Selfcare voor je ogen: 7 manieren om lief te zijn voor je kijkers

Selfcare voor je ogen: 7 manieren om lief te zijn voor je kijkers Selfcare voor je ogen: 7 manieren om lief te zijn voor je kijkers Selfcare voor je ogen: 7 manieren om lief te zijn voor je kijkers

Met je ogen neem je de wereld waar en maak je contact en verbinding met alles om je heen. Ze zijn van onschatbare waarde maar ook ontzettend kwetsbaar. Reden genoeg om goed voor ze te zorgen.

1. Geef je ogen rust

Geef je ogen rust door gericht te staren. Door je blik op een bepaald punt te richten, sluit je je bewustzijn af voor wat zich daarbuiten bevindt en keer je als vanzelf met je aandacht naar binnen. Je ogen zijn open, maar de gordijnen daarachter sluiten zich langzaam. Een cadeautje voor je kijkers, want zij nemen voortdurend prikkels waar. Het is een simpele oefening die je overal kunt doen en je helpt ontspannen. Richt je blik niet op een koud gebouw of op een kleurloos punt, maar focus je tijdens deze oefening op de schoonheid in alledaagse dingen. Bijvoorbeeld een bloem in bloei, een grassprietje dat danst in de wind of het zacht golvende water. Een paar minuten is al genoeg om je ogen de break te geven die het nodig heeft.

2. Stretch de spieren met oogyoga

Wist je dat je oogbol met zes spieren aan je oogkas is verbonden? Ook deze spiertjes kunnen behoefte hebben aan wat stretchoefeningen op een bewuste manier. Zo doe je dat: Ga comfortabel zitten en ontspan al je spieren. Knijp je ogen voor drie tellen stevig dicht, om vervolgens je ogen zo wijd mogelijk te openen. Ontspan je ogen en kijk weer rustig voor je uit. Zijn je schouders nog ontspannen? Adem diep in, en uit. Dit herhaal je driemaal. Rol je ogen van boven, naar rechts, naar beneden en naar links. Ontspan. Doe dit nogmaals, maar dan in tegengestelde richting. Ontspan. Knijp tot slot nog eenmaal je ogen voor drie tellen stevig dicht, om vervolgens je ogen zo wijd mogelijk te openen. Relax… Namasté!

3. Voed je ogen met schoonheid

Als je leeft volgens de oude Indiase gezondheidsleer, de Ayurveda, dan voedt je je zintuigen met prettige ervaringen en het sluiten van je ogen. Door je ogen dicht te doen en te denken aan je allerleukste herinneringen en je meest gelukkige momenten, geef je ze de welverdiende rust die ze nodig hebben terwijl je tegelijkertijd een enorme hoeveelheid geluksstofjes aanmaakt.

4. Geef je ogen een lang en gelukkig leven

Onze agenda’s staan vaak vol met afspraken waardoor een beetje me time er nog wel eens bij inschiet. En als we er de tijd voor hebben gevonden, besteden we het graag aan ons lichaam en onze ziel: denk aan een warm bad, een goed boek, een meditatie… Bij selfcare denk je nu eenmaal niet zo snel aan je ogen, terwijl je juíst met je kijkers de hele wereld beleeft. Keer je aandacht daarom wat vaker naar binnen, naar je ogen, om te checken of je nog steeds het maximale uit je zicht haalt (of dat er nog een hoop te winnen valt). Besteed dus bij je eerstvolgende moment van zelfzorg ook een paar minuten aan je ogen. Bijvoorbeeld door eens te checken hoe je ogen er nu precies voor staan met de gratis online oogtest van Pearle. Deze test geeft je een duidelijke indicatie van je ooggezondheid, zodat je precies weet hoe het met je ogen is gesteld – want dat is ontzettend waardevol.

5. Beperk uren naar je scherm turen

De meeste telefoons houden tegenwoordig bij hoeveel schermtijd je per dag besteed hebt. En oef – da’s soms best schrikken. Beperk scherm turen door je telefoon thuis wat vaker op de ‘niet storen’-modus te zetten, door een slaapkamerverbod in te stellen voor je mobiel en laptop óf door een app als SelfControl te installeren om afleidende internetsites (Facebook, Instagram, nieuws) op je computer tijdelijk te blokkeren. Klein beginnen? Schuif push-berichten uit op al je apparaten. Door je meldingen uit te zetten bepaal je zelf wanneer je iets leest of beantwoordt. Draag je een bril en kun je het aantal uren naar je scherm turen moeilijk beperken, omdat je voor je werk veel tijd achter een computer doorbrengt? Kies dan voor glazen met een blauwlicht filter. Zo verzacht je bril het felle licht, waardoor je minder hoeft te knijpen en je ogen meer rust krijgen.

6. Zoek het daglicht op

Ruimte, groen, frisse lucht en vergezichten: je ogen zijn er dol op, want je houdt ze op die manier in goede gezondheid. Heb je een kantoorbaan? Probeer voldoende tijd vrij te maken om je ogen de kost te geven, juíst wanneer je een drukke week hebt of je vermoeid voelt. Hierbij geldt net als met sporten: je weet pas hoe goed het je doet, wannéér je het doet. Bovendien hangen er nog veel meer voordelen aan je voortbewegen in de buitenlucht. Het maakt gelukkig en laat voelen dat je leeft.

7. Geef je ogen goede voeding

Eet je ogen gezond met boerenkool, bleekselderij, veldsla, walnoten, bramen en nog veel meer. In sommige groente, fruit en noten komt luteïne voor. Dit is een antioxidant dat een positief effect heeft op je zicht en ooggezondheid. Net als zeaxanthine overigens, dat z’n werk doet als denkbeeldige stofzuiger van afvalstoffen (vrije radicalen) in het oog en het netvlies. Zeaxanthine zit onder meer in paprika’s, nectarines, amandelen en peterselie.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Pearle. 

Volgend artikel
7 manieren om elke dag essentiële olie te gebruiken
7 manieren om elke dag essentiële olie te gebruiken