3 zelfzorgrituelen voor jou én de aarde

3 zelfzorgrituelen voor jou én de aarde 3 zelfzorgrituelen voor jou én de aarde 3 zelfzorgrituelen voor jou én de aarde

Werken aan je carrière, zorgen voor je geliefden en je gezin, afspreken met vriend(inn)en: onze agenda’s staan vaak zo vol afspraken dat een beetje me time er nog wel eens bij inschiet.

En dat terwijl liefdevolle aandacht voor jezelf onmisbaar is als je lekker in je vel wilt zitten. Júist met een druk schema. Zelfzorg ontspant, geeft nieuwe energie en helpt je om in contact te blijven met je gevoelens en verlangens. Wil je ondertussen ook nog zo duurzaam mogelijk leven en iets goeds doen voor het milieu? Deze drie zelfzorgideeën zijn net zo lief voor jou als voor de aarde:

1 Ga (moes)tuinieren

Door tuinieren verbind je je met jezelf, met de seizoenen en met de aarde. Het heeft iets heel meditatiefs om met je blote handen in de aarde te wroeten: je hoofd wordt er vanzelf leeg van. Ook als je geen grote tuin tot je beschikking hebt maar het moet doen met een balkonnetje van krap drie vierkante meter, kun je plaats maken voor een moestuintje. Voor een paar kruidenplantjes, bijvoorbeeld, heb je maar weinig nodig. Heb je juist wel wat ruimte over, plant dan ook wat wilde bloemen. Die zijn niet alleen een lust voor het oog: ook de bijen zullen je dankbaar zijn. Ben je gezegend met een flinke lap grond, dan kun je zelfs je eigen groenten verbouwen. Puur natuur, zonder pesticiden en kunstmest. Niets zo lekker – en gezond – als een verse salade of zelfgemaakte soep met groenten uit eigen tuin.

2 Eet vaker plantaardig

Minder vlees eten en vaker kiezen voor plantaardig is beter voor je eigen gezondheid, beter voor het dierenwelzijn en beter voor het milieu. Volgens een rapport dat onlangs verscheen in het medische tijdschrift The Lancet moeten we ons eetpatroon drastisch veranderen om de aarde leefbaar te houden en alle wereldburgers in 2050 van voldoende gezond en duurzaam voedsel te voorzien. Dat betekent volgens de onderzoekers: minder suiker, minder vet en zuivel en vooral minder vlees. Ben je een hardnekkige omnivoor en loopt het water je al in de mond als je alleen maar aan een medium rare biefstukje dénkt? Kleine aanpassingen in je dagelijkse dieet hebben ook effect. Eet voortaan bijvoorbeeld één volledig plantaardige maaltijd per dag of laat op een vaste dag van de week alle dierlijke producten staan.

3 Verduurzaam je schoonheidsregime

Heb je je wel eens afgevraagd wat er nou echt in al die flesjes in je badkamer zit? Veel crèmes en andere verzorgingsproducten zitten vol synthetische stoffen en chemicaliën die helemaal niets goeds voor je huid doen – al willen de reclames en advertenties je graag wat anders doen geloven. Dat iets duur is, betekent niet automatisch dat een product werkt. Wil je echt goed voor jezelf zorgen, dan is het verduurzamen van je beautyregime een stap in de goede richting. Bedenk eerst eens hoeveel je eigenlijk nodig hebt. Door zo weinig mogelijk producten tegelijk te gebruiken, voorkom je verspilling. Kokosolie, bijvoorbeeld, kun je gebruiken als lippenbalsem, maar ook als haarmasker. Koop nieuwe producten bewust: kies voor duurzame, eerlijke merken die gebruik maken van natuurlijke ingrediënten en ook nadenken over het gebruik van verpakkingsmateriaal.

Meer lezen?

  • 21 babystapjes naar een groener leven
  • 15 mini-stappen naar een duurzaam leven die je vandaag al kunt zetten
  • Deze 10 zelfzorgideeën houd je wél vol
Over auteur
Sanne Eva Dijkstra staat stevig met twee benen op de Friese grond, maar met haar hoofd graag in de wolken. Sanne Eva schrijft vooral – en het liefst – over food, reizen, bewust(er) leven en lifestyle in het algemeen.
Volgend artikel
Dit is wat je vingers je over jezelf vertellen
Dit is wat je vingers je over jezelf vertellen