Selfcare in de herfst: zo blijf je in balans

Selfcare in de herfst: zo blijf je in balans Selfcare in de herfst: zo blijf je in balans Selfcare in de herfst: zo blijf je in balans

Zelfliefde is het belangrijkste cadeau dat je jezelf kunt geven; even alle tijd voor jezelf en níet met anderen bezig zijn. Maak hier de komende periode bewust ruimte voor, want juist in de herfst ligt disbalans op de loer. 

In de gezondheidsleer Ayurveda wordt de herfst het vata-seizoen genoemd, omdat de energie van deze dosha dan het meest dominant is. Zeker als vata in jouw constitutie al overheerst, ben je in de herfst en winter extra gevoelig om uit balans te raken. Denk aan een droge huid, gewrichtspijn en spijsverteringsproblemen. 

Elementen die bij vata horen zijn kou, wind, droogte, onberekenbaarheid en beweging. Om in balans te blijven, is het belangrijk om de vata energie te verlagen. Dit doe je door tegenovergestelde kwaliteiten te vergroten. Denk aan warmte, rust, stabiliteit en zachtheid. Met deze fijne (herfst)rituelen ben je lief voor je lijf en geest, maar blijf je ook in balans.  

Masseren, smeren en hydrateren

De vata dosha vraagt om verbinding, warmte, koestering en aarden. Een simpele en effectieve manier is je lichaam aanraken. Dat hoeft niet veel tijd te kosten. Juist door met volle aandacht je dagelijkse verzorgingsritueel uit te voeren, ben je al liefdevol voor jezelf. 

Een verrijking bovenop je dagelijkse verzorging is het nieuwe Cryo-Flash Cream-Mask van Clarins. Dit gezichtsmasker geeft je huid direct een flinke hydratatieboost én glow, precies wat de huid nodig heeft in het najaar. Met de kracht van kou – geïnspireerd door cryotherapie – en de Cryo-Starter Technology wordt ook nog eens je jeugdigheid geactiveerd. Je huid oogt steviger, stralender en gelift. 

Zie het aanbrengen van dit masker – 1 tot 2 keer per week – ook als een moment om even bij jezelf in te checken. Hoe voel je je? Wat heb je nodig? Wat was er de afgelopen dagen stom? Waar werd je de afgelopen dagen blij van? 

Mindful eten

Neem in het najaar ook bewust de tijd voor je voeding. Eet met aandacht, doe ondertussen geen andere dingen en geniet echt van wat je in je mond stopt. Op die manier proef je alle verschillende smaken beter en ben je eerder en langer voldaan. Sla ook geen maaltijden over en eet op vaste tijden; de herfst vraagt om structuur.

Voeg daarnaast ook warmte toe aan je voeding. Eet in plaats van salades soepen en stoofschotels met wortelgroenten en kruiden. Wortelgroenten helpen je aarden. Probeer droge voeding juist te vermijden, omdat dit de vata dosha juist activeert.  

Naar buiten

De herfst is, door al haar kleuren, misschien wel het allermooiste seizoen. Zorg daarom dat je elke dag naar buiten gaat. Een (herfst)wandeling helpt je bovendien om te aarden, geeft energie, maakt je hoofd leeg en zorgt voor duidelijkheid, focus of juist ontspanning. 

Creëer een stilte-plek

Nu je weer meer binnen bent – en ook misschien meer naar binnen gaat keren – is het fijn om een plek te hebben voor jezelf, waar je de stilte op kunt zoeken en tot rust kan komen. Dat kan een fijne stoel zijn, maar ook een altaar: als het jou maar een prettig en ontspannen gevoel geeft. Steek kaarsjes aan, brand je favoriete wierook of etherische olie, haal rustig adem en laat je zintuigen tot rust komen. 

Maak kans op 5x Cryo-Flash Cream-Mask

Cryo-Flash Cream-Mask is verkrijgbaar in de luxere parfumeriewinkels en op clarins.com. Nieuwsgierig naar dit fijne product? We mogen 5 gezichtsmaskers weggeven. Vul hieronder je gegevens in om kans te maken. Meedoen kan t/m 1 oktober. Winnaars krijgen automatisch bericht. Extra fijn: met de kortingscode HAPP20 ontvang je 20% korting op het gehele Clarins-assortiment. Deze code is geldig t/m 15 oktober 2023 en werkt alleen als je ingelogd bent.

Over Clarins

Clarins is een Frans familiebedrijf en opgericht in een schoonheidsinstituut in Parijs in 1954. Als sinds de oprichting in 1954 gebruikt Clarins de kracht van planten in haar huidverzorging en make-up. Zoveel mogelijk biologische plantenextracten en altijd met respect voor de natuur. 

Volgend artikel
Stoppen met de pil: deze boeken wil je lezen
Stoppen met de pil: deze boeken wil je lezen