Spirituele zelfzorg: zo besteed je meer aandacht aan je hogere zelf

Spirituele zelfzorg: zo besteed je meer aandacht aan je hogere zelf Spirituele zelfzorg: zo besteed je meer aandacht aan je hogere zelf Spirituele zelfzorg: zo besteed je meer aandacht aan je hogere zelf

Bij zelfzorg denken we vooral aan rituelen die goed zijn voor onze lichamelijke en mentale gezondheid. Maar daarmee gaan we voorbij aan een onderdeel van zelfzorg dat minstens zo belangrijk is als je echt goed voor jezelf wilt zorgen: spirituele zelfzorg.

Spirituele zelfzorg

Spirituele zelfzorg staat voor aandacht geven aan je ziel met rituelen en activiteiten die je meer verbinden met je hogere zelf. Je hogere zelf is wie je diep vanbinnen bent, vrij van ego en angst. De échte jij, dus. Spirituele zelfzorg lijkt op emotionele zelfzorg, maar waar het laatste – direct of indirect – over je relaties met anderen gaat, draait spirituele zelfzorg he-le-maal om jou. Als je meer in contact staat met je hogere zelf, ontdek je je diepste verlangens en dat wat je nodig hebt om zo gelukkig mogelijk te zijn.

Dat is veel minder ingewikkeld of intimiderend dan het klinkt. Sterker nog: door je alleen maar bewust te zijn van het feit dat je een hogere zelf hébt, heb je de belangrijkste stap al gezet. Door het regelmatig uitvoeren van (één of meerdere van) deze rituelen, kom je meer in contact met wie je diep vanbinnen bent:

Mediteren

Mediteren is een heel krachtige methode om je met je hogere zelf te verbinden. Het verbetert je concentratievermogen en vermindert stress. En iedereen kan het. Heb je nog nooit gemediteerd? Begin dan met een paar minuten per dag. Zoek een rustige plek uit, ga zitten en sluit je ogen: that’s it. Langzaamaan kun je vervolgens je meditaties verlengen. Begeleiding is wel zo fijn: installeer bijvoorbeeld een app als Headspace op je telefoon.

Ontdek ook ‘Kristallen by Happinez’

De speciale editie (102 pagina’s!) met alles wat je ooit wilde weten over kristallen:
  • Chakra’s in balans: zo gaat je levensenergie weer stromen

  • Handige kristallenindex: de betekenis van 67 kristallen

  • En nog veel meer

Schrijven

Echt tot jezelf komen? Begin te schrijven vanuit je hart. Dit gaat makkelijk dan je denkt. Schrijf wat er in je opkomt en blijf je hand over het papier bewegen. Let niet op spelling, interpunctie, grammatica of hoe ‘mooi’ je schrijft. Laat je gedachtes de vrije loop en zie wat er gebeurt en wat er op papier ontstaat nadat je tien minuten hebt geschreven. En, wat vertelt het je? Wat heb je op je hart?

Ruimte reinigen

Door een ruimte te reinigen, ontdoe je deze van negatieve energie en nodig je positieve energie juist uit. Zo creëer je een ideale omgeving om jezelf te verbinden met je hogere zelf. Je kunt alleen je slaapkamer, werkruimte of woonkamer reinigen, maar ook je hele huis. Gebruik hiervoor Palo Santo wierook of houtstokjes, of gedroogde witte salie. Palo Santo wordt ook wel heilig hout genoemd en werd onder andere door de Maya’s en Inca’s gebruikt bij rituelen. Ook het branden van witte salie is een eeuwenoud ritueel voor het verdrijven van negatieve energie. Loop eventueel met de brandende Palo Santo of salie door de ruimte, zodat de rook alle hoekjes van de kamer bereikt.

Over auteur
Sanne Eva Dijkstra staat stevig met twee benen op de Friese grond, maar met haar hoofd graag in de wolken. Sanne Eva schrijft vooral – en het liefst – over food, reizen, bewust(er) leven en lifestyle in het algemeen.

Meer lezen over zelfliefde?

Vind je jezelf nooit écht goed genoeg? Zo ontwikkel je zelfliefde.

Volgend artikel
15 affirmaties om je intuïtie te versterken
15 affirmaties om je intuïtie te versterken