Terug naar overzicht

Spirituele zelfzorg: zo besteed je meer aandacht aan je hogere zelf

Categorie
Tekst
Sanne Eva Dijkstra
Spirituele zelfzorg: zo besteed je meer aandacht aan je hogere zelf

Bij zelfzorg denken we vooral aan rituelen die goed zijn voor onze lichamelijke en mentale gezondheid. Maar daarmee gaan we voorbij aan een onderdeel van zelfzorg dat minstens zo belangrijk is als je echt goed voor jezelf wilt zorgen: spirituele zelfzorg.

Spirituele zelfzorg staat voor aandacht geven aan je ziel met rituelen en activiteiten die je meer verbinden met je hogere zelf. Je hogere zelf is wie je diep van binnen bent, vrij van ego en angst. De échte jij, dus.

Spirituele zelfzorg lijkt op emotionele zelfzorg, maar waar het laatste – direct of indirect – over je relaties met anderen gaat, draait spirituele zelfzorg gaat he-le-maal om jou. Als je meer in contact staat met je hogere zelf, ontdek je je diepste verlangens en dat wat je nodig hebt om zo gelukkig mogelijk te zijn. Hoogste tijd dus om eens wat spirituele zelfzorgrituelen aan je dagelijks programma toe te voegen.

Dat is veel minder ingewikkeld of intimiderend dan het klinkt. Sterker nog: door je alleen maar bewust te zijn van het feit dat je een hogere zelf hébt, heb je de belangrijkste stap al gezet. Door het regelmatig uitvoeren van (één of meerdere van) deze rituelen, kom je meer in contact met wie je diep van binnen bent:

Mediteren

Mediteren is een heel krachtige methode om je met je hogere zelf te verbinden. Het verbetert je concentratievermogen en vermindert stress. En iedereen kan het. Heb je nog nooit gemediteerd? Begin dan met een paar minuten per dag. Zoek een rustige plek uit, ga zitten en sluit je ogen: that’s it. Langzaamaan kun je vervolgens je meditaties verlengen. Begeleiding is wel zo fijn: installeer bijvoorbeeld een app als Headspace op je telefoon.

Wandelen

Echt tot jezelf komen gaat bijna vanzelf als je omringd wordt door ongerepte natuur. Plan wat vaker een wandeling in het bos of langs de kust om los te komen van je dagelijkse bezigheiden en je te verbinden met je gevoelens, verlangens en behoeften. Plan de wandeling zo weinig mogelijk: ga gewoon op pad en volg je gevoel. Jezelf helemaal onderdompelen in natuur zet al je zintuigen aan het werk en helpt je om in het moment te zijn, als onderdeel van een groter geheel.

Nooit meer iets van Happinez missen? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief!

Ruimte reinigen

Door een ruimte te reinigen, ontdoe je deze van negatieve energie en nodig je positieve energie juist uit. Zo creëer je een ideale omgeving om jezelf te verbinden met je hogere zelf. Je kunt alleen je slaapkamer, werkruimte of woonkamer reinigen, maar ook je hele huis. Gebruik hiervoor palo santo wierook of houtstokjes, of gedroogde witte salie. Palo santo wordt ook wel heilig hout genoemd en werd onder andere door de Maya’s en Inca’s gebruikt bij rituelen. Ook het branden van witte salie is een eeuwenoud ritueel voor het verdrijven van negatieve energie. Loop eventueel met de brandende palo santo of salie door de ruimte, zodat de rook alle hoekjes van de kamer bereikt.

Gelijkgestemden zoeken

Het is fijn om je in je spirituele zoektocht gesteund en begrepen te voelen door andere mensen, die zich net als jij meer willen verbinden met hun hogere zelf. Schrijf je bijvoorbeeld in bij een yogaschool of volg een mindfulnessworkshop. Dit stelt je niet alleen in staat om je eigen ervaringen delen; het geeft je ook toegang tot de waardevolle lessen van anderen.

Meer lezen over zelfliefde?

Meest populair