Ben je introvert? Dit is waarom het juist een kracht kan zijn

Ben je introvert? Dit is waarom het juist een kracht kan zijn Ben je introvert? Dit is waarom het juist een kracht kan zijn Ben je introvert? Dit is waarom het juist een kracht kan zijn

Bestsellerauteur Susan Cain brengt in haar TED-talk een ode aan de introvert. Want in een wereld waar niemand ooit stil is, moeten we meer dan ooit ruimte scheppen voor de introvert.

Dingen die je herkent als je introvert bent

Wat maakt iemand introvert? Volgens Susan Cain heeft het allemaal te maken met ons zenuwstelsel. De introverte mens is namelijk veel gevoeliger voor (sociale) prikkels.

Ben je meer introvert dan extrovert? Grote kans dat je een kleine paniekaanval voelt aankomen bij het zien van een grote mensenmassa of dat je na een aantal uur feesten je toch liever weer verstopt onder een dekentje. Je bent in sociale situaties vaak moe en laadt weer op als je op jezelf bent.

Wanneer je als introvert de rust en stilte opzoekt merk je dat je beter functioneert – je voelt je in je element. Daarom is het volgens Susan Cain zo belangrijk dat we allemaal de juiste omgeving voor onszelf creëren, of dit nu een plek is met veel of juist heel weinig stimuli.

Ontdek ook onze online training Mindful Leven

  • Met mindfulness expert Johan Noorloos
  • Ervaar meer innerlijke rust
  • Alleen in mei: 10,- korting met code MINDFUL10

De extroverte mens als ideaal

Helaas is onze samenleving vooral afgemeten op de behoeftes van de extravert. Die volgens Cain als de ideale mens wordt gezien: ‘Iemand met een vlotte babbel, veel charisma en overredingskracht boekt vaak grote successen in het werkende leven, en dit heeft alles te maken met de normen en waarden van onze moderne samenleving.’

Je ziet dit ook terug in onze bedrijven en scholen – we zien overal kantoortuinen en aan groepswerk is voor jonge scholieren vaak geen ontsnappen. Zonde, want de meest ingenieuze ideeën worden vaak bedacht wanneer we ons terugtrekken. ‘Alleen zijn blijkt een cruciaal ingrediënt voor creativiteit. Zo bedacht Theodor Geisel (oftewel Dr Seus) zijn wonderlijke verhalen in een eenzame klokkentoren en maakte Darwin eindeloze wandelingen in de bossen’, aldus Susan Cain.

 

Dit is de kracht van introversie

Dit gebrek aan zelfstandig werken (en denken) zorgt ervoor dat de introvert niet zijn potentie benut. Terwijl er enorm veel kracht ligt verscholen in de introverte mens.

Volgens psychologisch onderzoek zijn de meest creatieve mensen namelijk ook graag op zichzelf: ze zijn goed in het delen en ontwikkelen van vernieuwende ideeën en hebben veel introverte trekjes.

Maar als het op leiderschap aankomt, is een introvert zelden de eerste keus. En dat is jammer. Want volgens wetenschappelijk onderzoek zijn de introverte personen betere leiders: ze zijn zorgvuldig, nemen minder grote risico’s en behalen betere resultaten. En omdat een introvert liever de spotlight vermijdt, krijgt iedere werknemer de kans om zijn ideeën aan te dragen.

Enkele van de grootste leiders waren introverte types: Eleanor Roosevelt, Rosa Parks en Gandhi – stuk voor stuk inspirerende leiders met een enorme impact op de wereld. Maar ook introverte types die zichzelf beschreven als teruggetrokken en zelfs verlegen.

Waarom het tóch om teamwork draait

Cain eindigt haar talk met een pleidooi voor een nieuw balans – een yin-yang verdeling tussen extraversie en introversie.

Want uiteindelijk draait het (ironisch genoeg) wel weer om teamwork. De problemen waar we als samenleving tegen aanlopen zijn volgens Cain namelijk zo immens en complex, dat we elk individu (en zijn talenten) nodig hebben. En wanneer introverte mensen de ruimte voelen om zichzelf te zijn, dan kan er zomaar eens een geniaal idee opborrelen dat ons allemaal vooruit helpt.

Bekijk hier de TED-talk van Susan Cain.

Meer lezen over introversie?

Introvert? Deze zelfzorgmethode is wat je nodig hebt.

Volgend artikel
De 7 behoeften van een introvert
De 7 behoeften van een introvert