Deze 10 zelfzorgideeën houd je wél vol

Deze 10 zelfzorgideeën houd je wél vol Deze 10 zelfzorgideeën houd je wél vol Deze 10 zelfzorgideeën houd je wél vol

Jezelf trakteren op een retreat in de Italiaanse bergen of op Bali is natuurlijk het summum van lief voor jezelf zijn, maar zelfzorg hoeft echt niet altijd zo luxe (en kostbaar) te zijn. Integendeel: simpel is ook heel effectief. Vooral als je er een gewoonte maakt om, gewoon thuis en helemaal voor nop, aandacht aan jezelf te besteden.

1. Maak een wandeling

Elke dag een wandeling maken in de frisse buitenlucht helpt je om je te verbinden met de natuur en je hoofd helemaal leeg te maken. Van de lichaamsbeweging – zelfs al zijn het maar tien minuten – krijg je ook nog eens een beter humeur en nieuwe energie.

2. Neem een bad

Een half uurtje badderen doet wonderen voor je. Een boek lezen lukt misschien nog, maar verder kun je niet echt veel doen terwijl je in het warme water ligt te weken – en dat is ook precies de bedoeling. Voeg voor extra ontspanning wat magnesium, Epsom-zout of lavendelolie toe aan het water. Heb je geen bad? Een warme douche helpt ook.

3. Verwen jezelf met een warm drankje

Met een verwarmende kop thee of dampende matcha latte las je heel bewust een korte pauze in. Ga lekker zitten, haal diep adem, slow down en geniet.

Online training Ayurveda

  • Ontdek de leefstijl die bij jou past

  • 7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer

  • Cadeau: koperen tongschraper

4. Gooi je benen de lucht in

De Gebroken Kaars-yogahouding verbetert de bloedtoevoer naar je bovenlichaam en hoofd na een lange dag zitten of staan. Deze houding ontspant en kalmeert: perfect als je last hebt van stress. Ga dichtbij de muur zitten (met je gezicht naar de muur), ‘loop’ je benen langs de muur omhoog en kom op je rug liggen. Leg eventueel een kussentje of een opgevouwen dekentje onder je onderrug. Je lichaam vormt nu een soort L-vorm. Leg je armen ontspannen naast je neer met je handpalmen omhoog. Blijf tenminste 5 minuten zo liggen terwijl je langzaam in- en uit ademt. Lig je vaak te piekeren in bed? Dan is de Gebroken Kaars ook erg fijn om te doen vlak voordat je gaat slapen.

5. Bel een vriend(in)

Heb je voornamelijk contact met je besties of familieleden via WhatsApp? Een belletje op z’n tijd is een veel beter idee. De stem van iemand die je lief is kan namelijk behoorlijk therapeutisch werken. En daar hebben jullie dus allebei profijt van: win-win.

6. Schrijf in een dagboek

Je gedachten, zorgen en ervaringen opschrijven is dé manier om je hoofd leeg te maken. Schrijven helpt je om inzicht en helderheid te krijgen en zorgt ervoor dat je gevoelens en problemen beter los kunt laten. Denk er vooral niet te veel bij na, maar laat je gevoelens en gedachten de vrije loop.

7. Zet je telefoon op ‘niet storen’

Geef jezelf de kans om in het hier en nu te zijn en van het moment te genieten, zonder de voortdurende afleiding van de bliepjes van je telefoon. Mailtjes, berichtjes en likes kunnen echt wel even wachten.

8. Organiseer je leven

Vooral als je het druk hebt, is het belangrijk dat je huis een rustige omgeving is. In een opgeruimd huis kun je makkelijker ontspannen. Maak dus regelmatig een kwartiertje tijd voor het opruimen van (een deel van) één kamer in je huis. Het aanrechtblad, de rommella, je kledingkast of de woonkamer, bijvoorbeeld.

9. Luister naar muziek

Als je luistert naar muziek, verdwijn je als vanzelf naar een andere wereld. Dus: zet je favoriete album – of waar je vandaag dan ook voor in de stemming bent – op en laat je gaan. Dansen mag!

10. Sta een half uur eerder op (of ga een half uur eerder naar bed)

Het lijkt weinig, maar 30 minuten kunnen een hoop verschil maken. Voel je je helemaal ‘op’? Ga eens een half uurtje eerder naar bed dan je gewend bent. Je lichaam en geest kunnen dat beetje extra rust goed gebruiken. Heb je een lange, drukke dag voor de boeg? Zet dan je wekker een half uur eerder. Druk níet op snooze, maar gebruik de tijd om je dag goed te beginnen met een rustig ontbijtje of een meditatie. Je zult er versteld van staan welke impact een bewust ochtendritueel heeft op je productiviteit.

Beeld: fotografie door Peggy Janssen, styling door José Spaans, visagie door Vera Dirkx

Over auteur
Sanne Eva Dijkstra staat stevig met twee benen op de Friese grond, maar met haar hoofd graag in de wolken. Sanne Eva schrijft vooral – en het liefst – over food, reizen, bewust(er) leven en lifestyle in het algemeen.

Meer lezen over zelfzorg?

Spirituele zelfzorg: zo besteed je meer aandacht aan je hogere zelf.

Volgend artikel
5 misverstanden over wat selfcare inhoudt
5 misverstanden over wat selfcare inhoudt