voor ons mensen heeft het baat. Vele zeewieren en algen zijn namelijk super goed voor onze gezondheid.

Bomvol gezonde voedingsstoffen zoals vitaminen, omega-3 vetzuren, eiwitten en mineralen zijn deze zeeschatten bijna onmisbare wondertjes van Moeder Aarde. Daarom hebben we negen zeemedicijnen voor je op een rijtje gezet:

1. Zeespaghetti

Andere namen voor dit plantje zijn bruinwier of riemwier. Die namen heeft het wier te danken aan zijn uiterlijk. Het plantje is namelijk een super lange sliert. In de winkel kun je het gedroogd of in blik kopen. Lekker voor door de sla of in een omelet, door de ziltige smaak. En gezond doordat zeespaghetti een bron van ijzer, magnesium, kalium en jodium is. Ook vitaminen als B9, Bi, A, C en E zijn volop aanwezig.

2. Algenolie

Algenolie kan gezien worden als een vervanging van visoliecapsules. Het heeft een hoog gehalte aan omega-3 vetzuren die goed zijn voor de hersenen. Vooral voor de vegetariërs onder ons is algenolie een uitkomst. Het zijn immers de algen die de vissen van de oliën voorzien die in visoliecapsules gaan. De olie kan vooral helpen bij (hoge)bloeddruk, hart- en vaatziekten en levervetting.

Online training Ayurveda

  • Ontdek de leefstijl die bij jou past

  • 7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer

  • Cadeau: koperen tongschraper

3. Spirulina

Spirulina is een echte superfood. Je koopt het supplement in poedervorm of als tabletjes. Je kunt het dus slikken, maar ook door je yoghurt of een smoothie roeren. Omdat spirulina zo rijk aan eiwitten en mineralen is, is het voor vegetariërs en veganisten een fijne optie. De alg bevat een hoger gehalte eiwitten dan vlees, vis of soja en bevat ook veel ijzer. Daardoor helpt de superfood bij vermoeidheid en bloedarmoede. Ook heeft het ontstekingsremmende eigenschappen en zit het vol antioxidanten, goed voor de weerstand dus!

4. Keltisch zeezout

Keltisch zeezout wordt tot op de dag van vandaag met de hand gewonnen, er komt geen machine aan te pas. Het proces van de zoutwinning duurt in totaal twee weken. In deze tijd wordt het zoute water gefilterd en verdampt op natuurlijke wijze. Keltisch zeezout wordt niet gewassen, geraffineerd of gedroogd, waardoor de mineraalbalans volledig in tact blijft. Daarnaast is het de meest natriumchloride arme zoutsoort, dat is goed voor mensen met een hoge bloeddruk. Heb je een boost van mineralen als magnesium, ijzer, zink en calcium nodig? Stap dan over naar Keltisch zeezout.

5. Groenlipmossel

De groenlipmossel heeft zijn naam te danken aan het groene randje dat aan het uiteinde van zijn schelp te zien is. In gedroogde vorm, als capsule, is het één van de krachtigste ontstekingsremmende remedies ter wereld. Verder zou het kunnen helpen bij de vochtbalans in de huid en tegen menstruatiepijn.

6. Chlorella

Chlorella lijkt eigenlijk heel veel op spirulina. Boordevol eiwitten, aminozuren, vitamines en mineralen, maar chlorella bevat ook het stofje chlorofyl. Dit stofje helpt om je lichaam te ontgiften en is daarmee een reiniger voor je darmen. Het ondersteunt de darmflora, werkt cholestrol verlagend en verbetert de bloedsuikerspiegel.

7. Kelp

Kelp kan functioneren als een zoutvervanger doordat het een bron van jodium in zich draagt. Met jodium help je je schildklier, waardoor onder andere je haar en nagels gezond kunnen groeien. Ook beschikt kelp over een hoop mineralen als magnesium, kalium en ijzer, waardoor het een geschikt supplement is tegen bloedarmoede.

8. Krillolie

Krill is een soort garnaaltje dat voornamelijk in Antarctica leeft. Eigenlijk bezit het alle eigenschappen die visolie en algenolie ook in zich dragen, maar krill wordt simpelweg gemakkelijker door ons lichaam opgenomen. Daarom hebben we er minder van nodig voor dezelfde resultaten en is het duurzamer dan visolie.

9. Visolie

Visolie is super goed voor de hersenen en het netvlies door het visvetzuur DHA. Daarnaast is gebleken dat visolie de bloeddruk kan verlagen en goed is voor de bloedvaten. Het smeert als het ware de aderen, zodat ze goed doorlopen. Dat is belangrijk om alle voedingsstoffen via je bloed door je lichaam te kunnen vervoeren.

Meer lezen?

  • Drink jij al appelazijn? Dit zijn de voordelen
  • De geneeskracht van citroen: 7 gezondheidsvoordelen
  • Dit is waarom je vaker spirulina wilt eten
Volgend artikel
8 tips om je hoofd koel te houden
8 tips om je hoofd koel te houden