5 misverstanden over wat selfcare inhoudt

5 misverstanden over wat selfcare inhoudt 5 misverstanden over wat selfcare inhoudt 5 misverstanden over wat selfcare inhoudt

Als je lief voor jezelf bent en goed voor jezelf zorgt, zit je beter in je vel.

En daardoor kun je óók een leuker mens voor de mensen om je heen zijn. Toch roept het begrip selfcare nog wel eens weerstand op. Want is het niet ontzettend egoïstisch en egocentrisch om zo met jezelf bezig te zijn? Deze 5 misverstanden helpen we graag de wereld uit:

Misverstand 1: je overlaadt jezelf met luxe

In plaats van over gezichtsmaskers en luxe cadeaus voor jezelf, gaat zelfzorg in de basis over hele eenvoudige dingen. Zoals regelmatig een gezonde lunch voorbereiden en die met aandacht opeten, of ’s avonds een uurtje schermvrije tijd inlassen.

Misverstand 2: anderen moeten zich altijd aanpassen aan jou

Zelfzorg betekent niet dat je je eigen behoeften, verlangens en prioriteiten per definitie belangrijker vindt dan die van anderen (al mag je jezelf best wat vaker op nummer 1 zetten). Als anderen zich voortdurend moeten aanpassen om in jouw ‘zelfzorgagenda’ te passen, gaat er iets niet helemaal goed. Het resultaat van zelfzorg is juist dat je, door liefdevolle aandacht en tijd te besteden aan jezelf, een leuker mens bent voor je omgeving.

Online training Tantra & seksuele energie

  • Voel je lichter, vrijer én levenslustiger

  • Meer uit je hoofd zijn en meer in contact met je lichaam

  • Meer dan 5.925 trainees gingen je voor

Misverstand 3: je volgt een vast patroon

Na het opstaan een uur yoga, gezond eten, 5 dingen opschrijven waar je dankbaar voor bent, je lijf na elke douchebeurt van top tot teen insmeren met een voedende crème en voordat je gaat slapen een half uur mediteren – en dat steeds opnieuw. Zo ziet het gemiddelde zelfzorgritueel er uit, toch? Nope. Selfcare kan inderdaad betekenen dat je probeert om iets iedere dag of elke week te doen, omdat je weet dat je je daar goed bij voelt. Maar zelfzorg betekent ook dat je flexibel bent en keuzes maakt die op dit moment goed voor je zijn. En op sommige dagen betekent dat: met een afhaalpizza en een dekentje op de bank Netflix kijken.

Misverstand 4: zelfzorg gaat alleen over doen

Er zijn heel veel dingen die je kunt dóen om goed voor jezelf te zorgen. Maar echte zelfzorg gaat ook over zijn, denken en reflecteren. Hoe ga je om met negatieve gedachten over jezelf? Kun je de scherpe kantjes van je persoonlijkheid liefdevol benaderen en mindere dagen accepteren? Merk je het op als je in je verlangen naar meer zelfzorg een beetje doorgeslagen bent, en ben je dan in staat om bij te sturen?

Misverstand 5: zelfzorg doe je alleen

Waardevol, echt contact met anderen is een onmisbaar onderdeel van selfcare. Een goed telefoongesprek met een vriend(in) is zelfzorg. Extra lang en met je volle aandacht knuffelen met je geliefde is zelfzorg. Delen wat er in je omgaat, waar je gelukkig van wordt en waar je mee worstelt is zelfzorg.  En veel van de activiteiten in jouw selfcare-repertoire kun je, als dat goed voelt voor jou, delen met iemand anders. Een lange natuurwandeling maken met je lief, bijvoorbeeld, of samen met je gezin een uitgebreide maaltijd koken.

Meer lezen over selfcare? 

Over auteur
Sanne Eva Dijkstra staat stevig met twee benen op de Friese grond, maar met haar hoofd graag in de wolken. Sanne Eva schrijft vooral – en het liefst – over food, reizen, bewust(er) leven en lifestyle in het algemeen.
Volgend artikel
Zo kun je breken met slechte gewoonten
Zo kun je breken met slechte gewoonten