Introvert? Deze zelfzorgmethode is wat je nodig hebt

Introvert? Deze zelfzorgmethode is wat je nodig hebt Introvert? Deze zelfzorgmethode is wat je nodig hebt Introvert? Deze zelfzorgmethode is wat je nodig hebt

Ben je introvert? Dan zou een introvert-hangover weleens precies kunnen zijn wat je nodig hebt. En nee, deze ‘kater’ gaat niet gepaard met barstende hoofdpijn en algehele malaise. Wél met rust, vreugde en energie. Een psycholoog legt uit.

Voor de meeste introverts geldt dat zij beter gedijen wanneer ze alleen zijn of zich in een klein groepje bevinden. De behoefte van een introvert aan rustmomenten, betekenisvol contact en een kalme omgeving is groter dan die van een extravert.

Luisteren naar de behoeften van lichaam en geest is voor ieder mens belangrijk. Als introvert is daarom een ‘introvert-hangover’ een idee. Je neemt tijdens zo’n hangover de tijd om helemaal tot rust te komen, op te laden en weer dichtbij jezelf te komen. Je doet dat op het moment dat jij voelt dat je het nodig hebt. En, het belangrijkst: je doet dat zonder je te schamen, je slecht over jezelf te voelen of je te verontschuldigen.

De Britse psycholoog, coach en introvert Perpetua Neo last zelf regelmatig zo’n break in, en dat levert haar verschillende positieve resultaten op.

Dit zijn vier van haar belangrijkste inzichten, inclusief bijbehorende tips:

Groeiende zelfverzekerdheid

Toen een manager haar lang geleden vertelde dat ze zich meer moest uitdrukken en haar mening moest laten horen – met andere woorden: extraverter moest zijn – voelde Neo zich in een hoek gedrukt en ongeschikt. Het versterkte alles in haar wat haar als kind tot een buitenbeentje maakte: de kat uit de boom kijken, afkeer voelen tegen grote groepen, feestjes en drukbezochte gebieden.

Inmiddels ziet Neo in dat het geen zin heeft om te proberen jezelf te verslaan. Ervoor kiezen om iets niet te doen, omdat het niet goed voelt of omdat het niet bij je past, is helemaal oké. Een introvert-hangover op zijn tijd versterkt dit gevoel van zelfvertrouwen. Je kiest dan namelijk voor jezelf, voor je eigen behoeften. Hardop én trots kunnen zeggen dat de introvert in jou wat tijd voor zichzelf nodig heeft, maakt je dan ook een tevredener, zekerder mens. Een soort positieve vicieuze cirkel, dus.

Het vermogen de rem los te laten

Tijdens de hangover reflecteert Neo op haar gedachtes en op haar doen en laten. Zo kwam zij tot het inzicht dat er een verschil bestaat tussen sociale angst en introvert zijn. Door er bewust voor te kiezen de mooie dingen van introversie mee te nemen en de negatieve lading die er soms aan wordt gehangen achter te laten, durft Neo een trotse introvert te zijn. Inclusief alles wat dat met zich meebrengt.

En, zo zegt Neo, kan ze daardoor ook haar wrok jegens extraverten loslaten. ‘Nu ik mijn eigen ware natuur heb geaccepteerd, kan ik dat ook bij een ander. Vroeger was ik jaloers op het feit dat alles extraverten zo makkelijk af lijkt te gaan. Vandaag de dag ben ik in staat zo iemand te waarderen voor zijn of haar extraverte persoonlijkheid.’

Nee zeggen en er een goed gevoel aan overhouden

Voor de meeste introverten is nee zeggen een heikel punt. Je wilt niemand teleurstellen, de lieve vrede bewaren, geen scheve blikken en al helemaal geen heisa veroorzaken. Daarom gaat nee zeggen voor een introvert vaak gepaard met een slecht gevoel. Je weet niet hoe je het moet zeggen en áls je het hebt gezegd, voel je je daarna schuldig.

Neo geeft aan dat het voor introverten onwijs belangrijk is om dit te trainen. “Als introvert weet je dat je selectief moet zijn in het verdelen van je energie en je tijd. Deze wetenschap geeft je de ruimte om te oefenen om nee te zeggen. Je mág nee zeggen, je hebt het recht je eigen grenzen aan te geven. Door deze gedachtes te trainen heb ik geleerd mijn grenzen te waarderen en aandacht te geven aan de mensen die er echt toe doen.”

Van je huis een paradijsje maken

Je huis moet de plek zijn waar jij je lekker voelt, waar je helemaal jezelf kan zijn en waar je positieve energieën opdoet om mee te nemen wanneer je buiten je vertrouwde muren gaat. Als je elke dag thuiskomt op een plek waar het schoon, georganiseerd, prettig en sfeervol is, zal je dat als introvert veel goeds doen.

Neo maakte daarom gebruik van het geld dat zij bespaarde door geen geforceerde sociale verplichtingen meer bij te wonen, om van haar huis de ideale hangover-plek te maken. Inclusief essentiële oliën, wit linnen en een weldadige geur die haar vrolijk maakt. Het intensiveert haar introvert-hangover en doet haar daardoor beter functioneren.

Maak van je huis daarom een (klein) paradijsje waarin jij je helemaal kunt terugtrekken. Dat hoeft uiteraard geen bakken met geld te kosten: kleine verschuivingen in de inrichting, een ander kleurtje op de muur, meer bloemen en planten of juist een minimalistischere sfeer kunnen al wonderen doen.

Gun jezelf een introvert-hangover

Spreekt het je aan, zo’n hangover om volledig tot rust te komen? Laat het dan toe en wees vooral niet bang om open en eerlijk te zijn tegenover je omgeving. Jij bent nu eenmaal een introvert type; dat je weet wat je nodig hebt én wanneer je dat nodig hebt, maakt je juist tot een sterk mens. Selectief zijn, voor jezelf kiezen en zo nu en dan een broodnodig moment van zelfzorg pakken is voor de introvert wellicht wat lastiger, maar bedenk: jij kijkt iemand met een kater na een feestje toch ook niet gek aan als die zijn rust pakt? 😉

Over auteur
Eline Hoffman heeft een zwak voor mensen met een mooi, krachtig, inspirerend of ontroerend verhaal. Bewust leven, muziek en gezondheid zijn de zaken waar ze zich het allerliefst in verdiept.

Meer lezen over introversie?

Dit zijn de 7 behoeften van een introvert.

Volgend artikel
Ben je introvert? Dit is waarom het juist een kracht kan zijn
Ben je introvert? Dit is waarom het juist een kracht kan zijn