Dit boek helpt je écht goed voor jezelf te zorgen

Dit boek helpt je écht goed voor jezelf te zorgen Dit boek helpt je écht goed voor jezelf te zorgen Dit boek helpt je écht goed voor jezelf te zorgen

Gelukkig weten we steeds beter dat goed voor onszelf zorgen en zelfliefde tonen geen schandes zijn. Wanneer jij je op je best voelt stelt je dat in staat om meer voor de mensen om je heen te betekenen. Maar hoe doe je dat dan? Hoe zorg je nou zó voor jezelf dat je niet alleen functioneert, maar ook tot bloei komt?

Voor iedereen die zich afvraagt hoe je een uitpuilende agenda, te onderhouden relaties, het huishouden, social media druk(te) en werk combineert met goede zelfzorg is het boek ‘Self-care – De ultieme gids om goed voor jezelf te zorgen’ van de zusjes Nadia Narain en Katia Narain Phillips een mooie gids. En nee, goede zelfzorg is niet alleen iets voor de mensen die zwemmen in het geld of volop tijd hebben voor dure pedicurebehandelingen en massages (#selfcare). Door kleine stapjes te zetten kan iedereen die zichzelf en het leven de moeite waard vindt grote veranderingen in zijn of haar leven teweeg brengen.

In het boek geven Nadia – één van de bekendste yogaleraressen van Groot Brittanië – en Katia – health food pionieer en eigenaar van Nectar Café in Londen – inspiratie voor kleine veranderingen in je leven. Het zijn kleine veranderingen die je gemakkelijk kunt aanbrengen, maar die wél een grote impact hebben op je leven.

‘Volop aan het leven deelnemen, in plaats van afhaken en de wereld de rug toekeren’ is wat de zussen verstaan onder voor jezelf zorgen. En dat kun jij ook.

Nieuw: Happinez Zomerboek

Trakteer jezelf deze zomer op heel veel leesplezier met het Happinez Zomerboek. Met maar liefst 208 pagina’s vol fijne inzichten, puzzels, een yoga-zomerhoroscoop, schrijfoefeningen en meer.

Liefde, hoop, vrede, vreugde en licht

In het boek wordt het thema zelfzorg toegelicht vanuit vijf kaders: liefde, hoop, vrede, vreugde en licht.

Liefde, omdat het een weldaad voor jezelf én voor de mensen om je heen is om van jezelf te houden. Als jij alsmaar bij anderen zoekt naar liefde om je eigen leegte op te vullen, werkt dat averechts.

Hoop, omdat je leven niet volmaakt hoeft te zijn om ervan te houden. ‘Ik heb geleerd dat je je, als het leven je onder water trekt, kunt afzetten tegen de bodem, zodat je weer bovenkomt en kunt ademen.’ Een mooie quote van de Amerikaanse zakenvrouw en activiste Sheryl Sandberg die het hoofdstuk Hoop in het boek in een notendop samenvat.

Vrede, omdat een gevoel van rust, welbehagen en evenwicht voor veel mensen zo ongewoon is, dat ze moeite hebben zich te herinneren wanneer zij zich voor het laatst echt vredig voelden. Door het leven te benaderen vanuit een gevoel van rust, ben je in staat intelligenter en verstandiger te reageren op de wereld om je heen.

Vreugde, omdat dat je helpt om alles wat jou overkomt met andere ogen te bekijken. ‘Vreugde is de beste make-up’, aldus romanschrijver Anne Lamott.

En, als laatste, licht: omdat iedereen het kan zien wanneer jij je sprankelend en energiek voelt. Door je innerlijke licht – je levensenergie – te onderhouden, voel je je goed.

Ga niet op zoek

Wat voor Nadia en Katia werkt hoeft natuurlijk per definitie niet voor jou te werken. Daarom is het boek een bundel van inzichten, lijstjes, praktische tips, recepten, mantra’s en eigen ervaringen die toepasbaar zijn op ieders leven, ook dat van jou. Onthoud daarbij: niemand anders dan jijzelf bepaalt wat de beste manier is om voor jezelf te zorgen.

Een treffende passage uit het boek: ‘Weet je wat ze je bij de veiligheidsdemonstratie in een vliegtuig vertellen over het zuurstofmasker? Dat je eerst je eigen masker moet opzetten en dan pas het masker bij je kind. Heel lang snapten we daar niets van, maar hoe beter we leerden voor onszelf te zorgen, hoe beter we begrepen dat een kind in een noodsituatie niet kan overleven als de ouder niet eerst zelf het masker heeft opgezet. Dit geldt voor allerlei dingen in het leven. Als je je emotioneel, lichamelijk of geestelijk uitgeput voelt, heb je anderen niets te bieden.’

En, misschien wel de belangrijkste boodschap: je hoeft niet te zoeken naar liefde, hoop, vrede, vreugde en licht. Je hebt ze namelijk al in je. Zorg goed voor jezelf, dan zul je ze vinden.

De 272 pagina’s van Nadia en Katia helpen je daarbij.

Over auteur
Eline Hoffman heeft een zwak voor mensen met een mooi, krachtig, inspirerend of ontroerend verhaal. Bewust leven, muziek en gezondheid zijn de zaken waar ze zich het allerliefst in verdiept.

Meer lezen over selfcare?

Aandacht voor jezelf: dit zijn 3 makkelijke tips voor meer zelfliefde.

Volgend artikel
5 misverstanden over wat selfcare inhoudt
5 misverstanden over wat selfcare inhoudt