De geneeskracht van citroen: 7 gezondheidsvoordelen

De geneeskracht van citroen: 7 gezondheidsvoordelen De geneeskracht van citroen: 7 gezondheidsvoordelen De geneeskracht van citroen: 7 gezondheidsvoordelen

Niets is fijner dan een verkwikkende en relaxte start van je dag, toch? Misschien heb je voor een uitgebreide meditatiesessie of een gezond wandelingetje in de ochtend (helaas) niet zoveel tijd. Door je ochtendritueel met deze kleine handeling te verrijken profiteer je van maar liefst zeven gezondheidsvoordelen. De truc: warm water met citroen. 

En nee, we hebben het in dit geval niet over citroenthee uit een zakje. Ga in plaats daarvan voor een mok warm water met uitgeperst citroensap. Onder meer je immuunsysteem, spijsvertering en centrale zenuwstelsel krijgen van dit (super gemakkelijk te realiseren) ritueel een boost.

De manier waarop jij je dag begint is immers bepalend voor jouw gemoedstoestand, energielevel en productiviteit gedurende de dag die voor je ligt. Door van die mok warm water met citroen een gewoonte te maken in de ochtend, maak je heel gemakkelijk een quick win die je voor de rest van de dag voordelen oplevert.

De voordelen van warm water met citroen

 • Een boost voor je immuunsysteem

  Niets nieuws natuurlijk, dat een citroen rijk is aan vitamine C. Deze vitamine helpt je immuunsysteem bij de bescherming tegen verkoudheid en ziekmakers. Daarnaast bevatten citroenen kalium, een mineraal dat bijdraagt aan de hersen- en zenuwfuncties. Ook draagt kalium bij aan een gezonde bloeddruk.

 • Bevordering van de spijsvertering

  Water is het ultieme smeermiddel voor een gezonde spijsvertering. Door warm water te drinken zorg je tegelijkertijd voor activering en verzachting van je spijsvertering. Het water zorgt ervoor dat de spijsverteringsorganen beter gehydrateerd zijn en dat deze organen afvalstoffen beter kunnen scheiden.

  Bovendien helpt warm water bij het ontbinden en verteren van voeding en dranken die je lichaam niet zo goed kan verdragen.

 • Een boost voor het centrale zenuwstelsel

  Of beter gezegd: kalmering van het centrale zenuwstelsel. Warm water drinken zorgt ervoor dat je minder snel last hebt van pijn en dat je je gedurende de dag minder paniekerig voelt. Zo kan je centrale zenuwstelsel je de hele dag optimaal ‘bedienen’ en ervoor zorgen dat de juiste spieren en organen aangestuurd worden.

 • Vermindering van stress

  Deze sluit mooi aan op het vorige punt. Doordat je centrale zenuwstelsel gekalmeerd wordt door het drinken van warm water is je lichaam minder snel geneigd om angst- of paniekreacties aan te maken. Wil je je dag helemáál rustig beginnen, mix dan een scheutje melk door je warme citroenwater. Volgens onderzoek zorgt dat voor nog meer kalmte in je lichaam.

 • Het zorgt voor een detox

  Een logisch gevolg van het drinken van warm water is dat je lichaamstemperatuur stijgt. Hierdoor wordt je hormoonstelsel geactiveerd en begin je te zweten, net als wanneer je een warm bad neemt. Zweten is een essentieel proces voor het afvoeren van afval- en irriterende stoffen waaraan je gedurende de dag wordt blootgesteld. Begin je de dag met warm water, dan begin je je dag dus met een schone lei.

 • Het helpt bij gewichtsverlies

  Citroenen bevatten een hoge dosis pectinevezels die helpen je hongergevoel te stillen. Daarnaast zorgt warm water ervoor dat het temperatuurcontrolesysteem in je lichaam geactiveerd wordt. Doordat je lichaam de warme temperatuur wil compenseren krijgt je metabolisme een boost, wat weer zorgt voor een snellere verbranding.

 • Het bevordert de doorbloeding

  Een gezonde doorbloeding is belangrijk voor talloze functies in je lichaam. Zo bevordert het een gezonde bloeddruk en vermindert het de risico’s op hart- en vaatziektes. Door warm water te drinken verwijden je bloedvaten – net zoals wanneer je een warm bad neemt – en stroomt het bloed effectiever door je lichaam.

  Dit effect is bovendien niet alleen in de ochtend zinvol. Met een warm bad of een beker warm water in de avond breng je je lichaam in de relaxstand en bereid je je voor op een goede nachtrust. Ook deze handeling is gezond en simpel.

Over auteur
Eline Hoffman heeft een zwak voor mensen met een mooi, krachtig, inspirerend of ontroerend verhaal. Bewust leven, muziek en gezondheid zijn de zaken waar ze zich het allerliefst in verdiept.

Meer lezen over zelfzorg?

3 zelfzorgrituelen voor jou én de aarde.

Volgend artikel
Recept voor geneeskrachtige gemberthee
Recept voor geneeskrachtige gemberthee